2013 év

Szerző: Berta Csaba | 2013. november 28.

Fotó: Gyurkó Péter
Fotó: Gyurkó Péter

Társas Vállalkozás kategóriában a Palócföld Gazdaságáért díjat kapja a SINUS-KER Kft.

 

A Sinus-Ker Kereskedelmi és Ipari Kft a Comfort-Sinusverteiler vállalatcsoport magyarországi tagja 1996-tól létezik Mátranovákon. A vállalatcsoport a fűtési szakma berendezéseinek vezető gyártója.

A Sinius-Ker Kft a kezdetekben fűtési osztó-gyűjtőket gyártott az anyacég számára. Napjainkban e mellett bálapréseket és mezőgazdasági gépek alvázait, acélszerkezetei gyártják a Strautmann cégcsoport számára. Az általuk feldolgozott anyagmennyiség évente 25-30.000 tonna.

Részben saját fejlesztésűek modern CNC-vezérlésű gyártóberendezéseik, amikből büszkék az új lézervágó gépre, a lézermérő fejjel ellátott élhajlítóra és a hegesztő robotra. Ez a modern számítógéppel vezérelt géppark és a munkatársak szaktudása a biztosíték arra, hogy a termékek magas minőségi szintje, a részegységek méretpontossága mindig azonos maradjon. A márka- és névadó sinus-hullám teszi lehetővé, hogy a be- és kilépő vezetékeket egy kompakt rendszerben egyesítsék.  A rendkívül pontos tervezés, ami ugyancsak saját fejlesztésű programon történik, a lehető legnagyobb mérvű előregyártás lehetőségét teremti meg.  Sinus elosztó számára az extra méretek, hosszúságok sem jelentenek problémát és alkalmazása áttekinthető és jól karbantartható rendszert eredményez.

Egy milliárd feletti árbevételüket, melynek 80%-a exportból származik, 90 dolgozóval termelik ki.

2012-ben a 4000 m2-es gyártócsarnokuk tetejének generális javítását végezték, amivel fűtési költségeik jelentős csökkenését érték el.

A közeljövőben tervezik egy termelésirányítási rendszer bevezetését, melytől a termelékenység növekedését várják.

 

 

Magánszemély kategóriában Palócföld Gazdaságáért díjat vehet át Tarnócziné Lenner Katalin

 

Tarnócziné Lenner Katalin 1987-ben indította családi vállalkozását Hollókőn. A Muskátli Vendéglő 1993-tól már melegkonyhás egységgel kibővülve várja a betérő vendégeket.

A tulajdonosoknak kezdetektől törekvése volt a hagyományos palóc ízek és a régi népszokások megismertetése. Két éven keresztül a salgótarjáni IBUSZ Utazási Iroda kihelyezett egységeként fogadták a csoportokat és mutatták be Hollókő nevezetességeit. Az iroda megszűntekor, látva a turisták igényeit, Ők maguk, Kelemen Istvánné, Piroska nénivel megfűszerezve, vették át a vendéglátó szerepet, hogy a turisták érkezéstől távozásig tartalmas programot kapjanak. Piroska néni, aki Hollókő díszpolgára, rendkívül egyedi stílusával kiválóan mutatja be a falu értékeit, szórakoztatja a vendégeket, legyen az óvodás vagy Magyarország államfője.

Magát a Muskátli vendéglőt folyamatosan bővítik, szépítik, téliesítik, hogy nagyobb létszámú rendezvényeknek is helyet tudjanak biztosítani. Tevékenységükkel 6-8 környékbeli embernek adnak főállású munkát. A 90-es évektől képzőhelyként szakmunkás tanulókkal is foglalkoznak.

Katalin férje Tarnóczi Lajos a kezdetektől tevékeny résztvevője a családi „biznisznek”. A vállalkozás tagja a KISOSZ Nógrád Megyei Szervezetének és a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarának. Tarnóczi Lajos kamaránk elnökségének tagja, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Idegenforgalmi Kollégiumban Ő képviseli Nógrád megyét.

Tevékenységük fő mottóját Brillant-Savarin francia filozófustól vették: „Meghívni valakit annyi, mint felelősséget vállalni a jóllétéért mindaddig, amíg a fedelünk alatt marad.”

Ennek jegyében végzik munkájukat, amihez jó egészséget kívánunk nekik.

 

 

A Nógrád Megye Szakképzéséért díjat Jagyutt Péter kapja

 

Jagyutt Péter második generációs tagja a balassagyarmati cukrász családnak.

Ugyan először mezőgazdasági technikumot végez, de édesapja nyomdokaiba lépve, rövid úton a cukrász szakmához talál.

Édesapja, Jagyutt Pál a felvidék híres cukrászdáiban sajátította el a cukrászmesterség alapjait, majd Budapesten élesítette tudását. Önálló cukrászdát 1948-ban Balassagyarmaton nyitott, amit az államosítás pár év után elvitt. Huszonöt év után, nyugdíjba vonulásának évében kezdte el tortadíszek készítésével újra az önálló cukrászi létet.

Ez a családi vállalkozásban indult tortadísz készítés 1980-ra érett meg arra, hogy megnyíljon az első üzlet, Orchidea cukrászda néven. Azóta állandó a fejlődés az épületekben, gépezettségben, a barátságos hangulatú berendezésekben, de legfőképpen a szakmai tudásban, amit a tálcákon kínált süteménycsodák bizonyítanak, amik messzire elviszik hírét.

Jagyutt Péter az összegyűjtött tudás, tapasztalás birtokában sok országos és nemzetközi versenyen megmérette magát, melynek eredménye sok-sok díj, elismerés. Ő megyénk első cukrászmestere is.

Már a szakmagyakorlás kezdetekor megjelenik igénye a tudás átadása iránt, szakoktató a balassagyarmati és a salgótarjáni Kereskedelmi és Vendéglátó Iskolában.

A megyében elsők között volt, aki tanulószerződéssel iskolarendszerben tanuló diákokat vállalt. Évente átlagosan 6-7 diák szakmára nevelését végzi, aminek eredményességét a gyerekek által nyert versenyek fémjelzik.

Akinek mottója, hogy: „A kézművesség az életünk, a tanítás a hivatásunk, az emberek étkeinek megédesítése a küldetésünk.”, méltó várományosa egy olyan elismerésnek, aminek a neve Nógrád Megye Szakképzéséért