Üdvözöljük a

Várjuk leendő gyakorlati képzőhelyek jelentkezését

honlapján!

-

Várjuk leendő gyakorlati képzőhelyek jelentkezését

2012. április 27.

A Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara várja azon gazdálkodó szervezetek jelentkezését, akik építőipari, épületgépészeti, gépipari, elektronikai és villamossági területen foglalkoznának tanulók gyakorlati képzésével állami támogatás igénybevételével.  

A tanulószerződés az iskolarendszerű szakképzésben résztvevő tanulók gyakorlati oktatásának formája, amely a tanuló és a gazdálkodó szervezet köt meg, illetve a helyi illetékes Kamara tartja nyilván. A gazdálkodó szervezet részére elsősorban az jelent előnyt, hogy maga választhatja meg a tanulót, teljes jogkörrel (egyben felelősséggel is) végzi annak gyakorlati képzését, munkaerő-utánpótlása nevelését.  

 

A tanulószerződéses rendszer a következő előnyöket biztosítja a vállalkozások számára:

  • hosszabb idő áll a gazdálkodó rendelkezésére, hogy saját igényeinek megfelelően képezze ki a tanulót, aki így a végzést követően azonnal teljes értékű munkaerőként kezdi meg az élesben folyó termelő munkát és azonnal profitot termel. 

  • a személyi költségek csökkentése, a bér- és fizetési struktúra stabilizálása;
  • több idő áll rendelkezésre a vállalati munkakultúra elsajátítására;

Az új szakképzési és az új szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló törvény, valamint az új elszámolási rendszerhez kapcsolódó szakmacsoportos normatívákat tartalmazó rendelet célja, hogy a szakképzés jobban igazodjon a gazdaság igényeihez, a jelen gazdasági helyzet adta lehetőségek figyelembevételével.

Ennek megfelelően az új finanszírozási rendszer – többek között – az alábbi kedvező változásokat jelenti a gazdálkodók számára.

  • A szakképesítésenkénti normatív elszámolás miatt jelentősen csökken a gazdálkodókat terhelő adminisztráció, s így annak költsége. 

  • Egyszerűsödik az elszámolás folyamata, a havi elszámolás miatt jelentősen csökken az előfinanszírozás mértéke, amely az éves elszámolás esetében meghaladta a 13-14 hónapot.  

  • A törvény megszünteti a tételes elszámolás során tapasztalt szélsőségeket. A kis- és középvállalkozási szektor a nagyobb méretű vállalkozásokkal, azonos feltételekkel jut hozzá a gyakorlati képzés költségeihez.