Üdvözöljük a

Együttműködési megállapodás

honlapján!

-

Együttműködési megállapodás

Az együttműködési megállapodás – a tanulószerződéssel szemben – szó szerint nem jelenik meg az új jogszabályi környezetben, de ettől függetlenül – 2020. május 31-ét megelőzően létesített tanulói jogviszony esetében – a gyakorlati képzés együttműködési megállapodással történő megvalósítására is az Szkt. átmeneti rendelkezéseit kell figyelembe venni.

Az átmeneti rendelkezések figyelembevételével a tanuló befejezheti úgy a tanulmányait, hogy a gyakorlati képzésére együttműködési megállapodás keretében kerül sor.

 

2021. január 1-jét megelőző időszakra vonatkozó szakképzési hozzájárulás-fizetési kötelezettséget az Szht. és az abban kapott felhatalmazás alapján kiadott jogszabály 2020. december 31-én hatályos rendelkezései szerint kell teljesíteni, megállapítani és bevallani,

 

Az új szakképzési jogszabályok által meghatározott rendszerben az együttműködési megállapodás fogalma már nem ismert, az együttműködési megállapodás alapján folytatott gyakorlati képzés normatívájának szakképzési hozzájárulás terhére történő elszámolhatóságáról az Szkt. nem rendelkezik.

 

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a 2021. január 1-jétől kezdődő időszakban az együttműködési megállapodás keretében lebonyolított gyakorlati képzéssel a szakképzési hozzájárulási kötelezettség nem teljesíthető, az ilyen képzés költségeivel a szakképzési hozzájárulási kötelezettség nem csökkenthető.