Üdvözöljük a

2012 év

honlapján!

-

2012 év

2012. december 18.

 

Társas Vállalkozás kategóriában a Palócföld Gazdaságáért díjat kapja a Pirazol Kft.

 

A salgótarjáni székhelyű, telephelyű Pirazol Kft-t 1993-ban alapította négy magánszemély.

A cég fő tevékenysége:

- acélszerkezet gyártása, tervezése

- nyomástartó berendezések gyártása, szerelése, tervezése

- olaj-, gyógyszer- és vegyipari készülékek gyártása, szerelése, tervezése

- veszélyes, éghető és maró anyagot tároló, szállító tartályok és technológiák gyártása, szerelése       

A Kft által foglalkoztatott szakemberek száma 55-60 között mozog.

A válság ellenére az általuk termelt árbevétel folyamatosan emelkedik, megközelítve az egy milliárd forintot. Ennek az árbevételnek már 80%-át a 2006-óta folytatott export tevékenység adja, főként Norvégiába és Finnországba, jellemzően a hajóiparba, ill. a megújuló energiák iparágába.

Salgótarjánban is kevesen tudják, hogy a világ jelenlegi két legnagyobb luxus óceánjárójának a fedélzetén a Pirazol Kft által gyártott hulladékégető kazán semmisíti meg az ott keletkező szemetet. A cég szakemberei gyártották,- a fukushimai atomkatasztrófa következtében fellépő elektromos energiahiány pótlásárára beindított- napelem gyártás kiegészítő hidrogénfejlesztő berendezéseit.

A Pirazol Kft az elmúlt három évben rajta volt a megyei „TOP 50 vállalkozás” listáján.

A Kft 2001 óta tagja önkéntes kamaránknak, tulajdonos ügyvezetője, Melihercsik János pedig oszlopos tagja a kamara vezetésének.

 

 

Magánszemély kategóriában Palócföld Gazdaságáért díjat vehet át Sinágel József

 

A 80-as években, még ÁFÉSZ berkekben, kocsmárosként, felszolgálóként kezdte vendéglátós pályafutását.

Mint a régi inas legények, tapasztalatért vagy „más” okból, megjárta a külföldet. Négy-, ötcsillagos szállókban volt pincér, fizetőpincér.

1996-ban tért haza végleg, egyéni vállalkozóként azóta üzemeltet Balassagyarmaton éttermet. Először kisebbet és már 14 éve az egyre bővülő Svejk vendéglőt. Öt dolgozóval és tíz asztallal kezdte. Közben, ahogy ő fogalmaz: Úgy jártam, mint a falusi bácsi: vagy a kolbász fogy el vagy a kenyér. Hol a konyha volt kicsi, hol a vendégtér.

Sok felújítás, bővítés után összesen 220 főt tud elhelyezni a monarchia idejét idéző étteremben, a tiroli jellegű rendezvényteremben, a 60-70-es évek stílusú retro bisztróban és egy különteremben. A munkát már 17 helybéli alkalmazott és rendszeresen hat tanuló segítségével végzi.

Sinágel József ezt írta magáról: „Minden pénzemet visszaforgattam az üzletbe és nagy kockázatot vállaltam komoly összegű hitel felvételével a fejlesztések érdekében. Nehéz dolog most vendéglősnek lenni is, de bízom a kilábalásban. Az általam nagyra becsült Örkény István mondatát idézem: Nézzünk bizakodva a jövőbe.” 

Én pedig javaslom, aki teheti, nézze meg a Svejk vendéglőt, látogassa meg Sinágel Józsefet! A kettő együtt színfoltja Balassagyarmatnak.

 

 

A Nógrád Megye Szakképzéséért díjat a salgótarjáni Gabonás Pékség Kft. kapja

 

A Gabonás Pékség Kft. jogelőd szervezete 1971 óta működött, a megye gabonakereskedelmét, takarmánygyártását, malomiparát és 1995 óta egyik jelentős pékségét is üzemeltette. A jogutód „Gabonsá Pékség” Kft. 2007 óta működik, a pékségi tevékenység folytatásával. Jelenleg 15 fő alkalmazottt van, tevékenyen részt vesz Balassagyarmat térség friss pékáruval való ellátásában. Fontos beszállítója a város közintézményeinek. A jogelőd 1997 óta, a Gabonás Pékség is a működésétől fogva folyamatosan képez tanulószerződéssel szakmunkás tanulókat. A tanulók a napi teremlésben is részt vesznek, ezzel igazán az élet közeli munkamorált, minőséget szokták meg.

A Kft-nél került megrendezésre a 2008/2009-es tanévben a pék-cukrász tanulók Szakma Kiváló Tanulója Verseny, amelyen a saját tanuló is jó helyezést ért el. Évek óta a pékség a helyszíne az év végi szakmai gyakorlati vizsgának. Jelenleg 12 fő pék tanuló van.