Üdvözöljük a

Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Országos rendezvénynaptár

<< 2020 Április >>
KeSzeCsüSzoVa
  12
3
45
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Ügyfélfogadási rend változás

2020. március 16.

A Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál a korona vírus terjedésének megelőzése érdekében az ügyfélszolgálatunkon zajló személyes ügyintézést a Széchenyi Kártya programon valamint az okmányhitelesítésen kívül szüneteltetjük. Utóbbiakat kizárólag a megadott telefonszámok valamelyikén előre leegyeztetett időpontban intézhetik. Telefonon ill. emailben munkatársaink továbbra is állnak a vállalkozások rendelkezésére. Keressenek bizalommal.

 

Elérhető telefonszámok, email címek:

A kamarai hozzájárulás befizetési határideje: március 31!

2020. január 28.

 A regisztráció biztonság és garancia! 

A kamarai hozzájárulás befizetési határideje: 2020. március 31. 

Tájékoztató a duális képzésről és a digitális munkarendről (2020.03.31-i állapot)

2020. április 2.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara összeállította a legfontosabb tudnivalókat a duális képzés digitális munkarendben történő megvalósításához.

Újabb gazdasági válság? Nyertesként is kijöhetnek a cégek. Segít a digitalizáció!

2020. március 31.

Az MKIK – Modern Vállalkozások Programja digitális „segélyvonallal”, díjmentes szolgáltatásokkal, felajánlásokkal segít a jelenleg az online térbe menekülő, bajba jutott cégeknek.

70/2020. (III. 26.) Korm. rendelet

2020. március 27.

Kedves Partnereink!

Megjelent a Magyar Közlönyben a felnőttképzésre vonatkozó rendkívüli (70/2020-as) kormányrendelet, amit mellékletként csatolunk.

Tájékozató - kereskedelmi korlátozások a koronavírus járványhoz kapcsolódóan

2020. március 26.

Kereskedelmi korlátozások, melyek a koronavírus járványhoz kapcsolódóan léptek életbe:

A Széchenyi Kártya hitelekről

2020. március 25.

A Kormány 47/2020. (III. 18.) számú „a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről” című rendelete érinti a Széchenyi Kártya hitellel rendelkezőket is. A Kormányrendelet alapján a 2020. március 18. napján 24 órakor fennálló, azaz ezen időpontig nem lejárt kölcsön-, illetve hitelszerződések vonatkozásában az adós a szerződésből eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettsége teljesítésére fizetési haladékot kap (a továbbiakban: fizetési moratórium). A fizetési moratórium 2020. december 31-éig tart.

A koronavírus gazdasági hatásainak vállalati kezelése - Gyorselemzés - 2020. 03. 24

2020. március 25.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) annak érdekében, hogy minél pontosabb képet kaphasson a koronavírus-fertőzés gazdasági hatásairól, kérdőíves felmérést végez a hazai vállalkozások körében. Az alábbi gyorselemzés a felmérés második hullámának 2020. március 24-ig beérkezett válaszain alapul. A témában készült online, önkitöltős kérdőívet 3121 vállalkozás töltötte ki. Az elemzés a válaszadó cégek percepcióit, első reakcióit ismerteti.

További kisvállalkozók kapnak adómentességet

2020. március 24.

A taxisok után további 81 480 kisvállalkozónak ad június 30-áig mentességet a kormány a kata átalányadó-fizetési kötelezettsége alól a koronavírus-járvány miatt - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn (március 23.) az operatív törzs online sajtótájékoztatóján. A bejelentésről a Magyar Közlönyben megjelent Kormányrendelet ide kattintva megtalálható.

Közvetlen bejelentési lehetőség a vállalkozásoknak

2020. március 23.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara honlapján bejelentő felületet hozott létre annak érdekében, hogy a vállalkozások közvetlenül is rögzíthessék a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos tapasztalataikat, a gazdaságra gyakorolt hatást.

Tájékoztató a GINOP-6.1.7-17 azonosító számú projekt kapcsán

2020. március 23.

Tisztelt Vállalkozók, Tisztelt Partnereink!

 

A koronavírus terjedés kockázatának csökkentése érdekében, és a 2020. március 11. napján Magyarország Kormánya által bejelentett veszélyhelyzetre (40/2020. (III.11.) Korm. rend.) tekintettel

 

a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a GINOP-6.1.7-17 azonosító számú, „Munkahelyi képzések támogatása mikro-, kis- és középvállalatok és nagyvállalatok munkavállalói számára indított képzések szakmai támogató programja projektjének  személyes tanácsadását, az irodai ügyfélfogadását és ügyintézését átmenetileg szünetelteti!

Rendben zajlik az átállás a digitális munkarendre a szakképzésben is

2020. március 18.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntartása alatt álló szakképzési intézményekben is gyors ütemben zajlik az átállás a tantermen kívüli, digitális oktatási rendre. A tanulók és az oktatók kiértesítése időben megtörtént, a tanügyi rendszerben a korábbi időszakhoz képest jelentősen megnövekedett aktivitás tapasztalható.

A szakképzés is felkészült a digitális munkarendre

2020. március 18.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a tanulók és hozzátartozóik védelmének érdekében a veszélyhelyzetre vonatkozóan a szakképzésben is bevezette a digitális tanrendet. A minisztérium a fiatalok érdekeit szem előtt tartva a szakképzési centrumok vezetőivel együtt dolgozik a tantermen kívüli oktatás feltételeinek megteremtésén, ezáltal biztosítva, hogy minden tanuló sikeresen zárhassa a tanévet.

Munkajogi tájékoztató a járványhoz kapcsolódóan

2020. március 18.

Mellékelten közzétesszük az NKIK jogi képviselőjének a járványügyi helyzethez kapcsolódó munkajogi összefoglalóját:

Közlemény a Szakma Sztár Fesztiválról

2020. március 12.

A 2020. április 20-22-ére meghirdetett Szakma Sztár Fesztivál, illetve a fesztiválon megrendezésre kerülő SZKTV és OSZTV döntőket, a világszerte fokozódó koronavírus járványra tekintettel a szervezők lemondják.

A döntést a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara az egészségügyi kockázatokat és a hatóságok ajánlásait mérlegelve hozta meg.

Indul az MKIK GVI 2020. áprilisi online konjunktúra felvétele

2020. április 3.

 Kiemelt téma: a koronavírus-járvány gazdasági hatásai

 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Nonprofit Kft. (MKIK GVI) 1998 óta évente kétszer rendszeresen felméri a magyar vállalkozások üzleti helyzetét és várakozásait.

HEPA - COVID-19 okozta vállalati nehézségek

2020. március 31.

A COVID-19 járvány soha nem látott kihívások elé állítja a magyar gazdaságot, így az exporttevékenységet folytató vállalkozásokat is.  A HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség a válságos helyzetben is megtesz mindent annak érdekében, hogy a magyar KKV-k export tevékenysége a körülményekhez képest zökkenőmentesen működjön.

MKIK Válságkezelő csomag második bővített verziója

2020. március 30.

Mellékelten közzétesszük az MKIK Válságkezelő csomagjának második bővített verzióját

A kormány rendelete a kijárási korlátozásról

2020. március 27.

A Kormány az Alaptörvény 53. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el...

Munkahelymegőrzés támogatása

2020. március 26.

A támogatás célja: a vállalkozások foglalkoztatási kapacitásának megtartása, a csoportos létszámleépítések megelőzése, a meglévő munkahelyek megtartásának elősegítése, a munkáltatók átmeneti működési problémáinak kezelése, a munkáltatók gazdasági szerkezetváltásának, foglalkoztatási struktúraváltásának segítése.

Online Számla: nem kötelező az átállás

2020. március 25.

A járványhelyzet miatt az online számlaadat-szolgáltatásban, 2020. április 1-jétől július 1-jéig nem kötelező átállni a 2.0 verziójú XSD alkalmazására, tehát a korábbi verzióban küldött adatokat is fogadja a NAV.

Április 15-től 15 ezer forint az érintéses fizetés határa

2020. március 25.

A járványügyi helyzet okán az érintéses fizetési kártyás vásárlások esetében a PIN-kód kötelező használatára vonatkozó jelenlegi 5 ezer forintos értékhatárt 15 ezer forintra emeli rendeletében a kormány.

Útmutató munkajogi kérdésekben

2020. március 24.

"Útmutató a munkáltatók részére a koronavírus-járvánnyal kapcsolatosan" - ezzel a címmel készített szakmai ajánlást - az NKIK felkérésére - a vállalkozások vezetői számára dr. Bujtor Gyula munkajogi szakjogász, tanácsadó. A szakember folyamatosan frissíti, aktualizálja majd az elkövetkezendő hetekben az anyagot, természetesen ezeket a változtatásokat is megküldjük vállalkozásainknak, és megtalálhatják honlapunkon is.

Március 18.: Orbán Viktor öt azonnali lépést jelentett be

2020. március 23.

Az év végéig felfüggesztik a magánszemélyek és a vállalkozások mai napig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök március 18-án, szerdán, a kormányülés szünetében a Facebook-oldalán. A kormányfő a videóban a koronavírus-járvány miatt hozott gazdasági, munkahelyvédelmi intézkedéseket ismertette.

A gyakorlati képzőhelyeket segítő digitális tudástár kerül kialakításra

2020. március 20.

A gyakorlati képzőket a digitális munkarend értelmezése, megvalósíthatósága a szakmai gyakorlat esetében több területen is bizonytalanság elé állította.

 

Az eddig megszokott, fizikai jelenlét mellett biztosított gyakoroltatást mellőzve, egyéb megoldások alapján kell a felkészítést megvalósítani.

Digitális munkarend bevezetésének eljárási szabályairól szóló egyedi ITM miniszteri határozat

2020. március 18.

Prof. Dr. Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter határozata a digitális munkarend bevezetésének eljárási szabályairól.

MKIK azonnali beavatkozást igénylő javaslatainak összegzése

2020. március 18.

Mellékelten olvashatják az MKIK által a válsághelyzet kezelésére összeállított, azonnali beavatkozásokat igénylő javaslatokat és a Kereskedelmi munkacsoport ITM-hez továbbított javaslatait.

Korm. rendeletet a járványügyi helyzet kezelésére

2020. március 17.

Tisztelt Partnerünk!

Mellékletben olvashatják a járványügyi helyzet kezelésére kiadott 46/2020 (III.16) Korm. rendeletet