Üdvözöljük a

2019 év

honlapján!

-

Országos rendezvénynaptár

<< 2024 Március >>
KeSzeCsüSzoVa
    123
45678910
11121314151617
18
19
2021222324
25262728293031

2019 év

2019. december 13.

 

Palócföld Gazdaságáért díjat kapja a Rétsági Ipari Park Kft.

 

A Rétsági Ipari Park Kft. 2001. január 15-én alakult 100%-ban belföldi magántőkéből.

Alakulásukkor pályázatot nyújtottak be az „Ipari Park” címre, amit elnyertek és annak mai napig birtokosai.

A kezdeteknél a fő szempont a korszerű infrastruktúra kialakítása volt, hogy a betelepülő üzemek biztonságos, stabil közműhálózatra csatlakozhassanak. A Kft készítette el az engedélyekhez szükséges  műszaki dokumentációkat és szerezte be az engedélyeket, majd szakaszosan építette ki a  közműrendszert. Az Ipari Park jelenleg teljesen kiépített, korszerű közműhálózattal és úthálózattal rendelkezik.

A fejlesztések eredményeként a mai napig 10 db gazdasági társaság települt be és működik a Rétsági Ipari Parkban. A betelepült gazdasági társaságok tulajdonosai között megtalálhatók japán, amerikai, holland, dél-koreai, német, indiai és természetesen magyar partnerek is.

A betelepült gazdasági társaságok korszerű technológiával rendelkeznek és folyamatosan fejlesztenek.

Az elmúlt évben a Hi-Lex Kábelrendszer Gyártó Kft. nagyméretű bővítést hajtott végre, mely fejlesztés új technológiák befogadását és létszámbővítés lehetőségét teremtette meg.

2019.évben kezdődött meg a Flex Films Europa Kft. magyarországi gyárának építése 14 ha területen, amely kiemelt beruházás státuszt kapott a magyar kormánytól. Az indiai tulajdonos az első ütemben 25.000 m2 nagyságú üzemcsarnokot épít, ezzel párhuzamosan egyéb létesítmények, étterem, motel, apartmanok is megépítésre kerülnek. A beruházás tervezett üzembe helyezése 2020. első fele. Új, korszerű technológiával 160-175 fő foglalkoztatását kívánják megvalósítani. Az első ütem befejezése után elkezdik építeni a második ütemet, melynek előkészítése már meg is kezdődött. A tervek szerint szintén egy 25.000 m2-es gyárépület épül meg, így a Rétsági Ipari Parkon belül a legnagyobb telephely valósul meg.

2020. évben a Rétsági Ipari Park területén lévő két másik gazdasági egység is jelentős fejlesztést kíván megvalósítani, melyek előkészítési és engedélyeztetési része folyamatban van.

A Rétsági Ipari Park területén működő vállalkozások termelésük 85%-át exportálják.

Napjainkig 1285 fő részére jött létre munkahely, mely folyamatosan bővül és a térség egyik legnagyobb foglalkoztatását biztosítja.

A Rétsági Ipari Parkban bevont terület 74,4 ha, melyből hasznosítható terület 65,5 ha. Jelenleg a hasznosítható területből 57 ha beépítésre került.

A Kft. szorosan együttműködik az Ipari Parkban működő gazdasági társaságokkal, folyamatosan biztosítja azokat a szolgáltatásokat melyek szükségesek a zavartalan működésükhöz.

A Palócföld Gazdaságáért díjat a megye és Rétság gazdasági életében betöltött vezető szerepéért kapja a Rétsági Ipari Park Kft.

 

 

Palócföld Gazdaságáért díjat kapja a VIPKER Kft.

 

A VIPKER Kft elődje betéti társaságként alakult 1991-ben. Mezőgazdasági gépek, majd gáztűzhely pótalkatrészeit gyártották. 1993-ban Mátraszőlősön vásároltak ingatlant telephely kialakítására. Az 1996-97-ben megvalósított beruházással egy 500 m2-es korszerű csarnokot építettek. Elsőként kerültek beszállítói kapcsolatba az SVT-Wamsler Rt-vel, ahová mintegy 50 féle alkatrészt szállítanak (gáztűzhely, olajkályha, szilárd tüzelésű tűzhelyek szériagyártásához). Beszállítói kapcsolatban állnak a Bátony-Metall és a Frank-Hungária Kft-vel. Részesei voltak egy minisztériumi beszállító programnak is.

Gyártmányfejlesztésük eredményeként 1997-ben kezdtek el késztermékeket is gyártani: házi tárolószekrény gyümölcs és zöldség tárolására, tűzifatárolókat, kandallótisztító szetteket.

1998-ban alakultak át kft-vé.

2000-be bővítették a tevékenységüket felületkezeléssel és elektrosztatikus porfestéssel, ill. tehergépkocsi vásárlással a termékeiket már maguk szállítják a megrendelőknek. Termelőberendezéseiket folyamatosan bővítik, korszerűsítik. 2011-ben kabinos homokszóró berendezést üzemeltek be. Egy 2016-ban elnyert, közel 24 milliós pályázattal öt új gépet vásárolhattak.

A többlábon állás jegyében pályázati pénzből megépítették HÉVÍZ nevű vendégházukat, ahol falusi, nyugodt környezetben várják a vendégeket.

Mátraszőlős legnagyobb munkaerő foglalkoztatói. Fejlesztéseik során próbálnak a megbecsült, szakképzett munkaerőnek kulturált munkahelyi körülményeket biztosítani

A Kft-ben elindult a generáció váltás folyamata. Az ügyvezető-tulajdonos munkáját fia veszi át és ambiciózusan folytatja az édesapja által elkezdett munkát. Ritka és nagyon szerencsés dolog, hogy a szülő látja, hogy amit megteremtett, van aki tovább viszi.

A díjat a VIPKER Kft az ott folyó merész, törekvő, pályázati lehetőségeket is kihasználó munkájáért kapja és kívánjuk hogy az új generáció is így folytassa.

 

 

Palócföld Gazdaságáért díjat kapja Szeles Jánosné

 

Szeles Jánosné munkáját, mint cukrásztanuló kezdte 1968-ban és ebben a szakmában dolgozott 1976-ig a Szécsényi ÁFÉSZ cukrászüzemében .

Családjával ekkor költöztek Salgótarjánba , ahol a Vendéglátó Vállalat cukrászüzemének átépítése miatt átmeneti megoldásként a cég hidegkonyhájában helyezkedett el. Az átmenetből aztán évek lettek,mely időszak alatt kitanulta a  hidegkonyha művészetét is.

Szakmai elkötelezettségéhez,ismeretei bővítéséhez más cégeknél pl.a Csemege Vállalatnál töltött szakmai gyakorlat  ill.az Utasellátó Vállalatnál történt vezetői pozícióban való megmérettetés is hozzájárult.

Érezve magában és a családjában elég erőt 1992 februárjában saját vállalkozásba kezdett. Habár dédelgetett cukrászdai álmokat, az élet akkor is úgy hozta, hogy piaci rést Salgótarjánban egy salátabár nyitásával talált.

Férje 2011-ben bekövetkezett haláláig ketten vitték a vállalkozást. Akkor az üzletet magát bezárta, de a hidegkonyhai ételek készítését, kiszállítását folytatta. Segítségül ekkor és most a fia állt mellé.

A városban és környékén sok-sok céges és családi rendezvényen kóstolhatják az általa készített étkeket. Szerződése van COOP-okkal, ahová rendszeresen készít salátákat.A  város sok büféjének készít minőségi  szendvicset,jelentősebb rendezvények catering szolgáltatása elképzelhetetlen nélküle.

Elmesélt egy érdekes esetet a közelmúltból: Salgótarjánba látogatott miniszterelnökünk. A szendvicseket tőle rendelték a fogadásra. A TEK-től telefonon keresték, miszerint ők ott szeretnének lenni , amikor készülnek a szendvicsek, hány órára menjenek kérdezték. Hogy friss legyen és időre elkészüljön, hajnal négyre, volt a válasz. És ott voltak. Aztán Marika kis furgonját előtte utána villogva közrefogták és így kísérték a Városházára. Hát ilyen kíséret jár a finom szendvicsnek.

Szeles Jánosné a Palócföld Gazdaságáért díjat sok évtizedes színvonalas vállalkozói tevékenységéért, rendezvények catering szolgáltatásainak rugalmas felvállalásáért és  igényes lebonyolításáért kapja.

 

 

A Nógrád Megye Szakképzéséért díjat a Sweet-Ice Bt.

 

A céget 1982-.ben alapította Bayer Márton, aki 1961-ben Budapesten végezte tanulmányait. Fiatal szakemberként került Pásztóra, de mivel a vendéglátás akkoriban eléggé alulfizetett volt szakmát váltott és az építőiparban tevékenykedett. A cukrász végzettséget a családjánál kamatoztatta, csak a gyerekeinek készített krémest, képviselőfánkot, süteményeket.

Felesége unszolására a 80-as években visszatért szeretett szakmájához és megnyitotta családi vállalkozását, amely egyike volt az első Salgótarjánban nyílt magán cukrászdáknak.  Újszerű süteményeikkel, tortáikkal hamar népszerűvé vált, sok gyermek és felnőtt születésnapját és ünnepeit édesítette meg. A cukrászdát idővel az apa visszavonulása után 2 lánya örökölte, akik a cukrászműhelyben az iskolai szünetekben már korábban sokszor besegítettek  és szakmai  tanulmányaik elvégzése után már szakszerűen tudtak dolgozni a vállalkozásban. A két testvér édesapja irányítása alatt megtanulta, hogy jó minőségű alapanyagokból lehet eladható termékeket gyártani. Sok terméket a mai napig saját maguk állítanak elő. Házilag készített gyümölcsvelőt, lekvárt, fondant, tejszínt és fagyit készítenek ma is a régi családi receptek alapján, amiket süteményeik készítéséhez használnak.

Idővel a cég új székhelyre költözött: A salgótarjáni Csokonai úti székhelyén tágas, jól felszerelt cukrászműhely várja a tanulókat és hangulatos vendégtér várja az édességet kedvelő vendégeket.

A cég 2006-tól foglalkozik tanulóképzéssel a cukrász szakmában, évről évre növekvő  létszámban, eddig összesen 58 tanuló gyakorlati képzését valósították meg.

A cégvezető Bayer Éva aktívan részt vesz a kamarai szakképzés munkájában: szakértőként végez értékes munkát a képzőhely ellenőrzéseknél, bemutatókat szervez a pályaorientációs rendezvényeknél a műhelyében és külső helyszíneken is.  Azt tartja, hogy a sok munka a tanulókkal nagy kihívás, de megéri a fáradságot.

Sikerélménye, ha sikerül a tanulókból érdeklődő, szakmáját szerető és tudó embert faragni.