Üdvözöljük a

Szakma Sztár Fesztivál 2015.

honlapján!

-

Szakma Sztár Fesztivál 2015.

Szerző: Reichardt Barbara | 2015. április 30.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2015-ben nyolcadik alkalommal rendezte meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV), valamint az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (OSZTV). Ezek országos döntőjére a VIII. Szakma Sztár Fesztiválon 2015. április 27-29. között Budapesten, a Hungexpo Vásárközpontban került sor, melynek megnyitó ünnepélyén Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is részt vett.

A Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében 520 diák felutazását biztosította, melynek több mint 60%-a 6-7-8.osztályos, pályaválasztás előtt álló fiatal volt. 

A megnyitó keretében aláírásra került a EuroSkills 2018. budapesti megrendezéséről szóló megállapodás is.
A versenyek célkitűzése továbbra is a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák – beleértve a ráépülő, magasabban kvalifikált szakmákat is – társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése, azok népszerűsítése volt.


A versenyek és a fesztivál szlogenje: „A jó szakma felér egy diplomával!”


Az országos szakmai versenyeket a Nemzetgazdasági Minisztérium által a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gondozásába átadott 39 szakképesítésben hirdették meg, a nappali tagozaton végzős szakiskolai és szakközépiskolai tanulók számára.


A verseny fordulói az elődöntők, a válogatók, és a döntő voltak.
Az elődöntőkön országosan közel 4.600 fő vett részt, melyeket a korábbi éveknek megfelelően a területi kamarák bonyolítottak le. A Nógrád Megyei elődöntőt 99 diák írta meg.


Az elődöntőkön a legjobb eredményt elérő versenyzők kerültek behívásra a szakmák válogatóiba. A válogatókat szakképző intézmények – a verseny lebonyolítására alkalmas – tanműhelyeiben szerveztük meg. A válogatókon az oda bekerült diákok, 410 versenyző elsősorban gyakorlati illetve gyakorlati jellegű feladatokat oldottak meg.


A végső megmérettetésre, a döntőre a háromnapos Szakma Sztár Fesztiválon került sor, ide 195 diák jutott be.Fentiek szerint – a versenyben elért eredménye alapján- az idén a tanulók 82 %-a kapott felmentést a teljes szakmai vizsga letétele alól.


A II. SkillsHungary Nemzeti Döntőn három versenyszám válogatójának döntői kerültek megrendezésre, valamint a WorldSkills 2015. évi versenyére a már korábban kiválasztott versenyzők versenyszituációnak megfelelő „bemutatókat” tartottak. A fesztivál látogatói így a WorldSkills Sao Paulo 2015 versenyen induló minden versenyzőt láthatták.

A fesztiválon ingyenes részvétellel az idén már közel 15 ezer látogató vett részt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium munkatársai a helyszínen interaktív feladatokkal várták az érdeklődő fiatalokat, akik szakmabemutató filmeket nézhettek, szakmatotót, valamint pályaorientációs kérdőíveket tölthettek ki, szakmai tárlatvezetésen vehettek részt. A látogató diákok egyes szakmák standján a nekik szóló feladatokban saját maguk is kipróbálhatták tehetségüket.

A verseny megtekintésével párhuzamosan a látogatóknak népszerű előadók és az iskolák tehetséges diákjai által előadott, szórakoztató műsorszámok megtekintésére nyílt lehetőségük.