Üdvözöljük a

Tájékoztató az online pénztárgépekre való átállásról

honlapján!

-

Tájékoztató az online pénztárgépekre való átállásról

2013. augusztus 23.

Tisztelt Vállalkozó!

 

Az MKIK hathatós közbenjárásának köszönhetően, valamelyest enyhült a pénztárgépek cseréjével összefüggő vállalkozói teher. Bár a határidők nem módosultak, de bizonyos feltételek teljesítése esetén a NAV nem szankcionál. Kérem, olvassa el figyelmesen az erről szóló tájékoztatónkat!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2013. augusztus 16-án közleményt tett közzé a honlapján az online pénztárgépekre való átállás egyes kérdéseiről.

Fontos kiemelni, hogy a hagyományos, elektronikus naplóval nem rendelkező pénztárgépeket 2013. augusztus 31-ig kell lecserélni, a határidő nem módosult. A hagyományos, elektronikus naplóval rendelkező pénztárgépeket változatlanul 2013. december 31-ig lehet működtetni.

Ugyanakkor újdonság, hogy a NAV közleménye szerint a pénztárgéppel történő nyugtaadási kötelezettséget hagyományos pénztárgéppel teljesítők esetében az adóhatóság 2013. augusztus 31-ét követően – azon a jogcímem, hogy a nyugtaadási kötelezettséget nem online pénztárgéppel teljesítették – nem fog szankciót alkalmazni akkor, ha az adóalany 2013. augusztus 31-ig az online pénztárgép üzembe helyezése érdekében regisztrál, azaz a NAV-tól üzembe helyezési kódot kér. Ilyen esetben az online típusú pénztárgép használatának megkezdéséig is pénztárgéppel kell teljesíteni a nyugtaadási kötelezettséget, amely során továbbra is használható a hagyományos pénztárgép.

A közlemény kitér arra az esetre, ha valakinek új tevékenység megkezdése miatt vagy egyéb okból pénztárgépet kell beszereznie és nem rendelkezik olyan rendeltetésszerű használatra alkalmas és működőképes pénztárgéppel, amelyet 2013. december 31-ig használhat. A NAV nekik is azt javasolja, hogy 2013. augusztus 31-ig igényeljenek üzembe helyezési kódot, és ha az online típusú pénztárgépük üzemeltetésének megkezdéséig kézi kibocsátású nyugtával tesznek eleget bizonylatolási kötelezettségüknek, azt a NAV nem fogja szankcionálni.

A közlemény szerint a NAV szintén nem fog szankciót alkalmazni abban az esetben, ha az adóalany a tevékenységét 2013. augusztus 31-ét követően kezdi meg és a nyugtaadási kötelezettségének kézi kibocsátású nyugtával tesz eleget, ha az üzembe helyezési kódot a tevékenysége megkezdése előtt igényli.

 

Korábbi tájékoztatásunkkal összhangban a NAV közleménye felhívja a figyelmet arra is, hogy csak MKEH engedéllyel rendelkező géptípusra adja le a megrendelését. Az engedélyezett típusok listáját folyamatosan közzétesszük, illetve arról az MKEH honlapján is tájékozódhat.

 

Hangsúlyozzuk, hogy 2013. augusztus 31-ig ne feledje el megigényelni üzembe helyezési – támogatásra jogosult esetén a támogatási - kódját a NAV-nál, erre rendszeresített PTGREG adatlapon!

 

Amennyiben kérdései vannak vagy segítséget szeretne igénybe venni, kérem, keresse fel a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarát vagy az MKIK szakembereit (kovacs.judit@mkik.hu e-mail címen), akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére.

 

Minden további eseményről, intézkedésről folyamatosan tájékoztatni fogjuk Önt.

 

Budapest, 2013. augusztus 21.