Üdvözöljük a

Megalakult a Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság

honlapján!

-

Megalakult a Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság

Szerző: Tőzsérné Fenyvesi Tímea | 2012. november 5.

2012 októberétől a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (NKIK) szakképzési feladatai kibővültek. Október végén megalakult a Nógrád Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság (MFKB), melynek a munkaszervezetét a kamara biztosítja.

A bizottság egy 7 tagból álló, véleményező, javaslattetvő, tanácsadó testület. A szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter által felkért tagok megbízása 3 évre szól. A bizottság elnöke Hajdúné Bodor Zsuzsa, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara képviseletében. Tagjai Halmosi György az ÁFEOSZ, Plantek Lászlóné a Munkástanácsok Országos Szövetségének képviseletében, Tamási Ildikó a Nógrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója, Híves Márta a Nógrád Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztály főosztályvezetője, Csank István Csaba a Nógrád Megyei Önkormányzat közgyűlésének delegáltja, valamint Borkó István a Magyar Agrárkamara képviseletében. A bizottság kiemelt feladata a megye szakképzés-fejlesztési irányainak a meghatározása.. Tevékenysége körében javaslatot tesz a gazdaság által igényelt szakképzési szükséglet meghatározására, a támogatott és nem támogatott képzések körének, valamint a szakképző évfolyamokra történő b

eiskolázási irányok-arányok, ösztöndíjas szakmák meghatározására. A frissen megalakult bizottság első kiemelt feladataként 2012. november elején a Nemzeti Foglalkozatatási Alap képzési alaprész 2012. évi decentralizált keretéből finanszírozandó, a szakképzés tárgyi feltételeinek fejlesztésére irányuló beruházások támogatására kiírt pályázat nyerteseire vonatkozó döntési javaslatának elkészítése volt. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal, a Nemzetgazdasági Minisztérium a napokban véglegesíti a nyertes pályázók körét. Ennek a forrásnak a segítségével Nógrád megyében közel 100 millió forintos forráshoz jutnak a pályázaton nyertes szakképző iskolák a tanműhelyek fejlesztéséhez, valamint a szakképzésben résztvevő gyakorlati oktatást nyújtó vállalkozások, akik tanulókat képeznek tanulószerződéses formában.

 

Az MFKB következő feladata a 2014/2015-ös tanév szakképzési irányainak-arányainak a meghatározása. Az erre vonatkozó javaslatot 2013. március 31-ig kell meghoznia a bizottságnak. A beiskolázási szerkezet meghatározásának az alapját egy kérdőíves felmérés adja. Decemberben és januárban az NKIK megbízásából több vállalkozást és pályakezdő szakmunkást keresnek fel. Megkérdezik a 2011/12-es tanévben szakmunkás végzettséget szerző pályakezdő fiatalokat a munkaerőpiaci elhelyezkedésük alakulásáról. A vállalkozásokat pedig a szakképző iskolát végzettek iránti keresletéről. A kamara bízik abban, hogy a megye gazdálkodó szervezetei válaszaikkal segítik a kutatást. Így a  jövőben olyan szakképzési struktúra alakulhat ki Nógrád megyében, mely várhatóan a munkaerőpiaci-keresleti igényeknek megfelel.