Üdvözöljük a

Számos Nógrád megyei vállalat valósított meg fejlesztéseket a közelmúltban

honlapján!

-

Számos Nógrád megyei vállalat valósított meg fejlesztéseket a közelmúltban

Szerző: Sréter István | 2022. április 20.

Az elmúlt időszakban több Nógrád megyei vállalat is nagy volumenű fejlesztésekről számolhatott be. Örömteli, hogy a beruházásokkal érintett cégek többsége tagja a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarának (NKIK), mely üdvözli a megvalósult fejlesztéseket. Az NKIK továbbra is fontosnak tartja, hogy a vállalatok – a támogatási lehetőségeket is kihasználva – folyamatosan fejlődjenek, valamint újabb és újabb beruházásokat valósítsanak meg, ezzel növelve versenyképességüket és Nógrád megye gazdasági potenciálját.

A megyeszerte, de szűkebb térségünkön túl is tevékenykedő építőipari vállalat, a Fort Bau Zrt. két ütemben, összesen 500 millió forint értékben, a kormány 200 millió forintos támogatásával valósított meg kapacitásbővítő fejlesztést, ezzel 110 munkahelyet bebiztosítva. A cég salgótarjáni telephelyén, az egykori ruhagyár épületében a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség támogatásával félmilliárd forintos beruházást hajtottak végre, míg kormány újabb 200 millió forintos támogatásával olyan gyártósort üzemeltek be, mellyel ablakok mellett redőnyöket is tudnak készíteni.

Szintén jelentős fejlesztést hajtott végre a hazai tulajdonú KTS Metalltechnik Kft. bátonyterenyei üzemében: a fémipari vállalat 450 millió forintos fejlesztéséhez az állam 245 millió forinttal járult hozzá. A bővítésnek, illetve fejlesztésnek köszönhetően harminc munkahely jöhetett létre. A beruházásban egy közel 1400 négyzetméteres szerelőcsarnokot építettek fel, nem utolsó sorban pedig napelemes rendszert is telepítettek.

A salgótarjáni ipari parkban működő Mikropakk Műanyag- és Fémfeldolgozó Kft. közel 1,8 milliárd forint összértékű fejlesztést hajtott végre a közelmúltban. A beruházásnak köszönhetően a cég autóipari beszállítóvá is tudott válni, együttműködésben egyik legnagyobb vevőjével, a szintén a megyeszékhelyen tevékenykedő MHG Kft.-vel. Az összeg felét saját költségvetéséből állta a cég, míg a további 50 százalékot a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban elnyert támogatásból fedezték. A cég fejlődését és megyében betöltött szerepét elismerve az NKIK 2021-ben Palócföld Gazdaságáért díjat adományozott a Mikropakknak.

Ugyancsak néhány héttel ezelőtt adták át a legnagyobb magyar tulajdonú édesipari cég, az Urbán Édesipari Termékgyártó Kft. új üzemcsarnokát és berendezéseit Rétságon. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program élelmiszeripari pályázatának keretében a kormány 500 millió forintos támogatással járult hozzá a nemrég elkészült, 830 millió forintos fejlesztésekhez. Major Varga Éva ügyvezető szerint az új berendezések az innovációt segítik majd.

A kelet-nógrádi térség egészét tekintve is jelentős lesz az a beruházás, melynek alapkövét szintén a napokban helyezték el: Bátonyterenyén 30 hektáron ipari területet alakítanak ki. Az 1,2 milliárd forintos beruházás része egy bekötőút, illetve egy ipari feltáró út építése is. Ahogyan azt az alapkőletételen Schanda Tamás miniszterhelyettes, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára is hangsúlyozta: az új ipari park új cégeket, új munkahelyeket, új lehetőséget jelent a térségnek.