Üdvözöljük a

Vállalkozás indítását, működését segítő kamarai tájékoztatás

honlapján!

-

Országos rendezvénynaptár

<< 2020 Augusztus >>
KeSzeCsüSzoVa
     12
3456789
1011121314
15
16
17181920212223
24252627282930
31      

Vállalkozás indítását, működését segítő kamarai tájékoztatás

Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény módosításnak megfelelően 2020. július 1-jétől a kamarák feladata, hogy az egyéni vállalkozási tevékenységet indítani szándékozókat tájékoztassák az általuk végezni kívánt tevékenységek képesítési követelményeiről, az engedélyezési, bejelentési kötelezettségekről.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara feladatainak ellátása érdekében a korábban Engedélyköteles tevékenységek katalógusa-ként ismert rendszert 2020. július 1. napjától egy új egyéni vállalkozói tájékoztatási rendszer, az  e-TUs rendszer váltja fel.

 

Az Engedélyköteles tevékenységek katalógusához hasonlóan az e-TUS rendszerben is TEÁOR számra és elnevezésre, illetve ÖVTJ kódra és elnevezésre lehet keresni. (Amennyiben az érdeklődőknek az elnevezésekkel, kódokkal kapcsolatban további információra lenne szükségük, a Központi Statisztikai Hivatal honlapján az osztályozások menüpontban jutnak további információkhoz.)

 

Az e-TUs rendszer, hasonlóan az Engedélyköteles tevékenységek katalógusához, tájékoztatást ad arról, hogy egy adott tevékenység bejelentés vagy engedélyköteles-e, illetve mely hatósághoz szükséges fordulni egy esetlegesen fennálló kötelezettség teljesítése érdekében. Az e-TUS mindemellett megmutatja azt is, hogy az adott tevékenység folytatásához szükséges-e szakképesítés. Amennyiben egy tevékenység szakképesítéshez kötött, a rendszer tájékoztatást ad a jogszabályban előírt szakképesítés(ek) pontos megnevezéséről, valamint a képesítést előíró jogszabályhelyről is.

 

Kamaránk az ügyfelek vállalkozás indításával és működésével kapcsolatos kérdéseit elektronikusan a tajekoztatas@nkik.hu e-mail címre várja. 

 

Kamaránk ügyfélszolgálatain ügyfélfogadási időben személyesen is feltehetik kérdéseiket.

 

Az ügyfél megkeresésére nyújtott tájékoztatásunkat megküldjük elektronikus formában az ügyfél által megadott elérhetőségre.

 

Felhívjuk ügyfeleink szíves figyelmét, hogy a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tájékoztató és felvilágosító tevékenysége az egyéni vállalkozóról és egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény 3/A. § (4) bekezdésén alapul, mely az Alkotmánybíróság 60/1992. (XI.17.) AB határozata, valamint a jogalkotásról szóló törvény rendelkezései alapján nem minősül hatósági állásfoglalásának, jogi iránymutatásának. A tájékoztatás, illetve felvilágosítás a kamara, mint köztestület szakmai álláspontját tükrözi, amely egy esetleges jogvita esetén az eljáró bíróságot nem köti.