Üdvözöljük a

A Nógrád Megyei Békéltető Testület 2013. évi munkájáról

honlapján!

-

Országos rendezvénynaptár

<< 2024 Március >>
KeSzeCsüSzoVa
    123
45678910
11121314151617
18
19
2021222324
25262728293031

A Nógrád Megyei Békéltető Testület 2013. évi munkájáról

2014. szeptember 15.

A testület ügyszáma évről-évre rohamosan növekszik, a 2012. évi 109 db-os ügyszám után 2013-ban már 146 db fogyasztói jogvitában járt el. A jelentős ügyszám növekedés oka egyrészt az, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság konkrét, egyedi fogyasztói jogvitában nem jár el, másrészt az a tény, hogy az utóbbi években a helyi rádióban és a megyei napilapban fokozott propaganda tevékenységet fejtettünk ki ismertségünk növelése érdekében. Az ügyek tárgyuk szerinti bontását illetően a 146 db ügyből 64 db-nak volt szolgáltatás a tárgya, míg termékekhez kapcsolódóan 82 db ügyet tárgyaltunk.

 

A szolgáltatásokhoz kapcsolódó ügyek a szolgáltatások széles skáláját ölelték fel, így tárgyaltunk közúti –és légi személyszállításból, utazási szerződésekből, turisztikai szolgáltatásokból, telefonos, -kábeltelevíziós -internetes szolgáltatásból, postai,- levél,- csomag- és futárszolgálatból, parkolási díjjal kapcsolatos, fogyasztói csoportból, illetve építőipari szolgáltatásokból adódó ügyeket. A közüzemi szolgáltatások körében több ügyet tárgyaltunk távhő szolgáltatásból, víz,- csatorna szolgáltatásból, valamint gáz,- villamos energia szolgáltatáshoz kapcsolódó ügyeket.

 

A termékek hibás teljesítéséből fakadó panaszok közül kiemelendők a sportcipők, mobiltelefonok, illetve a termékbemutatók alkalmával vásárolt elsősorban gyógyászati eszközök vásárlásához kapcsolódó ügyek. Ez utóbbi kategória külön kiemelést igényel, hiszen az utaztatásos árubemutatókon megfigyelhető, hogy idős korú, könnyebben befolyásolható embereknek ígérnek általában gyors gyógyulást. Ezen alkalmakkor a fogyasztók nem kapnak részletes tájékoztatást a szerződés tartalmáról, különösképpen nem az elállási jogukról. Ezen felül megállapítható az ár-érték aránytalanság is.

 

Az eljárások eredményét illetően: 10 ügy zárult egyezséggel, 34-ben ajánlás született, míg 94 ügyben megszüntettük az eljárást. Kötelezésre a múlt évben nem került sor. A megszüntetésre került ügyeket illetően 15 esetben volt a kérelem megalapozatlan, 26 esetben a fogyasztó visszavonta kérelmét, általában amiatt, mivel a vállalkozás nem működik együtt az ügy békés rendezése érdekében és igényét a továbbiakban a bíróság előtt kívánja érvényesíteni a fogyasztó. 40 ügy esetében az eljárás további folytatása lehetetlennek bizonyult, mivel olyan mértékű bizonyítást kellett volna lefolytatni az ügyben, amely meghaladja a békéltető testületi eljárás kereteit, lehetőségeit. Az egyéb megszüntetési okokon (hatáskör,- illetékesség hiánya, a fogyasztó hiánypótlásra való nem reagálása, amely 13 ügyet érintett) kívül meg kell említeni azt, hogy 8 ügy esetében a felek megállapodása miatt került sor az eljárás megszüntetésére, mivel a vállalkozás a fogyasztó igényének eleget tett.

 

Dr. Pongó Erik

a Nógrád Megyei Békéltető Testület elnöke