Üdvözöljük a

Szakmakiállítás a döntés megkönnyítéséért

honlapján!

-

Szakmakiállítás a döntés megkönnyítéséért

2016. október 20.

A Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Salgótarjáni Szakképzési Centrummal közösen november 18-án „Szakma Piactér” elnevezéssel pályaorientációs rendezvényt szervezett a 7-8. osztályos tanulók számára az Iparkamara salgótarjáni székházában. A harminc szakmát bemutató rendezvény célja az volt, hogy segítsék a pályaválasztás előtt álló fiatalokat és népszerűsítsék a hiányszakmákat.

Salgótarján. A város és a környező települések általános iskoláiból érkező diákok szakoktatók és középiskolás tanulók segítségével ismerkedhettek a különböző szakmákkal. A pályaorientációs napon harminc szakmát vonultattak fel, s a tanárok több szempontot figyelembe véve mutatták be a mesterségek adta lehetőségeket. Itt a megszerezhető tudás mellett a szakma iránti elkötelezettség és szeretet is porondra került.

 

Érdeklődő tekintetek övezték az ismertetőket. Az általános iskolások szakemberek segítségével próbálhatták ki többek között a varrást, a festést, a kőműves munkát, a fodrászatot, a hegesztő szimulátort és a 3 d-s nyomtatást. A 8. osztályos lányok sorakozva, türelmesen várták, hogy a csecsemőgondozói részlegnél sorra kerüljenek. Talán ez lesz a jövő egyik népszerű szakmája? – adódik a kérdés, amely igencsak aktuális, hiszen mint halljuk, védőnőből, csecsemőgondozóból sincs elég. Egy fiatal lány, aki jelenleg a salgótarjáni Arany János Általános Iskolába jár, így nyilatkozott: - Nagyon tetszik a rendezvény, mindent megnéztem. A csecsemőgondozó szakma tetszett a legjobban és el is döntöttem, hogy az szeretnék lenni. A különböző standoknál megismerkedhettek a foglalkozásokra jellemző tárgyakkal, anyagokkal és berendezéssekkel is. „Gyorsan, gyorsan!” - hallatszott a teremben - „Szeretnék mindent kipróbálni!” Ügyes technikával varrták az apró díszeket, a nagymamától ellesett mozdulatokkal formázták a péksüteményt, díszítésre alkalmas zöldségeket faragtak, ajándék képeket festettek, óvatos mozdulatokkal csecsemőt pelenkáztak és megfigyelhették, mennyire törékeny egy emberi test. Kipróbálhatták az újraélesztést. Talán itt időztek a legtöbbet, ráérezve, mennyire fontos, hogy szükség esetén segítséget nyújthassanak a bajba jutott betegen. Együtt számolták a mellkasra gyakorolt nyomások- és befújások számát. Az ide érkező csoportok hamar felvették a ritmust…28,29,30, két befújás 1,2 és újra.  Emellett még sok egyéb feladat által nyerhettek bepillantást az adott szakmákba.

 

Köszöntő beszédében Mihályné Balázs Melinda, a NMKIK megyei titkára üdvözölte a 4. Szakma Piactér rendezvényen megjelenteket. Elmondta, hogy a nagy sikerre való tekintettel Balassagyarmaton is megrendezik a programot, valamint, hogy a már meglévő iskolai kapcsolataik mellett újakkal is tudták bővíteni a bemutatkozók körét.

 

-         Nagyon fontos döntés előtt álltok – mondta -, hiszen 8. osztályban meg kell hoznotok életetek egyik legnagyobb elhatározását, a „hogyan tovább”-ot?  Nehéz és kockázatos a választás, hiszen a következő évek megalapozását kell, hogy eldöntsétek. Nagyon sok információt kell még összeszednetek, és mi ebben próbálunk nektek segíteni. A jó döntés meghozatalához talán kevés az itt tölthető 90 perc. De ez is egy morzsa lesz ahhoz, hogy jó döntést hozzatok. Próbáljatok emellett még pedagógusoktól, szakmát művelőktől, szülőktől, információkat, segítséget kérni.

 

Erdei Györgyné a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamaraszakképzési vezetője a rendezvényen hangsúlyozta, hogy a tanulók és a 7-8 évfolyamos osztályfőnökök visszajelzései alapján nagy szükség van erre a rendezvényre, amely iránt évről-évre egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik. A diákok ideutaztatását szervezetten végzik, és a csoportok folyamatosan váltják egymást, hogy minél többen részt vehessenek a szakmakiállításon. - A kézműves szakmáktól kezdve az új technológiák bemutatására törekedtünk - tette hozzá, majd így folytatta: - Odafigyeltünk arra is, hogy a turisztikai szakmacsoport iránt érdeklődők is megtalálják a számításaikat. A rendezvény lényege, hogy a tanulók saját maguk kipróbálják tehetségüket, ha affinitást éreznek valamelyik szakma iránt. A másik fontos szempont, hogy a megyében nagyon nagy hiány van a szakmunkásokból, ezért próbáljuk szakma tanulására inspirálni a diákokat.

 

Zsolnai Zsuzsanna, a Salgótarjáni Szakképzési Centrum Kanizsai Dorottya Egészségügyi Szakgimnáziumának igazgatója, mint az egyik kiállító, kérésünkre bemutatta standját: - A következő tanévben szeretnénk egy kis kínálatbővítést a képzéseink területén. Ezért a gyakorló ápoló mellett a gyakorló mentő ápolót is elindítjuk szakgimnáziumi képzésben. Valamint mivel igény van rá, a csecsemő és gyermekápoló képzést is el szeretnénk indítani, és mellette a kisgyermek nevelő és gondozó képzést, amely szintén szakgimnáziumi képzéssel, tehát érettségivel egybekötött. Ezekkel a szakmákkal érkeztünk. Intézményünkben továbbra is folynak az érettségi utáni, arra épülő szakképzések is.

 

A nebulók végig aktívak voltak, folyamatosan kérdeztek és szívták magukba az információkat. Talán bízhatunk abban, hogy azt a lelkesedést, amit a helyszínen láttunk, a fiatalok tettekre váltják majd.

 

NBA-LK