Aktuális
- Új tájékoztató külföldi tanulók szakképzési munkaszerződéséről
- Gasztronómia, kereskedelem és inspiráció – Erasmus+ szakmai út a Garda tónál
- AI a gyakorlatban: vállalkozóknak tartottak mesterséges intelligencia workshopot Salgótarjánban
- A megfelelő céges kultúra kialakításáról tartott előadást Dr. Mihók Krisztina Balassagyarmaton
- Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara - szakmai utak szervezésére Németországba
Országos rendezvénynaptár
<< | 2025 Május | >> | ||||
---|---|---|---|---|---|---|
Hé | Ke | Sze | Csü | Pé | Szo | Va |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Modern Vállalkozások Programja
- IT biztonság - Adataink és számítógépeink védelme
- E-közigazgatás - Ügyintézés gyorsan, egyszerűen
- Online marketing - Hírlevelek, honlap – online marketing ötletek és praktikák
- Online marketing 2.- Hogyan lesz vállalatunk megtalálható az interneten?
- A „dolgok internete” - okos kütyük tárháza
- Digitális üzleti modellek - „Svájci bicska” a vevők pénzéhez
- Időmenedzsment
- Profit helyett papírokat termel? Van megoldás! Digitális dokumentumkezelés
- Az online fizetés lehetőségei
- Marketing a közösségi médiában
- Hírlevelek, honlap – online marketing ötletek és praktikák
- MVP digitális fogalomtár
Gasztronómia, kereskedelem és inspiráció – Erasmus+ szakmai út a Garda tónál

Kamaránk 2025. május 18-24. között az ERASMUS+ „Turizmus, vendéglátás és kereskedelem vizsgálata Olaszországban – amit a könyvek sem tanítanak” (2024-1-HU01-KA122-VET-000234122) című projekt keretében a Marco Polo G.E.I.E olasz partnercéggel közösen egy 30 fős csoportot utaztatott ki Észak-Olaszországba, a Garda tó vidékére.
A tanulmányúton a kereskedelem és a turizmus-vendéglátás területén szakképzéssel foglalkozó szakemberek, duális képzésben tevékenykedő gyakorlati oktatók vettek részt.
A tanulmányút fókuszában a szakképzés és a vállalkozások közötti kapcsolat állt, különös figyelmet fordítva arra, hogy az olasz gyakorlatok és módszerek hogyan adaptálhatók a Nógrád vármegyei környezetre. A szakemberek célja az volt, hogy tapasztalatokat gyűjtsenek a pályaorientáció területén, mint a szakképzés egyik alapvető eleme, és bemutassák azokat a példákat, amelyek sikeres vállalkozások létrehozásához és fenntartásához vezettek. Lényeges szempont, hogy az olasz példák alapján helyi sikeres vállalkozások bemutatásával inspirálják a tanulókat és a fiatalokat, ezzel hozzájárulva a megye gazdasági fejlődéséhez.
A hosszú távú eredmények között szerepel a vármegye vendéglátó-, turizmus- és idegenforgalmi ágazatainak fellendítése, amely a projekt egyik kiemelt célkitűzése. A szakmai út egyik fő motivációja volt, hogy a résztvevők megismerjék az olasz gasztronómiát és kultúrát, majd a megszerzett tudást integrálják saját munkájukba, tanrendjükbe. Emellett fontos cél, hogy hazatérve új perspektívát mutassanak a fiatalabb generációk számára, növelve ezzel a vendéglátóipari szakmák iránti érdeklődést.
Mivel Nógrád vármegye idegenforgalma elmarad más ágazatokhoz képest, a projekt az olasz jó gyakorlatok alapján szeretne lehetőséget biztosítani a duális képzésben részt vevő vállalkozások számára, hogy hozzájáruljanak a helyi idegenforgalom fejlődéséhez. Rövid távon a cél a szakmai tudás átadása, középtávon pedig annak hasznosítása és kamatoztatása a helyi közösség számára.
A program keretében a csoport tagjai megismerhették a Latteria San Pietro híres sajtgyártó üzemét, amely a tejipari termékek, különösen a sajtok előállítására specializálódott. A termelési folyamat megismerése után betekintést nyerhettek az érlelési folyamatokba, a logisztikai útvonalakba, a mintabolton keresztüli értékesítésbe is.
![]() |
![]() |
A La Risotteria San Leone éttermében és gazdaságában megismerkedtek az önfenntartó gazdálkodás és a családi vállalkozás összekapcsolási lehetőségeivel. A csoport a saját termékekből nyújtott kóstolón (pl, különleges rizottók) is betekintést nyerhetett a helyi termékekbe, mivel a San Leone saját rizsföldekkel, szőlőültetvénnyel, borászattal is rendelkezik.
![]() |
![]() |
A Garda tó északi hegyvidékén Tenno településen látogatást tettek az Acetaia del Balsamico gazdaságnál, melynek fő profilja a balzsamecet készítés, de emellett a gasztronómia és a hagyományos hús- és sajtkészítmények iránti szenvedélyével hozta létre a vállalkozást.
![]() |
![]() |
A Marzadro Pálinkafőzde Nogaredo településen egy hagyományos családi vállalkozásból nőtte ki magát. Itt bemutatták a lepárlóüzemet, a pálinkakészítés folyamatát, az egyedülálló kínálattal működő mintaboltot is.
![]() |
![]() |
Az Aquardens Spa-ban tett látogatás bemutatta, hogyan bővülhet a turisztikai kínálat a helyi igényekhez igazodva, miközben kiemelt szerepet kap a duális képzés fontossága. A gyógyfürdő a hagyományos szolgáltatások mellett olyan kiemelt egészségügyi szolgáltatásokat is nyújt, mint a rehabilitáció, inhalációs terápiák, balneoterápia. Komplex egészségcsomagjaival jelentősen hozzájárul a környék turisztikai kínálatának bővítéséhez.
![]() |
![]() |
Az Agroturismo Taver a térség egyik történelmi mezőgazdasági vállalkozása, hatalmas szőlő- és olajfa ültetvényekkel. A tradicionálisan családi vállalkozás a saját termékek előállítását (bor, olivaolaj, pezsgő, hús, tojás) különleges módon kapcsolja össze a vendéglátással, a „Földtől az asztalig” koncepció mentén.
![]() |
![]() |
A program során a résztvevők komoly szakmai tapasztalatokkal gazdagodtak, komplex megoldásokat láthattak az észak-olasz vállalkozások működése kapcsán, a családi tradíciók és együttműködések sikeres vállalkozásba történő átültetésére, mind a turizmus, vendéglátás, mind a kereskedelem területén.
![]() |
KÖTELEZŐ KAMARAI REGISZTRÁCIÓ !
- KÖZLEMÉNY!
- Tájékoztató
- ONLINE REGISZTRÁCIÓ, REGISZTRÁCIÓS ADATOK MÓDOSÍTÁSA
- Regisztrációs adatlap
- Kitöltési útmutató az adatlaphoz
- Telephely pótlap
- Regisztrált vállalkozások ADATBÁZISA
- Kamarai pályázat- és rendezvényfigyelő rendszer
- MKIK Piactér
- Módosult a kamarai törvény – 2014. január 1-jével
- Jogszabályfigyelő
- Vásárnaptár
Erasmus+ mobilitás
- „Tanuljunk egymástól, hasznosítsuk mások eredményeit is” (2021-1-HU01-KA122-VET-000017897)
- „Tanuljunk egymástól, hasznosítsuk mások eredményeit is II.” (2023-1-HU01-KA122-VET-000125983)
- „Turizmus, vendéglátás és kereskedelem vizsgálata Olaszországban – amit a könyvek sem tanítanak” (2024-1-HU01-KA122-VET-000234122)