Üdvözöljük a

Agyag-Ásvány Kft.

honlapján!

-

Agyag-Ásvány Kft.

Szerző: Berta Csaba | 2017. május 22.

 

 

Az Agyag- Ásvány Kft. tevékenységi köre a finomkerámiai tűzálló-agyagok, terméskövek bányászata, feldolgozása és értékesítése. A cég telephelye és bányái Felsőpetény és Alsópetény községek határában találhatók. Az agyag kitermelése külszíni fejtéssel történik.
 
A társaság komoly ásványvagyonnal, illetve 360 hektárra vonatkozó érvényes bányászati joggal is rendelkezik. Az Agyag–Ásvány Kft. az országban egyedüli olyan bánya, ahol a máshol is megtalálható kerámiaipari márga mellett kaolinos nemes tűzálló agyagot is bányásznak.
 
A kitermelt agyagok egy részét bánya-nyers állapotban, másik részét feldolgozott formában értékesítik. A bánya-nyers alapanyag típustól függően vízzáró szigetelésre, csempegyártásra, talajjavításra, vályogtégla és díszmű kerámiák készítésére használható.
 
Őrleményeik felhasználási területe is széleskörű. A saját laborral támogatott fejlesztések eredményeként az őrleményekből különböző, a cserépkályha és kandalló, illetve kemencék építésénél használható habarcsok készülnek.
 
Magas kaolinit tartalmú fehér tűzálló agyaguk egyebek között alkalmas festékipari, gumiipari felhasználásra.
 
A társaság tervei között szerepel műszaki egyetemekkel történő együttműködés a nanotechnológiai méretű termékek alkalmazási lehetőségében és előállításában, valamint turisztikai beruházás előkészítése a használaton kívüli mélyművelésű bánya múzeummá alakításával, a hozzátartozó infrastruktúra, így a kisvasút felhasználásával.