Üdvözöljük a

Újabb lehúzási kísérlet

honlapján!

-

Újabb lehúzási kísérlet

Szerző: Nagy Eszter | 2014. december 18.

Idén már harmadszor próbálják rávenni a vállalkozókat olyan adatszolgáltatásra és ehhez kapcsolódó díjfizetésre, melyre vonatkozóan a magyar jogszabályok nem tartalmaznak kötelezettséget.

2014. márciusában a Magyar Kereskedelmi Nyilvántartó Intézet küldött levelet, majd novemberben a www.kamaratagok.hu oldalról érkeztek e-mail-ek a vállalkozókhoz, melyekben regisztrációra és díjfizetésre hívták fel a címzetteket. Mindkét alkalommal jogszabályi felhatalmazás nélkül, melyre akkor felhívtuk a vállalkozások figyelmét.

 

A napokban a fenti két esethez nagyon hasonló megkeresés érkezik a vállalkozókhoz az EUCOMDAT Company Data GmbH nevében. A megkeresés létező EU irányelvre hivatkozik, melynek rendelkezései a magyar jogrendbe is bekerültek, emellett működik a megkeresésben szereplő honlap is.

 

A felhívás ugyan megemlíti, hogy a cégadatok bejegyzését az EUCOMDAT Company Data GmbH önkéntes alapon, nem hivatalosan és díj ellenében végzi, azonban a felhívás teljes szövegezése a fenti bekezdésben szereplő tényekkel alátámasztva azt sugallja, hogy a vállalkozásoknak nincs választási lehetősége: be kell fizetnie a nem kevés, 760 euros éves díjat, illetve megbízást kell adnia vállalkozás adatainak közzétételére. Ez azonban nem felel meg a valóságnak!

 

Felhívjuk a vállalkozások figyelmét, hogy bár valóban bekerült a magyar jogi szabályozásba a meghivatkozott EU irányelv, azonban nem teszi kötelezővé az EUCOMDAT Company Data GmbH által vezetett nyilvántartásba történő bejelentkezést.

 

Németországban a vállalkozók már tavaly kaptak hasonló megkeresést, mellyel kapcsolatosan felhívták figyelmüket arra, hogy a bejelentkezés nem kötelező. A Franfrut am Main-i kamara szintén figyelmeztette tagjait a megkeresés megtévesztő voltára. A két felhívást itt és itt olvashatják német nyelven.