Üdvözöljük a

Szakértői szervezet az építőipari lánctartozások ellen

honlapján!

-

Szakértői szervezet az építőipari lánctartozások ellen

2015. május 29.

Sokmillió forintra tehető az építőiparban az az adósságállomány, amit nem fizettek ki a megrendelők, a fővállalkozók a ténylegesen munkát végzőknek.

 

Sok kivitelező számlát sem tud készíteni, mivel a teljesítés igazolását a megrendelő nem írja alá, ennek hiányában pedig bíróságra sem mehet az igazát keresni. Ezen a helyzeten változtathat a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ).

 

A TSZSZ feladata, hogy olyan bíróságon kívüli fórumként működjön, amely megakadályozza a teljesítményigazolás visszatartása miatt létrejövő lánctartozásokat. Mivel a TSZSZ állásfoglalása a perek során ugyanolyan bizonyítási eszköznek minősül, mintha a szakvéleményt a perben kirendelt szakértő állapította volna meg, ezért lényegesen felgyorsulhatnak a bírósági eljárások is.

 

A szervezet illetékes minden Magyarországon történő építési beruházás esetében, legyen szó építészeti-műszaki, tervezési, építési vagy kivitelezési szerződésről. A TSZSZ szakvéleménye bankgarancia érvényesíthetőségéhez is kérhető.

 

A TSZSZ független szervezetként a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) mellett, a területi kamarák bevonásával működik. Bárki kérheti a TSZSZ segítségét az MKIK-nél a vagy a területileg illetékes kamaránál, az álláspontját alátámasztó iratok benyújtásával. A kérelmeket a kerelem@mkik.tszsz.hu címre lehet benyújtani elektronikus formában. Lehetőség van a kérelmek papír alapú benyújtására is a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarába, ahonnan azt továbbítják a TSZSZ-hez. A TSZSZ a szakvéleményt 30 napon belül készíti el.

 

Az eljárás díja a vitatott összeg nettó értékének 1%-a, de legkevesebb 60 ezer, legfeljebb 450 ezer forint.
További információk a TSZSZ működéséről, a törvényi háttérről a www.nkik.hu oldalon találhatók.