Üdvözöljük a

OPTEN

honlapján!

-

Országos rendezvénynaptár

<< 2020 November >>
KeSzeCsüSzoVa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
2324252627
28
29
30      

OPTEN

2006. november 29.

EOKR (Egységes Online Követelés-nyilvántartó Rendszer)

 

A szolgáltatás alapja egy különböző forrásokból építkező adatbázis, mely egy helyen, egy csokorba gyűjtve kínálja a lekérdezett cégre vonatkozó összes, hivatalosan elérhető negatív információt. A felhasználó bármely gazdálkodó szervezetről lekérdezheti, van-e valamilyen követelés, vagy fizetésképtelenségi eljárás vele szemben a rendszerben, valamint a szolgáltatón keresztül bejelentheti adósait a követelés-nyilvántartásba.

 

A hitelező által bejelentett adósnak az Opten Kft. fizetési felszólítást küld, megemlítve azt a tényt, hogy a legnagyobb kereskedelmi bankok is használják a rendszert, így a nyilvántartásban való szereplés komoly hátrányt  jelenthet az adós cég számára banki ügyleteinek intézésekor. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az adósok 20-30 százaléka inkább kiegyenlíti tartozását annak érdekében, hogy elkerülje az EOKR-be való bekerülést.

Adóslisták lehívása nem lehetséges, csak egyedi lekérdezések végezhetőek. Az adatbázis jelenleg mintegy 50 ezer cégre tartalmaz valamilyen negatív információt, sőt, még a felfüggesztett/törölt adószámú cégeket és a munkaügyi jogsértést elkövető foglalkoztatókat is számon tartja.

 

A rendszer a bejelentett követeléseket két kategóriában jeleníti meg:

 

·        Fennálló követelések (adós által írásban elismert tartozás, jogerősen elrendelt csőd, felszámolási, ill. végrehajtási eljárás, jogerősen megítélt követelés pl. fizetési meghagyás, tartozások APEH és Széchényi Kártya hitelnyújtó felé)

·        Vitatható követelések (a felhasználók által bejelentett, lejárt számlakövetelések)

 

A lekérdezés során az adós gazdálkodó szervezetről az alábbi adatok ismerhetőek meg:

Cégnév, székhely, cégjegyzékszám vagy adószám, a számla kiállításának dátuma és lejárata (eljárások esetén a közzététel dátuma),  valamint az adatrendszerbe történő bekerülésének dátuma és az egyes követelések bruttó összege.

 

Mindezek mellett monitoring szolgáltatást is biztosít a rendszer, mely szerint a kintlévőségről nyilatkozó felhasználónak figyelmeztető e-mailt küld a hozzá tartozó adós gazdálkodó szervezeteknek cégbejegyzési adataiban történt bárminemű hivatalos változásának tényétől.

 

A partnerfigyelő opció lehetővé teszi, hogy a felhasználó saját partnereit megjelölhesse a Magyarországon bejegyzett gazdálkodó szervezetek listájában, s amennyiben harmadik fél bejelentése alapján ezek közül bármely gazdálkodó szervezet bekerül a Követelés-nyilvántartó Rendszerbe, úgy a Felhasználó erről figyelmeztető e-mailt kap.

 

EOKR pecsét: az EOKR szolgáltatás részét képező pecsét alkalmazásával a felhasználók felhívhatják ügyfeleik figyelmét – nemfizetés esetén - az Egységes Online Követelés-nyilvántartó Rendszerbe történő bekerülésre. Ez a pecsét elhelyezhető a kibocsátott számlán, felszólító levélen, vagy az azt tartalmazó borítékon. A pecsét alkalmazása az időben történő fizetésre ösztönzi az ügyfeleket.

 

A követelés-adatbázis frissítése naponta (hitelezők bejelentései, felszámolási eljárások), hetente (egyéb eljárások), illetve alkalmanként (APEH lista - negyedévente, Széchényi Kártya hiteltartozás - félévente, munkaügyi jogsértést elkövető foglalkoztatók - havonta) történik.

 

 

Opten Informatikai Kft. 

 

1142 Budapest, Rákospatak u. 82.

 

Cégbíróság: Fővárosi Bíróság

Cégjegyzékszám: 01 09 367756

tel: 222-3130

fax: 470-0750

www.opten.hu