Üdvözöljük a

Tisztázás a Tájékoztatás a 2018. évi EU ETS kvótakiosztási változás-bejelentési adatszolgáltatás követelményeiről tárgyú e-mail kapcsán

honlapján!

-

Országos rendezvénynaptár

<< 2019 Október >>
KeSzeCsüSzoVa
 123456
78910111213
141517181920
21222324252627
28293031   

Tisztázás a Tájékoztatás a 2018. évi EU ETS kvótakiosztási változás-bejelentési adatszolgáltatás követelményeiről tárgyú e-mail kapcsán

2018. január 16.

Tisztelt EU ETS Létesítmények, Hitelesítők!

 

A 410/2012. (XII. 28.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ügkr. vhr.) 3. § (1) és 12/A. § (8) bekezdései értelmében minden tárgyévet követő év január 20. az adott évi ingyenesen kiosztandó kibocsátási egységek végleges mennyiségeinek meghatározásához szükséges változás-bejelentés teljesítési határideje. Szeretnénk Önöket tájékoztatni, hogy a változás-bejelentési adatszolgáltatás követelményei, és az annak teljesítéséhez szükséges frissített formanyomtatványok 2017. december 29-én közzétételre kerültek a klímapolitika tematikus oldalon.

Az adatszolgáltatás teljesítésével kapcsolatban az alábbi megjegyzéseket tesszük:

1. A vonatkozó közlemény az alábbi linken keresztül érhető el: http://klima.kormany.hu/a-letesitmenyekben-bekovetkezett-valtozasok-jelentese (A közlemény a hírfolyamban is közzétételre került 2018. január 4-én, az alábbi linken: http://klima.kormany.hu/az-europai-unio-emisszio-kereskedelmi-rendszeren-eu-ets-belul-teritesmentesen-kiosztando-kibocsatasi-egysegek-mennyisegenek-megallapitasahoz-szukseges-valtozas-bejelentesi-adatszolgaltatas-kovetelmenyeinek-kozzetetele-2018)

2. A változatlansági nyilatkozat sablon frissítésre és pontosításra került, a NER application adatlap főként az ágazatközi korrekciós tényező (CSCF) értékének változása miatt került aktualizálásra (valamint a termék referenciaérték szerinti létesítményrész szénszivárgási státuszával, a kezdeti beépített kapacitás jogszabályi hivatkozásának helyes forrásával, és a részleges működésbeszüntetést követő jelentős kapacitáscsökkentés számolásának javításával), a beolvadás és kiválás bejelentésére szolgáló sablon pedig fordítási szempontból került javításra. (Mindhárom fájlban módosításra került továbbá a főosztály neve is.) A formanyomtatványok a fenti közleménybeli hiperhivatkozásokból is megnyithatóak, illetve az alábbi linken keresztül is elérhetőek: http://klima.kormany.hu/letoltheto-anyagok

3. Azon létesítményektől is kérünk változatlansági nyilatkozatot benyújtani, amelyekben bár történt jelentős változás, rendelkeznek olyan további létesítményrésszel/létesítményrészekkel, amely(ek) esetében nem történt a térítésmentesen kiosztandó kibocsátási egységek mennyiségét befolyásoló jelentős változás.

4. Ahitelesítő szervezetek esetében változtak a benyújtás jogi elfogadhatóságának kritériumai (az aláírók és az aláírási címpéldány másolatok kapcsán).

5. A 2015. évi CCXXII. („E-ügyintézési”) törvény szerinti kvótakiosztási ügyintézés bevezetéséről a későbbiekben tájékoztatjuk Önöket.

6. Az Ügkr. vhr. és a 2012. évi CCXVII. törvény (Ügkr. tv.) is módosult (2018. január 1-jei hatállyal). Az Ügkr. vhr. 3. § (8) bekezdésének változása következtében a változatlansági nyilatkozatok elbírálása körében határozathozatal helyett tájékoztatás keretében kerül meghatározása a kiosztandó kibocsátási egységmennyiség.

7. Tárcánk tisztában van azzal, hogy a jelentős változásokat, a beolvadást és a kiválást bejelentő adatszolgáltatások elkészítése időigényesebb feladat, mint a változatlansági nyilatkozaté, ezért azt kérjük, hogy a január 20-i jogszabályi határidőben mindenképpen kerüljön megküldésre legalább egy tájékoztatás főosztályunkra arról, hogy milyen kiosztandó kvótamennyiséget módosító változások történtek a létesítményben. Az előbbiek ellenére szeretnénk hangsúlyozni, hogy a kiosztás minél előbbi végrehajthatósága érdekében szükséges a helyes adatszolgáltatások mihamarabbi eljuttatása főosztályunkra.

 

Kérdéseik, kéréseik esetén állunk szíves rendelkezésükre az euetskiosztas@ngm.gov.hu e-mail címen.

 

Üdvözlettel,

 

Nemzetgazdasági Minisztérium

Fenntartható Gazdaságfejlesztés Főosztály

Csatolt állományok: