Üdvözöljük a

Élelmiszerár-infláció csökkentése

honlapján!

-

Élelmiszerár-infláció csökkentése

Szerző: Sréter István | 2023. május 24.

Megjelent a Magyar Közlöny 75.számában

<https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/34c7afe3e2e8adfe5afabb204d1907e821d1562e/megtekintes> a háborús élelmiszerár-infláció csökkentése érdekében szükséges intézkedésekről szóló 162/2023. (V. 5.) Korm. rendelet végrehajtásáról szóló 2/2023. (V. 19.) MK rendelet.

1.§ (1) A háborús élelmiszerár-infláció csökkentése érdekében szükséges intézkedésekről szóló 162/2023. (V. 5.) Korm. rendelet (a továbbiakban:Korm. rendelet) 1. § (2) bekezdés 2. pontja szerinti kereskedő (a továbbiakban: kereskedő) a Korm. rendelet 4. § (2) bekezdése szerinti tájékoztatása során e rendelet szerint köteles eljárni.

 

(2) A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény (a továbbiakban:Kertv.) szerinti

 

  1.  hipermarket, nagyméretű szupermarket, szupermarket, diszkont és a diszkont területi minimumánál kisebb, de bruttó 200 m2-nél nagyobb alapterületű üzletet üzemeltető kereskedő vagy

  2.  a bruttó 200 m2-t nem meghaladó alapterületű üzletet üzemeltető kereskedő az 1. melléklet szerinti formai követelményeket, arculati elemeket és szöveget tartalmazó tájékoztatót használja a vásárlók tájékoztatása érdekében.

 

Fontos kiemelni, hogy a tájékoztatók kihelyezésének szabályai tekintetében a megadott m2-ek bruttó üzlethelység, kereskedelmi egység méretre vonatkoznak, nem a nettó eladótérre!

 

(3) A (2) bekezdés hatálya alá nem tartozó kereskedő az 1. melléklet szerinti formai követelményeket, arculati elemeket és szöveget tartalmazó tájékoztató jól látható helyen történő kihelyezésével tájékoztatja a vásárlókat.

 

(4) A tájékoztatót

 

  1.  a (2) bekezdés a) pontja szerinti kötelezett az üzlet vásárlók által használható összes bejáratánál, az üzletben szokásosan használt információs táblákkal megegyező méretű, de legalább 297 × 420 milliméter nagyságú (A3méret) méretben, jól látható információs táblán,

  2.  a (2) bekezdés b) pontja szerinti kötelezett az üzlet vásárlók által használható bejáratánál, az üzletben szokásosan használt információs táblákkal megegyező méretű, de legalább 210 × 297 milliméter nagyságú (A4méret) méretben, jól látható információs táblán,

  3.  a (3) bekezdés szerinti kötelezett az üzlet vásárlók által használható bejáratánál vagy egyéb helyen, az üzletben szokásosan használt információs táblákkal megegyező méretű, de legalább 210 × 297 milliméter nagyságú (A4 méret) méretben, jól látható információs táblán és online felületén köteles kihelyezni.

 

(5) A Kertv. szerinti azon kereskedő, aki kizárólag csomagküldő kereskedelmet folytat, valamint azon kereskedő, aki rendelkezik internetes honlappal, honlapjának nyitó felületén jól látható méretben közzéteszi az 1.melléklet szerinti tájékoztatót.

 

Fontos továbbá felhívni a figyelmet ismételtem, hogy főszabályként csütörtök

0 órától szerda 24 óráig terjedő időtartam, vagy a kereskedő választása szerinti nappal induló, de kötelezően egybefüggő 168 óra időtartam. Fontos tudni, hogy az a kereskedő, aki akciós időszakot fog választani - pl. hétfő

0 órától vasárnap 24 óráig, mert az igazodik a legjobban a saját akciós ritmusához - annak a választott akciós időszakot, annak kezdete előtt 2 nappal igazolható módon írásban jeleznie kell a kereskedelemért felelős miniszternek a efaa@am.gov.hu> e-mail címen.