Üdvözöljük a

2010 év

honlapján!

-

Országos rendezvénynaptár

<< 2024 Március >>
KeSzeCsüSzoVa
    123
45678910
11121314151617
18
19
2021222324
25262728293031

2010 év

2010. szeptember 20.

Nógrád Gazdaságáért-Díj: Palóc Nagykereskedelmi  Kft.

 

Az 1991-ben létrejött Palóc Nagykereskedelmi Kft. Varga Sándorné közgazdász, 2002-ben „Az év vállalkozója’ címmel kitüntetett ügyvezető igazgató irányításával a nehezebb gazdasági körülmények, a szigorúbb közgazdasági feltételek ellenére is az eddigiekben követett, bevált stratégia mentén igyekszik előre haladni. A CBA beszerzési társulás  - amelybe a vidéki cégek közül 1994- ben elsőként a Palóc Nagyker lépett be s amelynek azóta már egyik legnagyobb tulajdonosa - két irányba is tett jelentős lépéseket. Létrehozta a Príma-hálózatot, amelynek félszáz boltjában kiemelt választékot biztosít és színvonalas szolgáltatásokkal elsősorban a minőségi igények kielégítésére törekszik. A másik vonalat az úgynevezett diszkont-hálózat képezi, amelyet Magyarországon mintegy százötven bolttal terveznek működtetni.

A vállalkozásnál 2009. év legnagyobb fejlesztése a Vevőért Kft. kivásárlása és 3 CBA típusbolt építése volt.  Ennél fogva — Borsod, Heves, Jász-Nagykun és természetesen Nógrád mellett — kiterjesztették hálózatukat Hajdú-Bihar megyére és Pest megye déli részére is. Ezzel a többlet feladattal a salgótarjáni raktárbázis terhelése is megnőtt, így még hangsúlyosabbá, mondhatni létkérdéssé vált a jelenlegi, mintegy hétezer négyzetméteres alapterület 15 000 m2-el történő kibővítése. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a tervezett beruházással javul a nógrádi, szűkebben a Salgótarján térségi foglalkoztatás. 

A cég forgalmát 2009. évben sikerült továbbra is a bázis felett tartani. A piaci stabilitás illetve a növelés érdekében üzletpolitikájukban messzemenően figyelembe veszik, hogy a válság következtében az emberek megfontoltabban vásárolnak, igényeikben növekszik az alapvető termékek, kedvezményes, akciós áruk részaránya.

A jelenlegi helyzetben még fontosabbá vált a személyzeti politika, a mintegy ezerötszáz fős dolgozói létszám többlépcsős, szakmacsoportok szerinti képzése, továbbképzése. Az utánpótlást tanulmányi ösztöndíjakkal is igyekeznek biztosítani.

 

 

Nógrád Gazdaságáért-Díj: DELTA-TECH Mérnöki Iroda Kft.

 

A DELTA-TECH Mérnöki Iroda Kft. 1992-ben alakult Balassagyarmaton, azóta 3 telephelyen (Balassagyarmaton, Bátonyterenyén és Győrben) foglalkozik egyedi igények alapján, saját tervezésű célgépek és gyártósorok tervezésével és kivitelezésével. Profilja az automatizálás, manipulátorok, robottechnika, csomagolástechnika és rendszerintegrálás, továbbá mérő és tesztelő berendezések.

Tevékenységi körük legfőképp az autóipar, a fémfeldolgozó- műanyag- és vegyipar, valamint az elektronikai ipar területére terjed ki. Vevőik közül néhány: Alcoa Magyarországon és Mexikóban, Delphi Thermal Hungary, Knorr-Bremse Magyarországon, Magyar Suzuki, Robert BOSCH Magyarországon és Németországban, Valeo Magyarországon, Visteon Magyarországon és a ZF Magyarországon, Kínában és Brazíliában.

Munkatársaik nagy tapasztalattal rendelkező gépész, villamos tervezők és programozók, akik 15-20 év gyakorlattal rendelkeznek gyártósorok, szerszámgépek, szerelőipari berendezések és célgépek tervezésében, gyártásában és automatizálásban.

A cég technológiai problémák megoldására specializálódott.

A DELTA-TECH Kft. minőség- és üzletpolitikájának középpontjában a vevő teljes körű megelégedettségére való törekvés áll. Ennek érdekében a cég folyamatosan fejleszti komplex szolgáltatásainak minőségét, megbízhatóságát és választékát.

Nógrád megyében szinte egyedülállóként K+F tevékenységével jelentős sikereket könyvelhet el határon kívül és belül. Nagy tapasztalattal rendelkező közel 50 fős szakembergárdája folyamatos fejlesztésekkel a megyei közel milliárdos árbevételű cégek közé emelte a kft-t.

 

 

Nógrád Megye Szakképzéséért díj: Doman László

 

Doman László, a Temala Bt vezetője 1982 óta folyamatosan képez vendéglátó-ipari szakmunkás tanulókat, amely ma is munkájának fontos részét képezi.

Üzletvezető és panzióvezetőként már előző munkahelyein is évente több tanuló került ki a keze alól. 2003-tól Szécsényben, a Gesztenyéskert Vendéglőben 25 fő pincér és szakács tanulót foglalkoztatott tanulószerződéses gyakorlati képzés keretében, és készítette fel tanulóit eredményesen, szakmunkás vizsgáikra. Tanulói, alapos felkészítő munkájának köszönhetően a szintvizsgákon és a szakmai záróvizsgákon is sikeresen teljesítettek és teljesítenek.

A gyakorlati képzőhely ellenőrzéseken mindig kimagaslóan megfelel az elvárásoknak. Folyamatosan biztosítja tanulóinak a tanulószerződés szerinti juttatásokat és a színvonalas gyakorlati képzéshez elengedhetetlenül szükséges korszerű tárgyi és technikai feltételeket. Tanulói valódi piaci környezetben képzett szakemberek mellett sajátíthatják el a szakma fortélyait, amely révén versenyképes pályakezdőkként, előnnyel léphetnek ki a munka világába. Vállalkozása versenyképességének megőrzése érdekében sikeres pályázatokat nyújtott be a Munkaerő-piaci Alap képzési alaprész decentralizált regionális keretének felhasználására, amelyen a szakképzés tárgyi feltételeinek fejlesztésére irányuló beruházásokhoz nyert támogatást. A támogatásokból megvalósított fejlesztésekből folyamatosan növelte a szakképzés színvonalát.

A Temala Bt által Szécsényben üzemeltetett színvonalas Gesztenyéskert Vendéglő, meghatározó a szécsényi idegenforgalom kiszolgálása szempontjából.

Az Észak Magyarországi Régióban 2007-ben egyedüliként részesülhetett, a „kiemelkedő gasztronómiai kínálat és a környezet harmóniájának megteremtéséért” a Magyar Turizmus Zrt. által alapított Rozmaring-díjban.

Doman László 2009-ben a magyar gazdaságért tett kiemelkedően magas tevékenységéért, gazdasági miniszteri elismerésben részesült. 2005 óta kamarai tagként, a tanulók gyakorlati képzése mellett szakértői tevékenységet is ellát a kamara hatáskörébe tartozó szakképzési feladatokat illetően.

Doman László a szakképzésben való aktív szerepvállalásával hozzájárult Nógrád megyében a gazdaság igényeinek megfelelő szakember utánpótlás biztosításához, a foglalkoztatás javításához és versenyképesség növeléséhez.