Üdvözöljük a

Svédország

honlapján!

-

Svédország

2013. július 26.

Résztvevő partner: Frans Suells och Jörgen Kocks gymnasium

 

A svéd szakképzés…A Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tapasztalatai

 

A svédországi Malmőben járt a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Ipari Kamara küldöttsége a napokban. A sikeres Gruntvig pályázatuk soron következő állomása volt a közel 300 000 lakosú svéd város, amely igen sok és jól felszerelt szakképző iskolával büszkélkedhet. Mi a Varnhemsskolan –t kerestük fel, akikkel együtt dolgozunk a tanulási stílusokat és  az ezekhez illeszkedő pedagógiai módszereket vizsgáló programunkban.

A svéd, angol spanyol ,szlovák partnerek mellett a NKIK képviseletében : Domán László, Domán Lászlóné, Tarnóczi Szabina, és a diákok : Erdei Ticia és Varga Nikoletta vett részt a programon, számolt be  Bocsok Józsefné koordinátor .

A balti tenger melletti nagyváros nevezetességei mellet igen nagy élményt nyújtott a Miss Saigon előadás a malmői operában, valamint az iskolai tanműhelyek : hentes részleg, konyhák, éttermek, és a cukrászat meglátogatása a tanulók és szakoktatók számára.

A svéd iskolában igen sok a bevándorló , felnőttképzési kurzusaikat is zömmel ők látogatják, ami számukra, mint mindenki számára ingyenes, ugyanígy a többfogásos, még - a vegetáriánusok igényeit is maximálisan kielégítő-  iskolai menü, kávé és a sütemények is.

Az iskola által működtetett fodrászat, kozmetika, a többfajta étterem ,és a szintén az épületben található színvonalas üzletek - nyitottak és nagy népszerűségnek örvendenek a lakosság körében.

Szakember kollégáinkat leginkább a konyha és az ott folyó, minden igénynek maximálisan megfelelő munka nyűgözte le. Az iskola a svéd IKEA cég egyik képző központja is, fontosnak tartják azt, hogy a világszerte megjelenő üzletlánc minden üzletében tartózkodjon svéd munkaerő is, ezért szerveznek számukra nyelvtanfolyamokat, illetve biztosítják a színvonalas szállást , a megemelt munkabér mellett számukra.

Azok a tanulók pedig, akik a eladóként a kisebb , családias üzletekben szeretnének elhelyezkedni, ennek megfelelő kommunikációs tréninget választhatnak. A program következő találkozója Spanyolországban lesz, hozzánk pedig májusban látogatnak el partnereink.