Üdvözöljük a

2015 év

honlapján!

-

2015 év

2015. december 8.

 

 

Palócföld Gazdaságáért díjat kapja az EMR Villamosgépgyártó és Javító Kft

 

AZ EMR Villamosgépgyártó és Javító Kft a Nógrádi Szénbányák égiszén belül működő Elektometal Kft-ből alakult át 1994-ben. A Szénbányák megrendelésére sújtóléges berendezések minősített javításával foglalkoztak. A bányászat visszafejlődésével a cég tevékenysége folyamatosan ment el a villamosmotorok javítása irányába, amely területen kiemelkedő villamos szigeteléstechnikát dolgoztak ki. Specialistái lettek a városi tömegközlekedés által használt villamos motorok javításának. 

Kezdetektől kiemelkedő partnerei a BKV és a MÁV Zrt. Dolgoznak a Ganz Villamossági Műveknek, az EVIG Villamos Gépgyárnak és ezen túl 40 kisebb-nagyobb cégnek javítanak villamos berendezéseket.

A javítás mellett villamos gépek gyártásával is foglalkoznak. A Tunéziai Vasútnak gyártanak vizigenerátor tekercseket. Vizigenerátor szabadalmuk még továbbfejlesztésre vár. Saját fejlesztésben felkészültek szélgenerátorok gyártására is. Fejlesztéseikben kapcsolatuk van Műszaki Egyetemmel és a SIEMENS kísérleti műhelyével, a Miskolci Egyetemmel.

 A piaci változásokhoz alkalmazkodva gépparkjukat folyamatosan fejlesztik.

A Kft 24 fővel dolgozik, ennyien termelik meg a közel 300 milliós bevételt. Az Ügyvezető a dolgozók rendszeres szakmai képzését és a rendszeres anyagi elismerését is fontosnak tartja, ugyan úgy, mint a régi dolgozók törzsgárda jutalmát. A Kft tulajdonosai évente többször, a hagyományokat is ápolandó, bányász napon is, hétvégi bográcsozós programokat szerveznek a dolgozókkal.

AZ EMR Kft 2001-től 100 %-ban a Sándor család tulajdona. Sándor Sándor ügvezető a kezdetektől a cégben dolgozik. Az Ő szakmaszeretete 53 éve az ipari szakmunkásképzőben kezdődött, ahol villamosgép-tekercselő és szerelő képesítést szerzett. A családban és a cégben a folyamatosságot fia, Sándor István biztosítja. Ő mérnökként a Kft műszaki vezetője.

Az EMR Kft a Palócföld Gazdaságáért díjat folyamatosan fejlődő, magas színvonalú szakmai munkájáért kapja.

 

 

Palócföld Gazdaságáért díjat kapja a LAK-ÉP-KER 1998 Kft

 

A LAK-ÉP-KER Kft1998 Kft 17 éve meghatározó pozíciót tölt be Nógrád Megye építőipari piacán. Alaptevékenységük a magas és mély építőipari kivitelezés, mely az utóbbi években a piaci igényekhez alkalmazkodva, speciális vízépítési és műemléki rekonstrukciós területtel is kiegészült. A több lábon állás politikáját követve, és áthidalva az építőipart sújtó időszaki nehézségeket, építőanyag nagykereskedelemmel, mezőgazdasági tevékenységgel, valamint turisztikai vendéglátással is foglalkoznak.

Méretüket a 700 millió és egy milliárd közötti átlagos árbevétel, hatékonyságukat pedig a minden évi nyereségesség mutatja.

Az állandó 20 fő foglalkoztatása mellett, a feladatokhoz alkalmazkodva, akár 100 alvállalkozónak is munkát adnak.

Büszkék arra, hogy Európa egyik vezető üzleti információs szolgáltató minősítő rendszere felmérése alapján „AAA”creditworthy minősítést értek el, ami az elérhető legmagasabb érték, mely az üzleti partnerekkel kialakítható megbízhatósági és kockázatvállalási összesített irányszám.

Jelentősebb referenciáik:

                a salgótarjáni-baglyasaljai szociális otthon 6000 m2-es épülete

                a salgótarjáni Gerber Frigyes úti 1000 m2-es bölcsöde épülete

                a pásztói Munkaügyi Központ

                a pásztói Evangélikus templom

                a szécsényi új autóbusz állomás

                a szécsényi óváros rekonstrukciója

                a rétsági napelem gyár

Egyik legutolsó munkájuk, amiért a jelölést és a díjat is kapják, az UNESCO világörökségi helyszíneként nyilvántartott Hollókő teljeskörű műemléki rekonstrukciója.  Mindez azért is különleges, mert a Kft ügyvezető tulajdonosának, Kelemen Tibornak kimondottan szeretett szülőfaluja Hollókő.

 

 

Palócföld Gazdaságáért díjat kapja TARI MIKLÓS

 

Tari Miklós szakmai munkásságát a budapesti Láng Gépgyárban kezdte termelés-programozóként. 26 évesen már az új dombóvári Vegyipari Gépgyár termelésirányításának megszervezésével bízzák meg. Ugyan ez a feladat vár rá Salgótarjánban a Vegyépszernél, ahol a hazai vegyipari és az orosz olajipari gépek gyártásával komoly eredményeket érnek el. 1981-ben még elkerül a városból. Tamásiban ugyancsak új gyár megszervezése a feladata. Itt műszaki vezetőként, a Paksi Atomerőmű megrendeléseinél, több nagy értékű újításával minisztériumi „kiváló újító” díjat kapott.

Véglegesen 1988-ban került vissza Salgótarjánba.

 A Tűzhelygyárban kapott több irányú feladatot: megszervezte a cég önálló országos vevőszolgálatát, termelési igazgatóként új irányítási módszerekkel emelte a vezetés színvonalát.

 Következő szakmai kihívása, hogy az Iparfém Kft műszaki vezetőjeként Ő irányította Európa legkorszerűbb kandallógyárának tervezését és megvalósítását. Ebben az időszakban megjelenik több publikációja és több szakkönyvnél is társszerző.  Elméleti munkájában magas szinten foglalkozott az értékelemzés és a hálótervezés tudományával.

2000-ben a nagybátonyi Fűtőber ügyvezető igazgatójaként első feladata volt, hogy az évek óta veszteséges vállalkozásból sikeres, korszerű üzem jöjjön létre. Egyik nagy értékű találmánya is itt született, amit a NATO hadgyakorlatoknál használnak.

Egy helyen azt írja magáról, hogy a szakképzés fejlesztésének megszállottja. 2002-ben még itt a Fűtőbernél teremti meg a duális szakképzés alapjait, amely hegesztő és szerkezetlakatos szakmában a mai napig is működik.

Társadalmi funkcióként nyolc évig volt elnöke az MGYOSZ megyei szövetségének. Tagja volt a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Elnökségének és tevékenykedett a Kamara Innovációs Tagozatában.

Hatvankét évesen ment el nyugdíjba, ekkor kapta az Eötvös Lóránd díjat. Nyugdíjasként is tevékeny, nagy kedvencével, az oktatási módszerek kutatásával tölti idejét.

A Kamara elnöksége Tari Miklósnak a megyében kifejtett fejlesztő, alkotó munkájáért ítélte oda a Palócföld Gazdaságáért díjat.

 

 

A Nógrád Megye Szakképzéséért díjat a Szent Lázár Megyei Kórház kapja

 

A festői környezetben elterülő város egészségügyi viszonyait a felszabadulás utáni években alapvetően az egészségtelen településviszonyok, valamint a gyógyítás tárgyi és személyi feltételeinek hiányossága jellemezte. A városban két kórház működött, az acélgyári és a volt bányai kórház. Az acélgyári kórház kapta meg a megyei kórházi rangot 1952-ben.

A jelenlegi megyei kórház építése 1960-ban kezdődött. Az impozáns, korszerűen felszerelt új kórházban a gyógyítás 1967 júniusában kezdődött meg.

A kórház műszaki állapota és felszereltsége az eltelt 48 évben folyamatosan bővült és fejlődött. A többlépcsős rekonstrukciót követően a kórház európai szintűvé vált, tökéletesen megújult és megszépült. A rendelkezésre álló diagnosztikai készülékek, technikai felszerelések, a személyzet szakmai tudása, tapasztalata biztosítja a betegek megfelelő terápiás gyógyítását.

A Szent Lázár Megyei Kórház Nógrád megye vezető egészségügyi intézménye, a progresszív ellátás szempontjából ellátási körzete az egész megyét felöleli, több mint 150 ezer fő ellátásáért felelős. Szolgáltatási profilja magába foglalja az aktív és a krónikus fekvőbeteg ellátást, valamint a járóbeteg ellátás terén a szakrendelői, az ambuláns és a gondozói tevékenységeket is. A betegellátást 840 fős egészségügyi személyzet látja el.

A kórház a Semmelweis Egyetem oktató kórháza, emellett a salgótarjáni Kanizsai Dorottya Egészségügyi Szakközépiskola és Szakiskola 1958. évi indulása óta a megye egészségügyi és szociális szakember utánpótlásának állandó gyakorlati képzőhelye.

Az iskolával való együttműködést a kezdetektől megállapodás szabályozza, melynek keretében a szakmai tárgyak oktatóit, a szakgyakorlatok letöltését és annak felügyeletét a kórház biztosítja.

A Szent Lázár Megyei Kórház országos viszonylatban az első egészségügyi intézmények között lépett be a tanulószerződéses rendszerbe 2013-ban. Az elmúlt két évben 148 tanulóval kötöttek tanulószerződést ápoló és gyakorló ápoló szakképesítés gyakorlati oktatására. Jelenlegi tanulószerződéses létszámuk 73 fő.

Együttműködési megállapodás keretében is képeznek tanulókat.  2014-től több szakképesítésben összesen 109 fő töltötte szakmai gyakorlatát az intézményben. Jelenleg a felnőttképzésben résztvevő 48 gyakorló ápoló tanuló gyakorlati oktatása folyik a kórházban.

Példaértékű az a partneri kapcsolat, amely a Szent Lázár Megyei Kórház és a Kanizsai Dorottya Egészségügyi Szakközépiskola és Szakiskola között folyamatosan fennáll, ezzel biztosítva több ezer szakembert Nógrád megye egészségügyi és szociális ellátórendszere számára. A Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával is hasonlóan jó az együttműködés.

A Szent Lázár Megyei Kórház szakképzésben folytatott több évtizedes kimagasló tevékenysége érdemes az elismerésre.