Üdvözöljük a

Megjelent a globális minimumadó bevezetéséről szóló törvénytervezet

honlapján!

-

Megjelent a globális minimumadó bevezetéséről szóló törvénytervezet

Szerző: Sréter István | 2023. október 26.

Október 18-án a Pénzügyminisztérium közzétette a globális minimumadó (GloBE) bevezetéséről szóló törvénytervezetet, amely az EU 2022/2523 irányelvét ülteti át a magyar jogrendbe.

 

A PwC

Magyarország

tml> összefoglalta a törvénytervezetben megjelent változásokat.

A magyar szabályozás tartalmazni fogja:

 

  *   az országonkénti jelentésen (CbCR) alapuló mentességi szabályozást,

  *   a gazdasági jelenléten alapuló nyereségkivétel szabályát minden

kiegészítő adóbeszedési mechanizmus tekintetében, és

  *   15%-ban állapítja meg a minimum adókulcsot.

 

A szabályozás azon multinacionális, illetve nagyméretű belföldi vállalatcsoportokra vonatkozik, melyek esetében a végső anyavállalat által készített konszolidált pénzügyi beszámoló szerinti bevétel az elmúlt négy évből legalább kettőben meghaladja a 750 millió euró értékhatárt.

 

A beszedési mechanizmusok az alábbi ütemterv szerint lépnek hatályba:

 

  *   jövedelem-hozzászámítási szabály ("IIR") 2024. január 1-től,

  *   aluladóztatott kifizetések szabálya ("UTPR") 2025. január 1-től, és

  *   elismert belföldi kiegészítő adó ("QDMTT") 2024. január 1-től.

 

A rendelet saját definíciót állapít meg a lefedett adóknak, melyeket a globális minimumadó effektív adókulcsának számításához figyelembe lehet venni. Magyarországon lefedett adónak tekinthető a társasági adó, a helyi iparűzési adó, az innovációs járulék és az energiaellátók jövedelemadója (a lista nem teljes körű).

 

 

 

A számviteli törvénybe is bevezetik a halasztott adókat, melyről dönthetnek a vállalatok, hogy alkalmazzák-e a halasztott adókra vonatkozó szabályokat.

 

 

 

Magyarország az elismert belföldi kiegészítő adó (QDMTT) számításához azt a számviteli standardot rendeli alkalmazni, amely alapján a vállalatok eleget tesznek a törvény által előírt beszámolókészítési kötelezettségüknek. Ha a magyarországi társaságoknak az üzleti éve eltér a végső anyavállalatétól, akkor kötelesek a végső anyavállalat által a konszolidációhoz használt beszámolási standard szerint végezni a kalkulációt.

 

 

 

Továbbá a K+F adóalap-kedvezmény mellett egy új K+F adókedvezmény bevezetésére kerül sor, ami kisebb mértékben csökkentené a globális minimumadó szempontjából számított effektív adókulcsot, azonban bizonyos korlátozásokkal kerül bevezetésre. Fontos megjegyezni, hogy a régi adóalap-kedvezményt és az újonnan bevezetett adókedvezményt nem lehet egyszerre alkalmazni.

 

 

 

2024. február 28-ig lehetőség lesz az eddig nem bejelentett részesedések bejelentésére is. A törvénytervezet szerint a globális minimumadóra kötelezett adózóknak egyszeri lehetőséget adnak, hogy bejelentsék a nem bejelentettnek minősülő részesedéseiket.

 

 

 

A globális minimumadóra vonatkozó információs jelentést (GloBE Information

Return) magyarul vagy angolul lehet közzétenni, és a kiegészítő adókat forintban, amerikai dollárban vagy euróban kell megfizetni.