Üdvözöljük a

Vállalkozás indítását, működését segítő kamarai tájékoztatás

honlapján!

-

Vállalkozás indítását, működését segítő kamarai tájékoztatás

Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény módosításnak megfelelően 2020. július 1-jétől a kamarák feladata, hogy az egyéni vállalkozási tevékenységet indítani szándékozókat tájékoztassák az általuk végezni kívánt tevékenységek képesítési követelményeiről, az engedélyezési, bejelentési kötelezettségekről.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara feladatainak ellátása érdekében a korábban Engedélyköteles tevékenységek katalógusa-ként ismert rendszert 2020. július 1. napjától egy új egyéni vállalkozói tájékoztatási rendszer, az  e-TUs rendszer váltja fel.

 

Az Engedélyköteles tevékenységek katalógusához hasonlóan az e-TUS rendszerben is TEÁOR számra és elnevezésre, illetve ÖVTJ kódra és elnevezésre lehet keresni. (Amennyiben az érdeklődőknek az elnevezésekkel, kódokkal kapcsolatban további információra lenne szükségük, a Központi Statisztikai Hivatal honlapján az osztályozások menüpontban jutnak további információkhoz.)

 

Az e-TUs rendszer, hasonlóan az Engedélyköteles tevékenységek katalógusához, tájékoztatást ad arról, hogy egy adott tevékenység bejelentés vagy engedélyköteles-e, illetve mely hatósághoz szükséges fordulni egy esetlegesen fennálló kötelezettség teljesítése érdekében. Az e-TUS mindemellett megmutatja azt is, hogy az adott tevékenység folytatásához szükséges-e szakképesítés. Amennyiben egy tevékenység szakképesítéshez kötött, a rendszer tájékoztatást ad a jogszabályban előírt szakképesítés(ek) pontos megnevezéséről, valamint a képesítést előíró jogszabályhelyről is.

 

Kamaránk az ügyfelek vállalkozás indításával és működésével kapcsolatos kérdéseit elektronikusan a tajekoztatas@nkik.hu e-mail címre várja. 

 

Kamaránk ügyfélszolgálatain ügyfélfogadási időben személyesen is feltehetik kérdéseiket.

 

Az ügyfél megkeresésére nyújtott tájékoztatásunkat megküldjük elektronikus formában az ügyfél által megadott elérhetőségre.

 

Felhívjuk ügyfeleink szíves figyelmét, hogy a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tájékoztató és felvilágosító tevékenysége az egyéni vállalkozóról és egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény 3/A. § (4) bekezdésén alapul, mely az Alkotmánybíróság 60/1992. (XI.17.) AB határozata, valamint a jogalkotásról szóló törvény rendelkezései alapján nem minősül hatósági állásfoglalásának, jogi iránymutatásának. A tájékoztatás, illetve felvilágosítás a kamara, mint köztestület szakmai álláspontját tükrözi, amely egy esetleges jogvita esetén az eljáró bíróságot nem köti.