Üdvözöljük a

Teljesítésigazolási Szakértői Szerv

honlapján!

-

Teljesítésigazolási Szakértői Szerv

2014. május 2.

Körbetartozás, ki nem fizetett számlák jellemezték az építőipart az elmúlt években. Sok kivitelező viszont addig sem jutott el, hogy számlát készítsen. Az ehhez szükséges – a műszaki teljesítést igazoló – iratot ugyanis a megrendelő vagy a megbízó vállalkozó nem írta alá. Ennek hiányában a bírósági út sem volt járható. A Teljesítésigazolási Szakértői Szerv létrehozása ezen kíván változtatni.

 

 

 

Az építésgazdaságért felelős miniszter az igazságügyi szakértők köréből – pályázat alapján – kinevezte a szervezet egy vezetőjét és tagját. 2014. februártól 185 tagja van a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett független szervezetként működő Teljesítésigazolási Szakértői Szervnek, miután Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter harminc új szakértő tag kinevezését írta alá.

 

Az építmények tervezésével és kivitelezésével kapcsolatos egyes viták rendezésében közreműködő szervezetről és egyes törvényeknek az építésügyi lánctartozások megakadályozásával, valamint a késedelmes fizetésekkel összefüggő módosításáról szóló, július 1-én hatályba lépett 2013. évi XXXIV. törvény szerint a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (a továbbiakban TSzSz) független szervezetként a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett működik. Ennek pontos feltételeit a 236/2013. (VI. 30.) Korm. rendelet szabályozza.

 

A TSzSz nevében a szakvéleményt és annak kivonatát – saját szakmai felelőssége mellett – háromfős szakértői tanács adja. Az eljáró tanács elnökét és két tagját a TSzSz vezetője jelöli ki a vizsgálandó építészeti-műszaki tervezési, illetve az építőipari kivitelezési munka szakterületének megfelelő szakértői körből.

 

A TSzSz az építészeti-műszaki tervezési, építési, kivitelezési szerződés teljesítéséből eredő kérdésekben a megrendelő, a tervező, a kivitelező vagy az alvállalkozó megbízására, szakértői véleményt ad, ha a teljesítésigazolás kiadása nem történt meg, a kiadása vitás, vagy a teljesítésigazolás kiadásra került, de a kifizetés nem történt meg. A szakértői tanács a szerződés teljesítését vizsgálja, a szakvéleményt alapján megállapítható, hogy a szerződés teljesítése megtörtént-e, vagy amennyiben nem a szerződésnek megfelelő módon történt meg, és a teljesítésért járó ellenérték megfizetése – adott esetben a szerződést biztosító mellékkötelezettség érvényesítése – milyen összegben indokolt.

 

A TSzSz eljárása a Magyarországon megvalósuló építési beruházásokra terjed ki. Szakvélemény készülhet a szerződés műszaki tartalma szerint a vállalkozót (alvállalkozót) terhelő tervezési és kivitelezési munkák leírása tárgyában is, rögzítve ezen belül a teljes bizonyossággal megállapíthatóan teljesített tervezési és kivitelezési munkák mennyiségét és minőségét, a teljes bizonyossággal megállapíthatóan el nem végzett tervezési és kivitelezési munkákat, illetve ezek értékék.

 

A TSzSz véleménye a szerződést biztosító mellékkötelezettségek – a bankgarancia, zálogjog és kezesség – érvényesítéséhez is kérhető.

 

A szakértői vélemény jogszabályban meghatározott díjazás ellenében kérhető. A hivatkozott kormányrendelet szerint a kérelmezőnek szakértői díjat kell fizetnie. Ennek összege a kérelmező által megjelölt vitatott nettó érték 1%-a, de legkevesebb 60 000 Ft és nem haladhatja meg a 450 000 Ft-ot. Ezt az összeget a kérelem beadásakor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elkülönített 10300002-20373432-71003285 számú alszámlájára kell átutalni.

 

Április végétől elérhető a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv elektronikus kérelem befogadási rendszere. A kérelmezők ezentúl közvetlenül egyetlen online felületen tölthetik ki a kérelem űrlapot és csatolhatják a vitás teljesítéshez kapcsolódó dokumentumaikat.

 

A Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ) eljárását építészeti-műszaki tervezési, építési és kivitelezési szerződések teljesítéséből fakadó vitás ügyekben kérelmezheti a megrendelő, a tervező, a kivitelező vagy az alvállalkozó. A TSZSZ működéséről rendelkező jogszabályoknak megfelelően a szakértői eljárás elektronikus kommunikációra épül, így elsősorban elektronikusan lehet kérelmet beadni, ha ez nem lehetséges, postán vagy személyesen a kérelmező székhelye szerint illetékes területi kamaránál.

 

Az új elektronikus rendszer lényegesen leegyszerűsíti a kérelem beadásának folyamatát, hiszen így az adatok megadását és a rendelkezésre álló dokumentumok csatolását követően egyetlen kattintással kérelmezhető a TSZSZ eljárása.

 

A rendszer megjelöli azokat a pontokat a kérelem űrlapon, melyek kitöltése elengedhetetlen az elbíráláshoz, és rövid szöveges segítséget is találnak a kérelmezők az egyes pontok kitöltéséhez.

 

A kérelemhez ebben a formában is csatolni kell minden olyan, a kérelmező rendelkezésére álló dokumentumot, amely a vita eldöntését szolgálhatja.  Fontos előnye viszont a kérelem befogadási rendszernek, hogy így a méretüknél fogva esetleg e-mailben nem továbbítható dokumentumok is egyszerűen mellékelhetők. Nógrád megyében lehetőséget biztosítunk kérelmek papír alapú benyújtására is. Az ügyfélszolgálati irodáinkban leadott kérelmeket és a becsatolt mellékleteket munkatársunk digitalizálja, majd továbbítja.

 

A kérelem befogadási rendszer elérhetősége: http://www.mkik-tszsz.hu Amennyiben a benyújtott kérelem és a csatolt mellékletek megfelelnek a jogszabályban foglalt feltételeknek, a TSzSz a megbízást elfogadja, és erről értesíti az eljárást kezdeményező felet. A nem megfelelő kérelem visszautasításra kerül, a hiányosan benyújtott kérelem esetén hiánypótlásra van lehetőség. A hiányokról és azok pótlásának lehetőségéről, határidejéről a kérelem beérkezését követő naptól számított 5 napon belül tájékoztatják a kérelmezőt.

 

További információk a kérelem kitöltésével és a szakértői eljárással kapcsolatban megtalálhatók a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv honlapján: http://www.mkik.hu/hu/tszsz Az online rendszerre történő átállás folyamatos lesz, így egyelőre a korábbiakhoz hasonlóan e-mailben, postán vagy személyesen is beadhatók a kérelmek.