Üdvözöljük a

Az online pénztárgépek beszerzéséhez szükséges regisztráció teljesítése, valamint a támogatás igénybevételének módja

honlapján!

-

Az online pénztárgépek beszerzéséhez szükséges regisztráció teljesítése, valamint a támogatás igénybevételének módja

Szerző: Berta Csaba | 2013. augusztus 6.

Regisztráljon időben!

 

Valamennyi online pénztárgép üzembe helyezéséhez rendelkezni kell a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiadott 16 karakter hosszú regisztrációs (üzembehelyezési) kóddal.  Az üzembehelyezési kód nélkül viszont nem lehet megrendelni a pénztárgépet és a gépenkénti ötvenezer forintos támogatás sem igényelhető. A szankciók elkerülése érdekében ajánlott a regisztrációt mihamarabb elvégezni.

A regisztrációhoz szükséges PTGREG adatlap a NAV honlapjáról letölthető. Ezen a nyomtatványon lehet jelezni a támogatási igényt is. Ha valaki nem kér támogatást, a kódra akkor is szükség van, mert a nélkül nem lehet üzembe helyezni az online pénztárgépet.

 

Körültekintően járjanak el az adózók a nyomtatvány kitöltésekor. Ha támogatást igényelnek, akkor a nyomtatvány erre rendszeresített adatlapját töltsék ki.  Az adatlapok feldolgozásakor ugyanis gyakori hiba, hogy az adózók az AP számokat feltüntetik mind a támogatás igénybevételére nem jogosító, illetve a támogatási tartalommal rendelkező egyedi kód igényléséhez is.

 

A támogatás igénylésének jogszerűségét a NAV ellenőrzi. Mostanáig számos elutasító határozat lett kiadva, jellemzően azért, mert a kérelmezőnek hátraléka volt. A támogatásigénylés elutasítása esetén támogatásra nem jogosító üzembe helyezési kódot küld a NAV. Ha az adózó rendezi a hátralékát, újabb PTGREG adatlap benyújtásával lehetősége van a támogatás ismételt igénylésére. Az új adatlap feldolgozásakor – a korábban benyújtott adatlaptól függetlenül – a NAV újra megvizsgálja a támogatásigénylés jogosságát. Ha az adózó a feltételeknek megfelel, akkor az adóhivatal megküldi a támogatás igénybevételére jogosító egyedi kód, amely egyben az üzembehelyezési kód is. Amennyiben a támogatásra nem jogosító kódot már felhasználta az adózó, azaz támogatás nélkül megvásárolta, üzembe helyezte az online pénztárgépet, akkor arra utólag már nem igényelhet támogatást.

 

A NAV szeptemberben megkezdi annak ellenőrzését, hogy az érintettek rendelkeznek-e online pénztárgéppel, illetve ennek hiányában regisztrációs (üzembehelyezési) kóddal, és ha nem, mulasztási bírságot szabhat ki.

 

 

 

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága

 

dr. Körtvélyesi Zsuzsanna

Sajtóreferens, Főosztályvezető

Tel.: 06/30-518-6097