Üdvözöljük a

Vállalkozások együttműködése a határ menti régióban

honlapján!

-

Vállalkozások együttműködése a határ menti régióban

2006. szeptember 11.

Befejeződött a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Phare CBC 2003/004-628-01-19 Magyarország-Szlovákia Nagyprojekt Alap által támogatott "Vállalkozások együttműködése a szlovák-magyar határ menti régióban" programja. A tavaly szeptemberben Losoncon rendezett konferenciával induló, majd tanácsadói napokkal folytatódó projekt keretében szlovák és magyar nyelven jelent meg a két ország vállalkozóit tájékoztató könyv és CD-lemez.

2005. októberétől Losoncon és Salgótarjánban rendeztek – heti váltásban – tanácsadói napokat, melyeken adózási, jogi, minőségirányítási és marketing témákban érdeklődhettek a vállalkozók, s kaptak segítséget a témák szakértőitől elképzeléseik megvalósításában. Mind a szlovák, mind a magyar cégek részéről folyamatos volt az érdeklődés a másik ország piacán való megjelenésre, üzleti kapcsolatok kialakítására. A siker egyik értékmérője, hogy több visszatérő, a tanácsadásokon többször megjelenő vállalkozó is akadt. Sok estben a tanácsadás nem merült ki a személyes találkozásban: telefonon és elektronikus levelezés segítségével véglegesítették a felmerülő kérdésekre adandó válaszokat. A szakmai tanácsok és javaslatok kialakításába több alkalommal bekapcsolódtak a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar-Szlovák Tagozatának munkatársai is. A tanácsadói napok eredményeként több cég új üzleti kapcsolatokat létesített, más esetekben konkrét üzleti tárgyalások kezdődtek magyar és szlovák vállalkozók között a termékek értékesítésében.

A projekt „hajrájában” jelent meg a „Tudnivalók a szlovákiai vállalkozási környezetről” – magyar nyelven – és a „Tudnivalók a magyarországi vállalkozási környezetről” – szlovák nyelven – című könyv, s mindkettőhöz a könyv CD-re szerkesztett változata. A kiadványok fejezeteiben a tanácsadásokon leggyakrabban elhangzott kérdések és a jelenleg érvényben lévő legfontosabb rendelkezések, jogszabályok mentén az adózás, a jog, a minőségirányítás és a marketing kérdéskörében olvashatók a vállalkozások mindennapjaiban szükséges alapvető információk.

A magyar és szlovák nyelvű kiadvány és a CD ingyenesen beszerezhető a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara salgótarjáni székházában.