Üdvözöljük a

Nyári összefüggő gyakorlat együttműködési megállapodás alapján

honlapján!

-

Nyári összefüggő gyakorlat együttműködési megállapodás alapján

Szerző: Balog Violetta | 2021. május 6.

A nyári összefüggő gyakorlatok megszervezéséhez kapcsolódóan az alábbi változások várhatóak.

Az új szabályok, azaz az Szkt. és az Szkr. által meghatározott rendszerben az együttműködés megállapodás fogalma nem jelenik meg, az ez alapján folytatott gyakorlati képzés normatívájának szakképzési hozzájárulás terhére történő elszámolhatóságáról az Szkt. nem rendelkezik.


Együttműködési megállapodás a 2020. május 31-ét megelőzően létesített tanulói jogviszony esetében (azaz a gyakorlatban a régi OKJ szerinti kifutó képzésekben) azonban köthető. Ez utóbbi megállapítás az Szkt. 125. § (3) bekezdés a) pontjából vezethető le, amelyet jogalkotói oldalról az ITM is megerősített. 2021. január 1-jétől kezdődően azonban – az Szkt. jelenleg hatályos rendelkezései alapján – az együttműködési megállapodás keretében lebonyolított gyakorlati képzéssel a szakképzési hozzájárulási kötelezettség nem teljesíthető, az ilyen képzés költségeivel a szakképzési hozzájárulási kötelezettség nem csökkenthető.


Az új szabályozás hátrányosan érintett egyes képzési formákat (pl. a korábbi szakgimnáziumi képzést vagy általában az egybefüggő szakmai gyakorlatok megszervezését), ezért az ezzel kapcsolatos változtatási javaslatot idejekorán jelezte az MKIK az illetékes ITM felé. A jogalkotó megfontolta a problémát és megoldást javasolt rá, mely alapján a módosított jogszabály a www.parlament.hu oldalon benyújtott törvényjavaslatként május közepén lesz látható, ekkortól nyilvános a tervezet. A jogszabály-módosítás hatálybaléptetése várhatóan 2021. július 1-je lesz, tehát a csökkentő tétel előreláthatóan ettől az időponttól vehető majd igénybe az együttműködési megállapodások után.


Fontos megjegyezni, hogy azok a képzőhelyek, akik a jogszabály módosításra várva megkötik a régi Szkt. szerinti együttműködési megállapodást, meg kell hogy feleljenek a régi Szt. együttműködési megállapodásra vonatkozó előírásainak, azaz nem törölhetik ki a tanulói juttatásra vonatkozó passzusokat a szerződésből, illetve a tanuló juttatásról való lemondását sem fogadhatják el.