Üdvözöljük a

SAJTÓKÖZLEMÉNY A MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA „DOLGOZVA TANULJ!” CÍMŰ, TÁMOP-2.3.4.B-13/1-2013-0001 KIEMELT PROJEKTJÉNEK MEGKEZDÉSÉRŐL

honlapján!

-

SAJTÓKÖZLEMÉNY A MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA „DOLGOZVA TANULJ!” CÍMŰ, TÁMOP-2.3.4.B-13/1-2013-0001 KIEMELT PROJEKTJÉNEK MEGKEZDÉSÉRŐL

2014. június 20.

 

 

 

 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara „Dolgozva tanulj!” című, TÁMOP-2.3.4.B-13/1-2013-0001 azonosító számmal kiemelt pályázati forrást nyert, melynek megvalósítását már 2014.01.02-án megkezdte.

A projekt megvalósítása az MKIK Oktatási és Képzési Igazgatóságának koordinálásával és a 23 területi kamara illetékességével kerül lebonyolításra. Az országos kamara végzi a feladatellátáshoz szükséges fejlesztéseket, a végrehajtáshoz szükséges feltételek kialakítását és a feladatmegvalósítás felügyeletét.

 

 

 

 

 

 

 

Az országos hatókörű kiemelt projekt – melynek konzorciumi tagja a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is – célja, hogy biztosítsa a szakképzésben a gyakorlati képzéshez a minőségi oktatói feltételeket és ezáltal növelje a gyakorlati képzés színvonalát, elősegítse a végzett tanulók elhelyezkedését. A szakképzésben az utóbbi években végbement jogszabályi változások szükségessé teszik a szakoktatók folyamatos továbbképzését, módszertani kultúrájának gazdagítását. A projekt tevékenységei 3 fő téma köré szerveződnek.

Az „A” alprojekt keretén belül mintegy 700 fő részére kerül sor pedagógiai, pszichológiai, jogi- szakmódszertani és tanügyigazgatási ismeretek átadására. A 60 órás Módszertani képzésre, az iskolai rendszerű szakképzésben együttműködési megállapodás és/vagy tanulószerződés keretében gyakorlati képzés szervezőjeként illetve folytatójaként résztvevő gazdálkodó szervezetek gyakorlati oktatói vehetnek részt.

A „B” alprojekt célja 3000 gyakorlati oktató támogatása a mestercím megszerzéséhez, elősegítve, hogy a külső képzőhelyeken szakoktatói feladatokat ellátó szakemberek rendelkezzenek mestervizsgával. A jogszabályi változások hatására, a szakképzés minőségének javítása érdekében, azon szakképesítések oktatóinál, ahol a szakképesítésért felelős miniszter kiadta a mestervizsga követelményeit, 2015. szeptember 1-től kizárólag mestervizsgával rendelkező szakember oktathat. E kötelezettség teljesítésére a mestervizsgáztatásban kizárólagos jogszabályi felhatalmazással rendelkező MKIK és a 23 területi kamara szervezésében kerülhet sor. A projekt, 80 %-ban járul hozzá a képzés és a vizsgáztatás költségeihez.

A „C” alprojekt keretében a TÁMOP-2.3.4.A „Gyakornoki program a tanulószerződés keretében tanult pályakezdők támogatására a konvergencia régiókban” programban résztvevő, gyakornokokat fogadó mentorok részére nyújtanak szakmai szolgáltatást és módszertani segítséget munkatársaink. A program a pályakezdő szakemberek szakmai ismereteinek elmélyítését és az önálló, kreatív munkavégzés elsajátítását segíti elő a területi kamaráknál kialakított tanácsadói hálózat keretében.