Üdvözöljük a

Gyakorlati képzők figyelmébe - A szakképzési hozzájárulás bevallásával kapcsolatos tudnivalók

honlapján!

-

Gyakorlati képzők figyelmébe - A szakképzési hozzájárulás bevallásával kapcsolatos tudnivalók

Szerző: Balog Violetta | 2016. január 7.

A szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló 2011. évi CLV. törvény (Szht.) 2016. január 1-jétől lehetővé teszi az egyéb szervezetek számára is, hogy bejelentkezzenek a szakképzési hozzájárulásra kötelezettek körébe.

 

2. § (1) Szakképzési hozzájárulásra kötelezett - a (3)-(4) bekezdésben foglaltak figyelembevételével - a belföldi székhelyű

h) a szakképzésről szóló törvény 43. § (2) bekezdés a) és c) pontjában meghatározott, tanulószerződés alapján gyakorlati képzést folytató egyéb szervezet (a továbbiakban: Szt. szerinti egyéb szervezet), ha az állami adóhatóságnak az erre a célra rendszeresített nyomtatványon bejelenti, hogy a szakképzési hozzájárulást az 5. § a) pont ab) alpontja szerint teljesíti, a választás bejelentését követő hónap első napjától.”

 

A kiemelt mondatrész a NAV tájékoztatása alapján azt jelenti, hogy a szakképzési hozzájárulásra kötelezettek körébe bejelentkezett egyéb szervezet csak akkor hívhatja le a képzési normatívát, ha képzésszervezési kötelezettsége van, vagyis valóban megkezdte a tanulók tanulószerződés alapján folytatott képzését. A bejelentkezésnek ez utóbbi nem feltétele. A hozzájárulásra kötelezettek körébe történő bejelentkezést az egyéb szervezetek a 16T201TSZ bejelentő adatlap kitöltésével nyújthatják be a NAV felé.

 

Az egyéb szervezetek bruttó szakképzési hozzájárulási kötelezettsége nulla, így a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott alapnormatíva alapján a gyakorlati képzési normatívák szerint számított összeget (ún. alapcsökkentő tételt) a visszaigénylésnél vehetik figyelembe, az Szht. 8. § (1a) a) pontjában ismertetett beruházási kiegészítő csökkentő tétellel együtt. Ezzel kapcsolatban azonban felhívjuk a figyelmeteket, hogy ezen kiegészítő csökkentő tétel mértéke éves szinten állapítható meg, azaz itt havi előlegbevallás nem lehetséges a gyakorlati képzés költségeinek a szakképzési hozzájárulás terhére történő elszámolásánál figyelembe vehető gyakorlati képzési normatívák mértékéről és a csökkentő tétel számításáról szóló 280/2011. kormányrendelet 5/A. § (2) és (7) bekezdésének megfelelően.

 

A gazdálkodó szervezetek számára az Szht. által előírt, 2016. január 1-jén életbe lépett kiegészítő csökkentő tételek havi elszámolása a 1608A jelű nyomtatványon történik (HAVI BEVALLÁS a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról), amely letölthető a NAV online felületéről:

http://www.nav.gov.hu/nav/letoltesek_egyeb/nyomtatvanytervezetek/1608_bevallas_tervezete_20151221.html?query=1608