Üdvözöljük a

A Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is részese volt PÉNZ7 témahétnek

honlapján!

-

A Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is részese volt PÉNZ7 témahétnek

Szerző: Balog Violetta | 2020. március 16.

A 2020-as PÉNZ7 pénzügyi és vállalkozói témahét rekordmagas részvétellel zajlott le március első hetében. A tematikus iskola hetek a hónap második felében a digitális készségeket fejlesztő eseménysorozattal folytatódik - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A European Money Week mintegy 30 országban hívja fel a figyelmet a pénzzel való tudatos gazdálkodásra és a vállalkozói alapismeretek fontosságára. A 2015-ben Magyarországon először megrendezett PÉNZ7 pénzügyi témahétre 90 ezer diák jelentkezett. Öt év alatt kétszeresére nőtt az érdeklődők száma, a vállalkozói témára regisztrálókkal együtt már meghaladja a 200 ezer főt.

 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által önállóan koordinált vállalkozói téma negyedik éve szerepel a programban, amelynek célja, hogy a 13-18 éves korosztály megismerkedjen a vállalkozások világával. Mivel a csatlakozás önkéntes a diákok részéről, hatalmas eredmény, hogy évente több tízezer tanuló vesz részt a vállalkozói témával foglalkozó tanítási órákon.

 

A 2020-as mottó az "Ötletből vállalkozás" volt, a diákok ehhez kapcsolódó játékos feladatokkal tehették próbára, fejleszthették alkotóerejüket, együttműködési és vállalkozói készségeiket. Idén összesen 215 ezren regisztráltak a témahétre, közülük több mint 25 ezren a vállalkozói témát választották. Tízből hat diák középiskolából jelentkezett, a többiek általános iskolások voltak. A vállalkozói oldalról az önkéntesek száma meghaladta a háromszázat. Az ITM államtitkárai és helyettes államtitkárai az ország több pontján - Budapesten, Balassagyarmaton és Ózdon is - tartottak tanórákat.

 

A vállalkozói témahét zárónapján Balassagyarmaton, a Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumban Nagy Balázs, az ITM stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára tartott előadást. Ismertetése szerint a programnak 2017-től része az ITM által koordinált vállalkozási tematika, a cél pedig az, hogy felelősségteljes pénzügyi gazdálkodásra neveljék a fiatalokat, segítsenek az alapvető vállalkozási kompetenciák elsajátításában. A kormány gazdaságpolitikájának fontos része a magyarországi kis- és középvállalkozások támogatása, ezen belül is nagy hangsúlyt fektetnek az ifjúságra - mondta Nagy Balázs. A helyettes államtitkár hozzátette azt is, hogy a tapasztalatok szerint a fiatalokban van igény a pénz tudatos kezelésére, és érdekli őket a vállalkozóvá válás.

 

A Pénz7 keretében az iskolákban három tanórán tanulják a vállalkozói és gazdasági ismereteket, a gyakorlati órát mindig a gazdasági élet helyi szereplői tartották. A helyettes államtitkár mellett Tordai Péter, a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is órát tartott a balassagyarmati iskola diákjainak. Tordai Péter kiemelte: egyre inkább fontos úgy a fiatal generáció pénzügyi tudatosságra nevelése, mint az arra nyitott diákok vállalkozással, mint fogalomkörrel kapcsolatos ismereteinek megalapozása. Az iparkamarai feladatok napjainkra kiterjednek már az általános iskolák felső tagozatosainak, továbbá a középiskolások hatékony elérésére is, elsősorban a szakmaválasztás, de egyre inkább a vállalkozói ismeretek oldaláról is. A kamara minden ilyen célú kezdeményezésben örömmel partnere a minisztériumnak - tette hozzá Tordai Péter.

 

MTI nyomán / Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara