Üdvözöljük a

Tájékoztatás az EU ETS január 20-i változás-bejelentési adatszolgáltatásának 2017. évi követelményeiről

honlapján!

-

Tájékoztatás az EU ETS január 20-i változás-bejelentési adatszolgáltatásának 2017. évi követelményeiről

2017. január 5.

Tisztelt Létesítmények és Hitelesítők!

A 2017. évi térítésmentesen kiosztandó kibocsátási egységek mennyiségének megállapításához szükséges, az üvegházhatású gázok közösségi kereskedelmi rendszerében és az erőfeszítés-megosztási határozat végrehajtásában való részvételről szóló 2012. évi CCXVII. törvény végrehajtásának egyes szabályairól szóló 410/2012. (XII.28.) Korm. rendelet 3. § (1) és 12/A. § (8) bekezdései szerinti adatszolgáltatással  kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatjuk Önöket.

Az Európai Unió Emisszió-kereskedelmi Rendszerének (EU ETS) hatálya alá tartozó hazai létesítményeknek minden év január 20-ig szükséges adatszolgáltatást benyújtania tárcánk részére a működésükben a tárgyévet megelőzően bekövetkezett azon jelentős változásokról, amelyekből kifolyólag módosítani szükséges a korábbiakban a részükre térítésmentes kiosztásra megállapított kibocsátási egységmennyiséget. A fenti kötelezettség határidőben történő teljesítéséhez szükséges követelményeket tárcánk közzétette a kormányzati portálon és annak emissziókereskedelmi-klímapolitikai tematikus oldalán. Az utóbbi oldalon a közlemény az alábbi linken érhető el:

Kérjük, hogy a tájékoztatást szíveskedjenek alaposan elolvasni, és az adatszolgáltatást a közleményben foglaltak szerint elkészíteni. Továbbá szíves felhasználásra mellékelve küldjük a helyes adatszolgáltatás elkészítésének elősegítéséhez a főosztályunk által tapasztalt gyakori hibák megoldásait tartalmazó dokumentumot.

Tárcánk tisztában van azzal, hogy a jelentős változásokat, a beolvadást és a kiválást bejelentő adatszolgáltatások elkészítése nagyobb időigénnyel járó feladat, mint a változatlansági nyilatkozaté, ezért kérjük, hogy a január 20-i jogszabályi határidőben mindenképpen kerüljön megküldésre egy tájékoztatás főosztályunkra arról, hogy milyen kiosztandó kvótamennyiséget módosító változások történtek a létesítményben. Az előbbiek ellenére szeretnénk hangsúlyozni, hogy a kiosztás minél előbbi végrehajthatósága érdekében szükséges a helyes adatszolgáltatások minél előbbi eljuttatása főosztályunkra.

Nemzetgazdasági Minisztérium Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Főosztálya