Üdvözöljük a

Gazdasági fórum és díjátadó kamaránkban

honlapján!

-

Gazdasági fórum és díjátadó kamaránkban

2010. június 21.

2010. június 17-én a salgótarjáni József Attila Művelődési és Konferencia Központ konferencia termében rendeztük meg a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara  (NKIK) immár hagyományos gazdasági fórumát, melyen átadtuk az idei kamarai díjakat.

Elsőként dr. Tordai Péter, az NKIK elnöke elemezte Nógrád megyei gazdasági helyzetét, majd Székyné dr. Sztrémi Melinda országgyűlési képviselő, Salgótarján polgármestere tájékoztatta a hallgatóságot a városban jelenleg zajló és a jövőben tervezett beruházások alakulásáról, az önkormányzat szerepvállalásáról.

Ezt követően dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke tartott előadást aktuális gazdaságpolitikai kérdésekről és a kamara jövőképéről. Az elnök egyebek mellett hangsúlyozta: az új kormánycsomagtól azt várják, hogy megtartsa az egyensúlyi követelményeket, és ne szerepeljen benne alaptalan ígérgetés. Szerinte a korábbi kormányok a mély rendszerváltozásokat kampányszerűen akarták megoldani, de ez szükségszerűen nem ment, mert a hozzáállásban is változtatni kell. A kamarai olyan programok elindítására számít, amelyek a kizárólag fiskális szemléletű gazdaságpolitikát a növekedés és egyensúly irány felé mozdítják.

Dr. Parragh László elmondta: eddig minden kormánytól szinte szó szerint ugyanazt kérték. A kamara mindig a vállalkozók véleményét fogalmazza meg. Ha a vállalkozók elégedetlenek a kormányzati munkával, akkor annak hangot ad a szervezet. A kamara biztosan mindent elkövet azért, hogy együttműködjön. Ha a kitűzött célok azonosak a kamaráéval, akkor azonosulni kell azokkal, ám ha azt látják, hogy ezek nem valósulnak meg és nem a megfelelő irányban haladunk, akkor a kamara nyilvánvalóan megteszi kritikai észrevételeit. Ha például 2006 júniusában szakmaiként kezelik a kamara véleményét, s elhitték volna, hogy az akkor megfogalmazott konvergencia-program nem a felzárkózást, hanem épp az ellenkezőjét eredményezheti, akkor ma jóval előbbre tartanánk.

A kamara ezúttal is szakmai alapokon javasolja az adórendszer átalakítását, a bürokrácia csökkentését, a gazdaság dinamizálását, az uniós pénzek átcsoportosítását, a szakképzés javítását, a kereskedelemfejlesztés és a kamarai rendszer átalakítását. Utóbbiról szólva az elnök kiemelte: meg kell értenie az új kormánynak, hogy ha európai ország akarunk lenni, akkor kontinentális modellekben kell gondolkodnunk. Ennek a modellnek része az a fajta kamara, amely rálát a gazdasági élet valamennyi szereplőjére, közreműködésével sokkal szervezettebbé válhat a gazdaság, mint amilyen ma.  A kamara azt szeretné, ha a befektetésösztönzési és kereskedelemfejlesztési feladatok közül a második csoport a kamarához kerülne. Nyugat-Európában hihetetlenül erős szerepük van a kamaráknak a gazdaságszervezésben, amit a kötelező kamarai tagságon keresztül biztosítanak, meghatározóan jelen vannak a képzésben, szándékaikat a kamarai képzési jogosítványokon és intézményeken keresztül érvényesítik. Ez egyaránt igaz a szakképzésre, és a felnőttképzésre valamint a kereskedelemfejlesztésre.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara konkrét javaslatai már elkészültek, több jogszabály-módosítás kezdeményezése is megtörtént. Ezek már ott vannak a Fidesz-KDNP asztalán. A kamara rendszeres kapcsolatban van velük, folyamatosan tárgyal a javaslatokról, egyeztet, és egyezkedik a kormány szakembereivel.

A fórum záró részében került sor a 2010. évi kamarai díjak átadására. Az NKIK 2007-ben alapította „Palócföld Gazdaságáért” és a „Nógrád Megye Szakképzéséért” kitüntetéseket azzal a céllal, hogy lehetőség szerint minden évben erkölcsi elismerésben részesítse azokat a Nógrád megyében tevékenykedő vállalkozókat, vállalkozásokat, akik tevékenységükkel megyénk gazdaságának fejlődéséhez, valamint a gazdasághoz igazodó szakképzés feladatainak ellátásához jelentős mértékben hozzájárultak.

A „Palócföld Gazdaságáért” kitüntetést idén a balassagyarmati székhelyű DELTA-Tech Mérnöki Iroda Kft. és a Palóc Nagykereskedelmi Kft. kapta. A „Nógrád Megye Szakképzéséért” kitüntetést a szécsényi Doman László, a Temala Bt vezetője kapta, aki 1982 óta, folyamatosan képez vendéglátóipari szakmunkástanulókat.

Csatolt állományok: