Üdvözöljük a

Sajtóközlemény - Vadászati és erdészeti klaszter

honlapján!

-

Sajtóközlemény - Vadászati és erdészeti klaszter

2012. december 14.

Sajtóközlemény

Vadászati és erdészeti klaszter

a határon átnyúló fenntartható fejlődés elősegítésére

 

A sikeres pályázatnak köszönhetően a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében 367 074 Euro költségvetési összegből megvalósulhat a „Vadászati és erdészeti klaszter a határon átnyúló fenntartható fejlődés elősegítésére”című, HUSK/1001/1.1.2/0022 számú ptojekt, mely 2012. február elsején elkezdődött, időtartama két év.

A projekt vezető partnere az Ipoly Erdő Zrt. (Balassagyarmat), fő határon túli szlovák partner a Középső Ipoly-mente Regionális Fejlesztési Ügynökség (Nagykürtös), magyar partner a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (Salgótarján), szlovák partner a Nemzeti Erdészeti Centrum (Zólyom), és nem támogatott partner a LESY SR, š. p. - Szlovákiai Köztársasági Erdők, Állami Vállalat (Besztercebánya).

A projekt megvalósulásával új üzleti, tanácsadói és információs szolgáltatást nyújtó klaszter jön létre. Kiemelt cél továbbá az erdészettel, vadászattal és turisztikával foglalkozó vállalkozások üzleti környezetének javítása, az információs környezet és a határon átnyúló üzleti kapcsolatok fejlesztése.

 

A projekt közvetlen célcsoportja a létrehozásra kerülő klaszter tagjai, a határ két oldalán várhatóan mintegy 300 klaszter tag, akik magán és állami erdészeti gazdálkodók, erdőbirtokosságok, vadásztársaságok, vadgazdálkodók, erdészeti és vadászati termékeket előállítók és e termékekkel kereskedők, vadászati szállást kínáló vadászház tulajdonosok, általános turisztikai szolgáltatást nyújtó panziók, amelyek ökoturisztikai szempontból fejleszthetők és az erdei iskolák.

 

A Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara honlapján a tagok hozzáférnek majd a klaszter adatbázisához, megismerhetik partnereik elérhetőségét, tevékenységét, szabad kapacitását. Ez lehetővé teszi a tagok közötti aktív gazdasági együttműködést, erőforrásaik jobb kihasználását. A pályázat keretében a klaszter tagjai számára marketing tanulmányok készülnek (3 témakörben magyar-szlovák nyelven) a biomassza, mint megújuló energiahordozó erdészeti termék, a vadászat, vadgazdálkodás és az ökoturisztika témaköreiben, amelyek felhasználása, ismerete új együttműködési formákat, lehetőségeket és piacokat teremt a fenntartható fejlesztések elősegítésére. Valamennyi információs anyag felkerül a honlapjukra, de a program összes információs anyagát nyomtatott formában is elkészítik.

 

A pályázat partnerei a pályázatban foglaltak végrehajtása során kiemelt figyelmet fordítanak a nyilvánosság biztosítására, a folyamatos tájékoztatásra és arra, hogy a pályázat eredményei mindenki számára elérhetővé váljanak.

 

„Jelen közlemény tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.“