Üdvözöljük a

Ellenőrizze Ön is, hogy érinti-e a REACH regisztráció!

honlapján!

-

Ellenőrizze Ön is, hogy érinti-e a REACH regisztráció!

2017. február 15.

Ha vegyi anyagokat gyárt vagy hoz be az Unióba, esetleg termékeket importál, ellenőrizze, hogy érintett-e a regisztrációban.

Kinek kell regisztrálnia?

 

Amennyiben évente legalább egy tonna mennyiségben gyárt vagy EU-n kívülről hoz be vegyi anyagokat, regisztrálnia kell azokat.

Vizsgálja érintettségét, ha:

  • klasszikus vegyi anyagok (pl.: ipari alapanyagok) gyártásával, uniós behozatalával foglalkozik;
  • valamint több anyagból álló termékek (pl.: festékek, tisztítószerek, kozmetikumok, de akár gyermekjátékok, elektronikai és ruházati cikkek) uniós behozatalakor is.

Ha elmulasztja regisztrációs kötelezettségét, akkor termékét nem hozhatja forgalomba az Unióban és jelentős bírságot is kaphat.

 

Mi a teendője?

 

Egyes vegyi anyagok veszélyt jelenthetnek az emberi egészségre és/vagy a környezetre, ezért a regisztráció során össze kell gyűjtenie az anyag tulajdonságaira és felhasználására vonatkozó információkat és be kell nyújtania azokat az Európai Vegyianyag-ügynökségnek.

 

Ha több vállalat is van, ami ugyanazt az anyagot regisztrálná, akkor meg kell keresnie az anyagot már regisztráló cégek csoportját és csatlakozni kell a közös regisztrációhoz. A csoportban a rendelkezésre álló adatokat és azokkal kapcsolatos költségeket a tagok egymással arányosan elosztják a felesleges állatkísérletek elkerülése továbbá az adminisztratív és anyagi terhek csökkentése érdekében.

 

Ha Ön élt korábban az előregisztráció lehetőségével, akkor 2018. május 31-ig kell regisztrálnia az 1-100 tonna/év mennyiségben gyártott vagy importált anyagát. Amennyiben nem előregisztrált, akkor azonnal regisztrálni kell.

 

Amennyiben Ön EU-n belüli beszállítótól szerzi be az anyagot, és ipari vagy foglalkozásszerű tevékenysége során felhasználja, illetve továbbforgalmazza azt, akkor nincsen regisztrációs kötelezettsége. Ugyanakkor lehetnek egyéb REACH szerinti kötelezettségei, ezért fontos, hogy tájékozódjon.

 

Hova fordulhat kérdéseivel?

 

A REACH regisztrációval, vagy a REACH rendelettel kapcsolatos további kérdései esetén a REACH Tájékoztató Szolgálat szívesen áll rendelkezésre az alábbi elérhetőségeken:

Honlap: www.okbi.hu
e-mail: reach.helpdesk@okbi.antsz.hu
Tel: +36 1 476-1134
                  476-1346

 

 

 

Alapvető információk:

ECHA REACH 2018 honlapja

saját REACH 2018 honlapunk

 

A kémiai biztonság az Ön vállalkozásában

Gyakorlati útmutató a kkv-k vezetői és a REACH koordinátorok számára