Üdvözöljük a

Vármegyei munkaerőpiaci egyeztető testület

honlapján!

-

Vármegyei munkaerőpiaci egyeztető testület

Szerző: Balog Violetta | 2021. január 29.

2020. január 1-től a Vármegyei Fejlesztési és Képzési Bizottságok kivezetésre kerültek a szakképzés rendszeréből.

Jelenleg a szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. törvény 100. § (1) bekezdés a) és b) pontjában meghatározott kamarai feladatok ellátása érdekében a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara koordinálja a 2020 szeptemberében alakult Nógrád Megyei Munkaerőpiaci Egyeztető Kerekasztal (továbbiakban: Kerekasztal) működését és biztosítja a működés feltételeit.


A Kerekasztal az országos Ágazati Készségtanácsok munkájának segítése mellett a szak- és felnőttképzés munkaerőpiaci relevanciáit erősíti - ezen belül véleményezi a 3 évre szóló, képzési szerkezetet érintő gazdasági kamarai javaslatot, valamint fejlesztési, munkaerőpiaci és képzési információkat oszt meg. Tagjai a szak- és felnőttképzésben operatív szinten érintett, elismert megyei szakemberek - a helyi kormányhivatal, települési önkormányzatok, a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum, a megyei tankerületek, a VOSZ, a KISOSZ, valamint az ágazati munkacsoportok képviselői.

 

A helyi gazdasági fejlődés irányainak megfelelő szakképzés és felnőttképzés elősegítése érdekében a megye öt húzóágazatához tartozó gazdasági szereplők megyei ágazati munkacsoportokban tevékenykednek. Az 5-8 fős ágazati munkacsoportok az Építőipar, a Gépészet, a Kereskedelem, a Szépészet és a Turizmus-vendéglátás ágazatokban segítik a Kerekasztal munkáját. A munkacsoportok tagjai a helyi duális képzésben is tapasztalattal rendelkező, sikeres nagyvállalatok, KKV-k és egyéni vállalkozások képviselői, akik a munkaerőpiaci igények mentén szakmai anyagokat állítanak össze és véleményezik a középtávú képzési szerkezetre vonatkozó kamarai javaslatot.