Üdvözöljük a

Tisztújítás előtt a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Tisztújítás előtt a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

2008. július 21.

2008. szeptemberében lejár a négy évet megválasztott tisztségviselők és küldöttek mandátuma a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában (NKIK). A szervezet elnöksége idén májusi ülésén létrehozta a választási bizottságot, amelynek feladata a kamarai választások előkészítése. Milyen fázisában van a munka, melyek a legfontosabb tudnivalók – kérdeztük egyebek mellett Melihercsik Jánostól, a Pirazol Kft. ügyvezetőjétől, az NKIK választási bizottságának  újonnan megválasztott elnökétől.

  

- Szerencsére a legutóbbi választások óta nem változtak a gazdasági kamarákról szóló törvény választásokra vonatkozó szabályai – említette a szakember –, így a tapasztalatok birtokában nyugodtan készülhetünk a választások zavartalan lebonyolítására.

- Mit kell tudni a választási törvényről?

- Érdekessége – és ezt sok tagunk nem tudja „megemészteni”–, hogy választójoga nemcsak a kamarai tagoknak van, hanem minden olyan vállalkozónak, aki Nógrád megyei székhellyel rendelkezik. Mi, a kamara régi tagjai is nehezen vettük tudomásul a törvény e rendelkezését, ám ezzel azokat a feladatokat legitimizálja a törvény, amelyeket nemcsak a tagok számára tesznek kötelezővé a különböző jogszabályok, hanem valamennyi vállalkozó számára. Gondoljunk csak egyebek között a szakképzés területén adódó feladatainkra, vagy a külkereskedelemhez kapcsolódó szolgáltatásainkra – és a sort hosszasan folytathatnám. Fontos tudnivaló ugyanakkor, hogy a vállalkozók csak azok közül választhatnak küldötteket, elnökséget, elnököt, akik tagjai a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarának és a törvényben és alapszabályban vállalt kötelezettségeinek eleget tesznek. Ez utóbbiak közül két dolgot emelek ki: kötelesek adatot szolgáltatni és megfizetni a kamara részére a tagdíjat. Ez utóbbira a választások és jelölések előkészítése során különösen odafigyelünk.

- Hol tart az előkészítés folyamata?

- Július 18-án, pénteken tartott ülést a választási bizottság. Itt elfogadtuk a választások előkészítésének folyamatát, meghatároztuk feladatainkat és kijelöltük a munkafolyamat egyes részeinek felelőseit. Első lépésként a kamara salgótarjáni, Alkotmány úti székházában 2008. július 21-től, tehát a mai naptól két héten keresztül hozzáférhető és megtekinthető az a választási névjegyzék, amelyben mindazok a kereskedelmi és iparkamarai hatáskörbe tartozó vállalkozók szerepelnek, akik gyakorolhatják választó jogukat, azaz választhatnak, s mint már mondtam: attól függetlenül, hogy tagjai-e a kamarának, vagy sem. Készült egy másik lista is, a tagjegyzék: ebben csak a kamarai tagok szerepelnek, s ez rendkívül fontos, hiszen választani csak a tagjegyzékben szereplők közül lehet. Amennyiben a listákon hibás adat szerepel, a választási bizottságnál a törvényi előírások szerint írásos kifogással élhet az érintett.

- Miként alakul a konkrét választási menetrend?

- A választási procedúra első lépéseként tagozati ülésekre kerül sor. Vállalkozóinkat négy tagozatba soroltuk, így az ipari tagozat, a kereskedelmi tagozat, a szolgáltatási tagozat és a kézműipari tagozat üléseire kerül sor. Ezeken az összejöveteleken választják meg a tagozatok a küldötteiket, s jelölteket állíthatnak elnökségi tagságra, a kamara elnöki, alelnöki funkcióira, etikai bizottsági, ellenőrző bizottsági tagságára és nem utolsó sorban országos küldöttek személyére. A tagozati ülésekről a vállalkozókat a Nógrád Megyei Hirlap hasábjain keresztül értesítjük, és minden aktuális információ olvasható lesz kamaránk honlapján, a www.nkik.hu címen.

- Mozgalmas hetek következnek a kamara életében.

- Így igaz. A tagozati ülések időpontjai már adottak. A kereskedelmi tagozat 2008. augusztus 18-án, az ipari augusztus 19-én, a kézműipari augusztus 21-én, míg a szolgáltatási augusztus 22-én tartja ülését. Tudjuk, hogy a tagozati ülések a nyári üdülési, szabadságolási szezon miatt nem a legszerencsésebb időpontokban kerülnek sorra, ám a tervezésnél több előírt határidőt be kellet tartanunk, és arra is figyelnünk kellett, hogy a jelenlegi küldöttek mandátumának lejárta előtt tartsuk meg a tagozati üléseket. A tisztújító küldöttgyűlés időpontja is ismert: 2008. október 9-e. Végezetül annyit mondok még el, hogy a választások előkészületeiről rendszeresen tájékoztatjuk a megye vállalkozóit, s arra kérjük valamennyiüket, hogy kapcsolódjanak be a választásokba, legyenek aktív részesei a kamarai életnek. Mi tudjuk igazán, hogy a mai világban erős kamarára van szükség!