Üdvözöljük a

Tájékoztató a visszavont engedélyű online pénztárgépek károsultjainak

honlapján!

-

Tájékoztató a visszavont engedélyű online pénztárgépek károsultjainak

2014. január 30.

Tisztelt Vállalkozó!        

 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a pénztárgép átállás segítésére létrejött Munkabizottság rendkívüli ülésén elhangzott javaslatát meghallgatva a Nemzetgazdasági Minisztérium és a kormány, az online átállásban érintett piaci szereplők igényének megfelelően az alábbi döntést hozta.

Az alább felsorolt két visszavont engedélyű online pénztárgép megrendelőinek, azaz az Alt Cash Kft és a Japan Cash Company Kft kárt sznvedett ügyfeleinek előleg befizetését az állam átvállalja.

  • A017 számon engedélyezett SAM4S NR-300 Online, (Alt Cash Kft).
  • A018 számon engedélyezett S&E NR-300 Online, (Japán Cash Company Kft).

 

Az önhibájukon kívül bajbajutott vállalkozók a NAV honlapon keresztül, saját Ebev portáljukat használva adhatnak le új megrendelést – a saját igényeiknek megfelelő, engedéllyel rendelkező - pénztárgépre. A megrendeléssel egyidejűleg az ügyfélkapun keresztül kell majd jelezniük, hogy a követelésüket az államra engedményezik.

Az átvállalt összeget a kormány az új megrendeléssel érintett forgalmazónak adja át. Így azok a vállalkozók, akiknek visszavont engedélyű pénztárgépre szóló rendelésük van, - a már megfizetett - előleggel csökkentett árat kell, hogy fizessék a forgalmazónak az új online kassza megvételekor.

Az ügyben érintett, pénztárgép-cserére kötelezett vállalkozásoknak nem kell új üzembe helyezési kódot igényelniük az adóhatóságtól. Felhasználhatják azt a kódot, amelyet korábban, a visszavont engedélyű gép megrendelésénél használtak.

 

Felhívjuk figyelmét, hogy a pénztárgépek cseréjéhez nyújtott támogatásról szóló 16/2013. (VI. 3.) NGM rendelet 2014. január 23-án módosított passzusai egyelőre nem változtak. Főszabálytól eltérően, feltételhez kötötten igénybe vehető a támogatás 2014. február 28-ig üzembe helyezett online pénztárgép után is, amennyiben a kiskassza (elektronikus naplóval nem rendelkező pénztárgép) üzemeltetője 2013. október 1. előtti leadott megrendeléssel rendelkezik.

 

A jelen közleményben ismertetett megoldás további részletszabályai még kidolgozás alatt vannak, azok minden további eleméről azonnal tájékoztatni fogjuk Önt.

 

Az engedélyezett online géptípusokról a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal honlapján lehet tájékozódni. www.mkeh.gov.hu

 

A tisztességes adózók érdekében és a gazdaság fehérítése miatt, a pénztárgépcsere mindenkinek az érdeke, az online pénztárgépre szükség van. Emiatt a pénztárgépcsere lehető legkorábbi megvalósítása közös célunk.

 

Egyúttal tájékoztatjuk, hogy a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal a 2014. január a 23-án visszavont engedélyű SAM4S NR-300 ONLINE és a S&E NR-300 ONLINE pénztárgépek ügyében feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a Btk. 424. §-ába ütköző információs rendszer védelmét biztosító technikai intézkedés kijátszása bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja miatt a Nemzeti Nyomozó Irodánál.

 

Minden további fejleményről, intézkedésről folyamatosan tájékoztatni fogjuk Önt.

Amennyiben kérdései vannak, vagy segítséget szeretne igénybe venni, kérjük, keresse fel a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarát vagy az MKIK szakembereit (kovacs.judit@mkik.hu e-mail címen), akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére.

 

Budapest, 2014. január 30.