Üdvözöljük a

Tájékoztatás a 2017.05.01-én életbe lépő EU-Kanada gazdasági megállapodással (CETA) kapcsolatban

honlapján!

-

Tájékoztatás a 2017.05.01-én életbe lépő EU-Kanada gazdasági megállapodással (CETA) kapcsolatban

2017. április 13.

A CETA megállapodás alapján, a kedvezményes vámtarifák eléréséhez az érintett exportőröknek előzetesen regisztrálniuk szükséges a REX (regisztrált exportőri nyilvántartó)-rendszerben.

A regisztráció egy egyszerű eljárás: egy regisztráció iránti kérelem nyomtatványt kell kitölteni és azt benyújtani a székhely, illetve telephely szerint illetékes NAV megyei igazgatósághoz.

A kérelem formanyomtatvány megtalálható a 2447/2015/EU rendelet 22-06 mellékletében, valamint mellékelten küldöm a szerkeszthető változatot is.

A kérelem jelenleg papír alapon nyújtható be.

A jelenlegi magyarországi szabályozás, a 11/2016. (IV.29.) NGM rendelet értelmében, a REX-rendszerben történő regisztrációt meg kell előznie az elfogadott exportőri engedélyezésre vonatkozó eljárásnak. Ez a rendelkezés a REX-rendszer átmeneti szabályai alapján született, és deregulációja folyamatban van. Amint az NGM rendelet módosítása hatályba lép (várhatóan 2017 április-május során), nem lesz többé szükséges elfogadott exportőrnek lenni, illetve elfogadott exportőri engedélyezést végezni a REX regisztráció érdekében.

A REX-rendszerben történt regisztrációt követően a kapott REX számot kell majd feltüntetni az exportőr származási nyilatkozatában.

 

Jelen tájékoztatás a Kanadai Nagykövetség nyílt levele alapján és a NAV-val történt előzetes egyeztetés után készült.

A regisztrációról és a CETA egyezményről az Európai Bizottság honlapján is található információ: http://ec.europa.eu/taxation_customs/business/international-affairs/international-customs-cooperation-mutual-administrative-assistance-agreements/canada_en

A REX-rendszerről és a regisztrációról a 2447/2015/EU rendelet 78-90. cikkei szólnak. Hamarosan a NAV honlapján is elérhető lesz egy átfogóbb tájékoztatás is a REX-rendszerről.

Csatolt állományok: