Üdvözöljük a

2017 év

honlapján!

-

Országos rendezvénynaptár

<< 2024 Március >>
KeSzeCsüSzoVa
    123
45678910
11121314151617
18
19
2021222324
25262728293031

2017 év

Szerző: Berta Csaba | 2017. november 28.

 

Palócföld Gazdaságáért díjat kapja a FABOGÁR Fafeldolgozó és Kereskedelmi Kft

 

A FABOGÁR Kft továbbvíve a mátrakeresztesi fafeldolgozó hagyományokat, a pásztói ÁFÉSZ volt asztalos üzemét megvásárolva, hosszú évek óta stabil cége, foglalkoztatója Pásztó városának. Az apáról fiúra szálló elhivatottság a famegmunkálás iránt már a harmadik generációt jellemzi a Bognár családban.

Kezdetekkor csak esztergált fatermékeket készítettek, ma már a több lábon állást szem előtt tartva, nyílászárókat is gyártanak. Készítenek belsőépítészeti berendezéseket, ahol a tervezéstől a helyszínen való beszerelésig mindent elvégeznek. Lámpa fa alkatrészeket gyártanak az EGLO Magyarország Kft részére.

A főprofiljuk azonban megmaradt a népművészeti ajándéktárgyak készítése. Több tájegység népművészeti stílusa jelenik meg a termékeiken. Találunk hartai, palóc, matyó, herendi motívumokat a babákon, sószórókon, dobozokon, tollakon.

Népművészeti ajándéktárgyaik ott vannak Budapesten a Váci utcában, a nagy vásárcsarnokban és a főváros legszínvonalasabb szállodáiban.

Sok magánlakás belső berendezése mellett a Kft készítette a Mátraszentimrei sípark büféjének berendezését, de több budapesti étterem belső bútorzata is a Kft műhelyében készült.

Asztalosipari csapatuk olyan szakemberekből áll, akik több éves munkatapasztalattal rendelkeznek és egyedi ötleteikkel hozzájárulnak az igényes termékek előállításához. Dolgozóinak megbecsülésé révén stabil, megbízható kollektívája van a Kft-nek. Hosszú évek óta foglalkoznak tanuló képzéssel is, hogy a szakember utánpótlást maguknak is biztosítsák.

Bognár Béla, a Kft tulajdonos-vezetője bőkezű adományozója a városnak és a környező településeknek. Az Ő adománya a pásztói városkapu, a város határába felállított kereszt, a mátrakeresztesi erdei iskola kapuja, kerítése, a pásztói templom műemlék orgonájának fa borítása.

Bognár Béla felesége szerint, a férjének már lassítani kéne, de Ő egyre csak új terveken dolgozik. Megálmodott egy új iroda-eladótér-bemutatóterem együttest, ami már félig kész. Nagy terve, hogy a meglévő tájegységek mellé újaknak a népművészeti motívumai is megjelenjenek a termékein, hogy teljes, országos palettát mutathasson az országról a hozzánk érkező turistáknak. Nagy álma, hogy pásztói és környékbeli emberekkel, helyi értékeket láncra fűzve, turisztikai látványosságként bemutatva, felvirágoztassa a környezetét.

 

 

Palócföld Gazdaságáért díjat kapja a Vitaland Élelmiszeripari és Fejlesztő Kft.

 

A Vitaland Élelmiszeripari és Fejlesztő Kft. egy 100 %-ban magyar tulajdonban lévő vállalat, mely 1991-ben jött létre.

A Kft. fő tevékenysége az újszerű technológiák, termékösszetételek fejlesztése, kidolgozása az élelmiszeripar számára, melyek gazdaságos, minőségi, piacképes termékek előállítását teszik lehetővé. A termékfejlesztésnél figyelembe veszik az élelmiszergyártás és táplálkozásbiológia legújabb eredményeit, melyeket hasznosítani tudnak fejlesztéseik során.

A Vitaland Kft. exkluzív szerződés keretén belül, kizárólag a Globál-Vép élelmiszer-alapanyag gyártó vállalat számára végez fejlesztéseket, minőségellenőrzési tevékenységet. A fejlesztések elsősorban a tejiparra fókuszálnak, de folyamatosan dolgoznak a gyümölcs-, konzerv-, édes-, és húsipar területén is.

A fejlesztések eredményeként anyavállalatuk, a Globál-Vép Kft. 2005-ben megkezdte a levesporok, ételízesítők, valamint fűszerkeverékek gyártását is.
Szakembereik eredményes munkájának köszönhetően ma már számos olyan élelmiszeripari termék található Magyarország, valamint a környező országok piacain, melyeket a Vitaland Kft. munkatársai fejlesztettek.

A 2018-as évben tervezik megkezdeni a természetes alapanyagok felhasználására épülő „clean label” prémium kategóriás élelmiszerek fejlesztését is.

 

 

A Nógrád Megye Szakképzéséért díjat a ZOLLNER Elektronik Gyártó és Szolgáltató Kft

 

A Zollner vállalatcsoportot Manfred Zollner hozta létre 1965-ben. A vállalatcsoport napjainkig hatalmas méretűvé nőtte ki magát. Jelenleg a világban 18 gyáregységgel rendelkezik: nyolc gyár található Németországban, kettő Romániában, egy Kínában, egy Tunéziában, egy Svájcban, egy Costa Rica-n, egy Hong-Kongban és 2 Magyarországon: Vácon és Szügyön. 

A gyárak tevékenységei három jelentős üzletágak (elektronika, mechanika, autóipar) köré csoportosulnak: többek között elektronikus szerelési egységek és készülékek, induktív illetve mechanikai alkatrészek előállítása, fröccsöntött termékek gyártása, felületkezelés történik cégünknél.

A szügyi Zollner üzem 2002-ben kezdte meg a termelést. Első időben csak néhány munkafolyamatot végeztek, főként használt gépeken a váci üzem részére. Egy idő után célszerűbbnek tűnt a helyi termelés bővítése, komplex egységeket gyártottak, egyre újuló gépparkkal. 2014-ben újabb nagy volumenű fejlesztéssel megépítettek egy nagy kapacitású automatikus lemezraktárt, technológiai fejlesztésük különösen a laser-technológiában volt jelentős. Jelenleg kis darabszámú, komplett mechanikai részegységeket gyártanak a legmodernebb lemezmegmunkáló berendezésekkel 25 ezer négyzetméteren 550 dolgozóval.

A cég honlapján található az alábbi mondat: „Számunkra munkatársaink jelentik a legnagyobb tőkét, támogatjuk és tovább képezzük őket, valamint folyamatosan képzünk ki fiatalokat műszaki területen, mivel jól tudjuk, hogy a jelen tanulóiból lesznek a jövő munkatársai.” Ennek jegyében tanulószerződéses képzést is folytat a Kft 2015-től gyártástechnológiai technikus, hegesztő, gépi forgácsoló szakmákban. Példaértékű ahogy Szügyben a gyakorlati képzést a legkorszerűbb technikai feltételek között a cég megszervezi. A náluk bonyolított gyakorlati vizsgákról a vizsgabizottságok tagjai is szuperlatívuszokban nyilatkoztak. A kft-nél gyakorlati képzésen résztvevő fiataloknak azonnal munkát kínál.