Üdvözöljük a

Meghozta döntését a Nógrád Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság

honlapján!

-

Meghozta döntését a Nógrád Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság

2014. április 24.

Meghozta döntését a Nógrád Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság a 2015/16-os tanévre a Nógrád megyei ösztöndíjas szakmákra, támogatott és nem támogatott szakképesítésekre vonatkozóan 

 

2014. március 25-én tartotta meg soron következő ülését a Nógrád Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság. Kiemelt fontosságú döntések kerültek napirendre. A bizottság munkájában véleményezési joggal részt vett a Vidékfejlesztési Minisztérium megyei delegáltja, illetve a megyei Klebelsberg Kúnó Intézményfenntartó Központ részéről a szakképzésért felelős vezető és szakképzési referens is.

 

 

 

A bizottság döntést hozott a 2015/2016-os tanévre vonatkozóan az iskolarendszerű nappali képzésekre. Három kategóriába sorolták az Országos Képzési Jegyzékben található szakképesítéseket. Korlátlan beiskolázásra javasolt, korlátozottan beiskolázásra javasolt illetve nem támogatott szakképesítések körére. Ennek a döntésnek meghatározó szerepe van a megye szakképzési szerkezetére, hiszen az iskoláknak a bizottsági javaslaton lapuló NGM döntést kötelező jogérvényűnek kell tekinteni. Csak azok a szakmák részesülnek állami támogatásban, melyeket a bizottság támogatottnak javasolt. A nem támogatott szakképesítésekhez támogatás nem jár. A bizottság javaslatot tett a 10 hiányszakmára is, melyek választása esetén a szakiskolai tanuló ösztöndíjban részesülhet, havi akár 30.000 Ft-ban is jó tanulmányi eredmény esetén.

 

Ebben az évben először a bizottságnak dönteni kellett az iskolarendszeren kívüli képzések vonatkozásában is. A szakképesítéseket két kategóriába sorolták, támogatott és nem támogatott képzésekre. Ez a döntés meghatározza majd a megyében indítandó felnőttképzések körét.

 

A bizottságnak döntési jogköre nincsen, a javaslatát megküldte a Nemzetgazdasági Minisztérium és Nemzeti Munkaügyi Hivatal részére, melyet véglegesen a Minisztérium fog jóváhagyni. A jogszabály várhatóan augusztusban jelenik meg.