Üdvözöljük a

Megnyílt a Nógrád Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara új irodája Balassagyarmaton

honlapján!

-

Megnyílt a Nógrád Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara új irodája Balassagyarmaton

Szerző: Sréter István | 2024. február 13.

 

 

 

Salgótarjáni székhelye és pásztói irodája mellett immáron Balassagyarmaton is jelen van a Nógrád Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (NKIK). A gazdasági kamara új irodáját 2024. február 8-án, ünnepélyes keretek között nyitották meg a Rákóczi fejedelem út 5. szám alatt.

Tordai Péter, az NKIK elnöke a megnyitón elmondta: hosszú idő óta tervezték az iroda létrehozását, hiszen Salgótarján és Balassagyarmat tekinthető a vármegye két súlypontjának. Mint ismertette, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a Gazdasági Minisztériummal való együttműködése keretében, a kamarai hálózaton keresztül fejlesztené tovább a vállalkozásokat. Ennek egyik első lépcsője szűkebb régiónkban a balassagyarmati iroda megnyitása, mely révén közelebb kerülnek a vállalkozásokhoz és a kamara által nyújtott szolgáltatások, így a pályázati és adóügyi tanácsadás vagy épp a Széchenyi Kártya Programmal kapcsolatos ügyintézés.

 

Tordai Péter hozzátette: Nógrád vármegye többi városában úgynevezett „kihelyezett irodákat” működtetnek majd, vagyis munkatársaik időről időre, ütemterv szerint kiszállnak és segítik a szintén helyben segítik majd a vállalkozókat. Mindemellett tanácsadói testületet állítanak fel, mely a vállalkozók kérdéseit hivatott megválaszolni – sorolta az NKIK elnöke.

 

Dunai Péter, az MKIK főtitkára a kormánnyal való együttműködésről beszélt. Ismertetése szerint ennek legutóbbi mérföldköve az a megállapodás volt, melynek értelmében a kormány minden évben a költségvetésből hasonló mértékű forrást biztosít az MKIK-nak, mint amekkora összeget kamarai hozzájárulásként a vállalkozók befizetnek. Az összeg 25 százalékát - több mint egymilliárd forintot - a területi kamarák között osztanak szét, annak érdekében, hogy segíteni tudják az egyes vármegyék elmaradottabb térségeinek felzárkóztatását - fejtette ki Dunai Péter. A kamara főtitkára hangsúlyozta: az NKIK ennek keretében nagyobb összeget kapott, mint amekkora bevétele származik a vállalkozók hozzájárulásából, ez pedig komoly előrelépési lehetőséget jelent.

 

Balla Mihály, Nyugat-Nógrád országgyűlési képviselője az irodaavatón rámutatott: Nógrád vármegye gazdaságát a statisztikák alapján a sereghajtók közé szokták sorolni, ám azok csak az itteni székhellyel rendelkező cégeket vizsgálják. Azonban, ha azokat a vállalkozásokat is figyelembe vesszük, melyeknek Nógrádban van telephelye, az egy főre jutó ipari kapacitás tekintetében a vármegye az országos középmezőnyben helyezkedik el.

 

A képviselő rámutatott továbbá: Balassagyarmat és Rétság térsége a vármegye gazdasági élvonalába tartozik. Ezt igazolja az is, hogy a két városban és a környékükön elhelyezkedő vállalatok a vármegye exportképességének több mint 62 százalékát adják. Balla Mihály szerint Balassagyarmat és térsége jelentős fejlődésen ment keresztül, ezért is fontos, hogy elérhető lesz az NKIK irodája, ahol a vállalkozók tanácsot, segítséget, akár a további fejlődéshez szükséges muníciót kaphatnak.

 

Csach Gábor polgármestere elmondta: a városban a koronavírus-járvány és a válságok ellenére sem csökkent a vállalkozások száma, sőt, a pandémia előtti számhoz képest immáron növekedett is, így napjainkban több mint 1800 vállalkozás működik Balassagyarmaton. Szintén kiemelkedő, hogy 2023-ban az iparűzési adóból származó árbevétel meghaladta az 1,1 milliárd forintot, mely a koronavírus-járvány előtti csúcsév, azaz a 2019-es év bevételét is felülmúlta, a 2022-es esztendőhöz képest pedig 40 százalékos emelkedést jelent. Csach Gábor mindezek alapján úgy véli, el lehet mondani, hogy Nyugat-Nógrádban, illetve Balassagyarmaton újraindult a gazdaság a járvány után.

 

Az NKIK új irodájában folyamatosan vezetik be az elérhető kamarai szolgáltatásokat, erről az nkik.hu honlapon érhető majd el információ. Az első Balassagyarmaton is igénybe vehető szolgáltatás a Széchenyi Kártya ügyintézés, ezzel az ügyintézési lehetőséggel már a nyitás napjától élhetnek a térség vállalkozói.

 

 

 

 

(Fotó: Nógrád Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara)