Üdvözöljük a

ERASMUS+ Második gasztronómiai tanulmányút Gradoban

honlapján!

-

ERASMUS+ Második gasztronómiai tanulmányút Gradoban

Szerző: Balog Violetta | 2023. február 13.

Kamaránk az ERASMUS+ „Tanuljunk egymástól, hasznosítsuk mások eredményeit is” (2021-1-HU01-KA122-VET-000017897) c. projekt keretében az elmúlt év októberi kiutaztatásához hasonlóan a Marco Polo G.E.I.E olasz partnercéggel közösen egy 15 fős, a vendéglátás területén tevékenykedő gyakorlati oktatói csoportot utaztatott ki Olaszországba, Grado városába. 

A szintén nagysikerű program keretében néhány előző évi programon kívül Cormonsban meglátogatták a "ZOFF FORMAGGI" farmot, megismerkedtek a nyerstej sajt feldolgozásával és előállításával. A cég négy generáció óta neveli a Red Pied fajtához tartozó teheneket. Valamennyi állat a farmon született és nőtt fel, az állatjólét tiszteletben tartása mellett, drogok és vegyszerek használata nélkül.

 


Bemutatón és kóstolón vettek részt a Ceschia Szeszfőzde több mint száz éves hagyományokkal büszkélkedő, és Friuli egyik legrégebbi szeszfőzdéjében.
Története valójában 1886-ban született Nimisben, Udine tartományban, amikor Giacomo Ceschia faluról falura járt a kocsijával, hogy összegyűjtse a gazdák törkölyét és gyümölcsét, és lepárlása az általa épített alembicben.
A mostani szenvedély és türelem ugyanaz, mint akkor, és a Ceschia grappákat továbbra is az eredeti 1886-os recept szerint desztillálják, mindig a legjobb minőségű alapanyagokból a történelmi szeszfőzdében.

 

 


Meglátogatták a Campagna Amica piacot, ami egy közel 600 négyzetméteres teret kínál, ahol 25 helyi termelő ad otthont, akik ezen a helyen állítják ki termékeiket a fogyasztók számára történő közvetlen értékesítés céljából.

 

Egy hely kulináris szokásai egy ország történetét és lakóinak életmódját mesélik el. Veneto térségében és különösen Velencében szokás velencei cicchettit fogyasztani aperitif közben vagy a főétkezések alkalmával.
A ”Le cicchetterie "(éttermek és kocsmák, ahol cicchettit készítenek és fogyasztanak) kulináris utazássá válik a velencei hagyományok és különösen Velence felfedezésére, amely ötvözi a történelmet, a kultúrát és a kulináris hagyományokat, célzott turizmust hozva létre. A latin ciccus szóból, ami azt jelenti, hogy kicsi mennyiségben és tulajdonképpen kis falatokról beszélünk. Konkrétan kenyérszeletek felvágottal vagy tőkehallal.
Csak helyi termékeket használnak,vagy a tengerparton vagy lagúnában fogott halat hagyományos receptek szerint főzve.

 

 

Tárlatvezetés keretében termékismertetéssel a Tomadini Alimentari üzletben járt a csoport. Az 1980-as években, Marisa Tomadin, a Cormons Mezőgazdasági Szövetkezet élelmiszerboltjának felmérése nyomán született Alimentari Tomadin több mint harminc éve népszerűsíti a Collio jellegzetes termékeit szenvedéllyel és lelkesedéssel, valamint regionális és nemzeti gasztronómiai kiválóságokkal.
Az Alimentari Tomadin sajtok, felvágottak, sonkák, fűszerek, kenyér, kekszek és tipikus friuli édességek széles választékát kínálja. Lekvárok, helyi méz, a legfinomabb üveg borok és szeszes italok, lekvárok, kézműves csokoládé, extra szűz olívaolaj és Tomadini élelmiszer-balzsamecet.

 

 

Mindkét csoport részéről kizárólag pozitív visszajelzések érkeztek kamaránkhoz, ezzel is igazolva, hogy a jövőben is van létjogosultsága hasonló témájú szakmai programoknak. A Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara mindent megtesz azért, hogy a jövőben egy újabb pályázati program keretében ismét lehetőség nyílhasson a megyéből szakmai látogatások szervezésére!