Üdvözöljük a

Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Felhívás fogyasztói érdekek képviseletét ellátó egyesületeknek

2023. szeptember 1.

FELHÍVÁS

 

 

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara felhívást tesz közzé az 5/2023. (VI.19.) IM rendelet (a továbbiakban: R) alapján, és

 

f e l h í v j a

 

a Békéltető Testület illetékességi területén bejegyzett fogyasztói érdekek képviseletét ellátó egyesületeket, (a továbbiakban: egyesület) hogy javaslatot tehetnek a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. tv. 22. § (1) és (2) bekezdésében meghatározott előírásoknak megfelelő személyek közül a békéltető testületi tagok egyharmadára.

A javaslathoz mellékelni kell - a R. 3. § (1) bekezdésében előírt dokumentumok mellett - a tagnak javasolt személy által tett elfogadó nyilatkozatot.

A jelen felhívás alapján a Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád vármegyék közigazgatási területén működő fogyasztói érdekeket ellátó egyesületek tehetnek javaslatot.

A javaslat benyújtásának határideje: 2023. október 2.

A javaslat benyújtásának módja:

A javaslatot a csatolandó iratokkal együtt a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara részére elektronikus úton, a kalna.zsuzsa@bokik.hu e-mail címre kell megküldeni.

Miskolc, 2023. szeptember 1.

                                                                                  Dudás Tiborné

         titkár

Békéltető Testület pályázati felhívás - ELNÖK

2023. szeptember 1.

Pályázati felhívás békéltető testületi elnök tisztség betöltésére

Pályázat azonosító száma: BT/3-1/2023.

 

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény 21. § (2) bekezdése alapján pályázatot hirdet a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara által működtetett Békéltető Testületnél

békéltető testületi elnök

tisztség betöltésére.

(Amennyiben a pályázó békéltető testületi tagi és elnöki pozícióra is jelentkezik,

ebben az esetben két pályázat benyújtása szükséges!)

A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer működésének részletes szabályai

2023. szeptember 6.

Magyar Közlöny 2023. évi 124. számában megjelent a 421/2023. (VIII. 31.) Korm. rendelete a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer működésének részletes szabályairól szóló 80/2023. (III. 14.) Korm. rendelet módosításáról.

Vám,jövedéki és termékdíj asszisztensi képzés

2023. szeptember 1.

Az MVSZ szervezésében Vám, jövedéki és termékdíj asszisztensi képzés indul.

 

Az MVSZ tájékoztatása szerint, a képzés célja a szakmai karrier megalapozása, amivel a képzés eredményes befejezése után a szakemberek alkalmasak lesznek vám, jövedéki és termékdíj asszisztensként érdemben elvégezni a kereskedelmi ügyeleteknél felmerülő részfeladatokat, az ügyintézői munkakörben foglalkoztatottak felügyelete és irányítása mellett.

 

A szakmai képzés 120 órás, mely a programkövetelmény szerinti kimeneti kompetenciákra készít fel (plusz EPR elemekkel kiegészítve) az alábbi tematikai egységekkel: áruosztályozás, vám, jövedéki és termékdíj és ügyvitel alapismeretek. A képzés személyes és online tartott, elméleti és gyakorlati kontakt órákkal, és az e-learning felületre feltett szakmai anyagokkal, gyakorló anyagokkal végzett önálló tanulással valósul meg. A képzés egy online záróvizsgateszttel ér véget, amely minőségbiztosítási céllal és a képzésen megszerezett tudás mérésére szolgál, de nem azonos a szakképzettséget tanúsító szakmai vizsgával (az külön vizsgaközpontban történik, amelyre a csoportnak az MVSZ időpontot szervez).

NAV egyszerűsített foglalkoztatás tájékoztató 2023

2023. augusztus 10.

A NAV által közzétett információs füzetet bemutatja az egyszerűsített foglalkoztatás – idénymunka, alkalmi munka – szabályait, a jogviszony fajtáit és sajátosságait.

Ebben a kiadványban lehet olvasni bővebben az egyszerűsített foglalkoztatásról és annak szabályairól.

 

Módosult a duális képzés adókedvezménye

2023. július 20.

A Magyar Közlöny 2023. évi 105. számában hirdették ki A légitársaságok hozzájárulásáról és egyes adótörvények módosításáról szóló 2023. évi LIX. törvényt.

 

A módosult és új szabályok könnyebb alkalmazása érdekében egy rövid tájékoztatót állított össze a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, elsősorban a duális képzőhelyeket érintő legfontosabb változásokról.

Szakmai út Németországba - Energiainfrastruktúra / 2023.09.25-28.

2023. július 10.

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara a berlini székhelyű energiewaechter GmbH–val együttműködésben szakmai utat szervez Németországba 2023. szeptember 25-28. között energiainfrastruktúra témakörben. A program a Német Gazdasági és Energiaügyi Minisztérium (BMWi) támogatásával valósul meg, és célja, hogy megoldásokat mutasson az intelligens hálózatok, energiatárolás, digitalizáció alkalmazása terén.

A céglátogatások és workshopok lehetőséget nyújtanak a tapasztalatcserére, valamint a német vállalatok termékeinek, szolgáltatásainak és legjobb gyakorlatainak a megismerésére.

További információ és jelentkezési lehetőség az alábbi linken keresztül elérhető:

Szakmai út Németországba: Energiainfrastruktúra – 2023.09.25-28.

Gambiai Nagykövet látogatása

2023. június 20.

A Nógrád Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamaránál járt Ebrima Ousama Camara Gambia Nagykövete, aki országa befektetési és piaci lehetőségeiről adott tájékoztatást.

Látogatására elkísérte dr. Gulyás Gáspár  az ENSZ afrikai utazó nagykövete is , aki évek óta segíti a magyar vállalkozások gambiai piacra jutását.

Radványi vásár

2023. május 30.

Tájékoztató anyag a Besztercebányán 2023. szeptember 8-10. között megrendezésre kerülő Radványi Kézműves Vásáron történő részvétel feltételeiről

 

 

Besztercebánya ebben az évben ünnepli várossá emelkedésének 767. évfordulóját, amely alkalmat ad a tradicionális Városnapok programsorozat és a 365. Radványi Kézműves Vásár megrendezésére. A Városnapok és a Radványi Vásár ideje 2023. szeptember 8-10. (péntek-vasárnap).

A Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő Magyar-Szlovák Tagozat idén immár 18. alkalommal szervezi meg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával a magyar népi kézművesek közös megjelenését a Radványi Vásáron.

 

Az mellékletekben a rendezvény programjáról illetve a részvétel feltételeiről kívánjuk Önöket részletesen tájékoztatni .

 

Nyári pályaorientációs tábor - 2023. június 19-23.

2023. május 17.

Szeretnél barátkozni, szakmákkal ismerkedni? 5. vagy 6. osztályos tanuló vagy?

Akkor gyere pályaorientációs táborunkba!

Cég- és tanműhely látogatások, kreatív foglalkozások, szabadidős tevékenységek segítenek a pályaválasztásban.

Részvételi díj: 10.000 Ft/fő

Kiterjesztett gyártói felelősség (EPR) - megnyíló regisztráció

2023. április 11.

2023. április 1-től regisztrálhatnak a gyártók a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerbe (EPR) a MOHU elektronikus ügyintézési felületén, a Partner Portálon. A gyártóknak az illetékes hulladékgazdálkodási hatóságnál is nyilvántartásba kell magukat vetetniük. 2023. július 1-től az EPR rendszerben a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU ZRT.) gondoskodik a körforgásos termékből képződő hulladék átvételéről, gyűjtéséről, elszállításáról, előkezeléséről, kereskedelméről és kezelésre történő átadásáról, továbbá a hulladékgazdálkodási létesítmények fenntartásáról és üzemeltetéséről.

 

Az EPR rendszerről és a regisztrációról bővebb információt a https://mohu.hu/nem-lakossagi-ugyfelek/kiterjesztett-gyartoi-felelosseg-epr honlapon találnak.

 

Ezzel összefüggésben tájékoztatom, hogy a Magyar Közlöny 46. számában megjelentek a rendszerrel kapcsolatos rendeletek:

  • A Kormány 107/2023. (III. 30.) Korm. rendelete környezetvédelmi és hulladékgazdálkodási kormányrendeletek módosításáról
  • A Kormány 108/2023. (III. 30.) Korm. rendelete az egyes műanyagtermékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló 349/2021. (VI. 22.) Korm. rendelet módosításáról

Tájékoztató előadás könyvelők részére

2023. március 6.

A Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a gyakorlati képzést végző, illetve a képzésbe bekapcsolódó szervezetek gazdasági és humán területen dolgozó munkatársai részére „Könyvelőkkel a duális képzésért” címmel előadást tart.

Pályázat Országos Ágazati Alapvizsga Vizsgaelnöki, valamint Országos Szakmai Vizsgafelügyelői Névjegyzékbe

2023. február 16.

A névjegyzékekbe történő jelentkezés pályázata egész évben folyamatosan benyújtható, viszont elbírálásuk évente két alkalommal történik. Az idei első bírálat március végén-április elején lesz, így kérjük, aki pályázatát szeretné benyújtani, az pályázati anyagát legkésőbb 2023. március 1. szerdáig juttassa el részünkre.

Meghívó - Modern Vállalkozások Programja online esemény – A kiber tér védelme

2023. február 8.

Szeretettel meghívjuk a Modern Vállalkozások Programja – A kibertér védelme című országos, online konferenciájára, ahol az IT-biztonság egyik legfontosabb alappillére kerül górcső alá.

 

Sérülékenység, kockázat, zsarolóvírus, kibertámadás – nap mint nap találkozunk a kifejezésekkel, de vajon tényleg tisztában vagyunk a szavak mögött rejlő események súlyával? Aligha, hiszen a kiberbűnözők találékonyságával és alkalmazkodóképességével egyszeri felhasználóként, döntéshozóként felvenni a versenyt nem egyszerű, azonban nem kell információbiztonsági géniusznak lenni ahhoz, hogy a vállalkozás kikerüljön a támadók célkeresztjéből. A varázsszó? A megelőzés és a biztonságtudatosság növelése. Hiszen megelőzni a támadást még mindig olcsóbb, mint több millió forintos váltságdíjat fizetni a túszul ejtett céges adatokat vagy a támadás okozta arcvesztés kiküszöböléséért.

Pályázati felhívás kamarai gyakorlati oktató képzés országos tréneri jegyzékbe történő felvételre

2023. január 31.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (a továbbiakban: MKIK) 2023. január 30-i egységes megjelentetési dátummal pályázatot hirdet a Kamarai Gyakorlati Oktató Képzés Országos Tréneri Névjegyzékébe történő felvételre.

Békéltető Testület pályázati felhívás - TAG

2023. szeptember 1.

Pályázati felhívás békéltető testületi tag tisztség betöltésére

Pályázat azonosító száma: BT/4-1/2023.

 

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény 21. § (2) bekezdése alapján pályázatot hirdet a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara által működtetett Békéltető Testületnél

békéltető testületi tagtisztség betöltésére.

 

(Amennyiben a pályázó békéltető testületi tagi és elnöki pozícióra is jelentkezik, ebben az esetben két pályázat benyújtása szükséges!)

A jogviszony időtartama: 4 év határozott idő (2024. január 1. napjától) Foglalkoztatás jellege: megbízási szerződés

A feladatellátás helye:

Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara által működtetett Békéltető Testület székhelyén (3525 Miskolc, Szentpáli u. 1.), valamint annak illetékességi területén (Heves és Nógrád vármegye), az 1997. évi CLV. törvény rendelkezéseinek megfelelően.

Európai Bizottság megnevezte a kapuőröket

2023. szeptember 7.

Az Európai Bizottság kijelölte a digitális világ „kapuőreit”, vagyis azokat az óriáscégeket, amelyeknek méretüknél és piaci erejüknél fogva teljesíteniük kell az új uniós piacszabályozás szigorú előírásait. A szabályok betartásának ellenőrzésében szerepet kap a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is, amely kiemelt figyelmet fordít itthon a digitális tér fogyasztóinak védelmére. Írja a Gazdasági Versenyhivatal.

A 6 kijelölt vállalkozás – mint az Amazon, az Apple, a Microsoft, a Facebookot üzemeltető Meta, vagy épp a Google anyavállalata, az Alphabet – számára a jogszabály mostantól hat hónapot biztosít arra, hogy összhangba hozzák platformjaik működését az új uniós követelményekkel.

Vámügyintézői képzés

2023. szeptember 1.

Az MVSZ szervezésében Vámügyintézői képzés indul.

 

A felhívás szerint a Vámügyintéző képzés 458 óra időtartamú, az új programkövetelmény szerinti „Áruosztályozási ismeretek”, „Vámjogi ismeretek” és „Ügyintézést támogató egyéb szakmai ismeretek” modulokhoz rendelt kimeneti követelmények megszerzését biztosító tematikát öleli fel (166+250+42 óra).  A képzés időtartamába 302 tanórai foglalkozás (22 nap tantermi és 25 nap online platformon élő időben megtartott oktatási napon), 2 telephelylátogatás, illetve 144 óra önálló felkészülést jelentő tananyag tartozik. 

 

A bemeneti feltételként meghatározott alapkövetelmény az érettségi, az elvárt szakmai előképzettséget pedig vagy meghatározott szakmai végzettség, vagy munkakörtől függően fél/egy éves vámszakmai feladatok ellátásával töltött szakmai gyakorlat adja, amely a logisztikai és hulladékgazdálkodási horizontális átjárhatóságot kiemelten kezeli.

Megjelent a 2023/24-es tanév rendje

2023. augusztus 28.

A Magyar Közlöny 2023. augusztus 24-i 121. számában megjelent a 2023/2024. tanév szakképzésben alkalmazandó rendjéről szóló 7/2023. (VIII. 24.) KIM rendelet.

TKP-2021-NVA

2023. július 26.

Tisztelt Cégvezető!

 

A Gábor Dénes Egyetem sikeresen pályázott a TKP2021-NVA „Tématerületi Kiválósági Program 2021 - Nemzetvédelmi, nemzetbiztonság alprogram” felhívására, melynek keretében a TKP2021-NVA-05 azonosítószámú, „Információbiztonsági komplex kutatási program - lakossági és KKV digitális immunitás, drón adatbiztonság, MI alapú információbiztonsági alkalmazásfejlesztés” című tématerületi kutatás valósul meg.

A kutatási program „A polgári lakosság digitális immunitásának erősítése, valamint lakossági technológiát használó KKV-k információbiztonsága, annak fejlesztési lehetőségei” című alprogram egy empirikus kutatással indul, melynek egyik célcsoportja a hazai kis és közepes méretű vállalkozások.

 

A kutatás adatgyűjtése egyrészt online, önkitöltős – a HAIS-Q a modell mentén – összeállított kérdőívek, másrészt strukturált interjúk lefolytatásával valósul meg. A kérdőívek kitöltése a Gábor Dénes Egyetem Unipoll felületén valósul meg.

 

Az online kérdőívek az alábbi oldalon tekinthetőek meg:

 

KKV vezető kérdőív: https://neptun.gdf.hu/unipoll/Survey.aspx?surveyid=157677184&lng=hu-HU

 

KKV IT munkatárs kérdőív: https://neptun.gdf.hu/unipoll/Survey.aspx?surveyid=157677891&lng=hu-HU

 

Együttműködését köszönjük

Módosul a szakképzésről szóló törvény végrehajtásáról szóló rendelet

2023. július 13.

A Magyar Közlöny 2023. évi 101. számában hirdették ki a szakképzésben lezajlott átalakítás utólagos hatásvizsgálatából adódó kormányrendelet-módosításokról szóló 292/2023. (VII. 6.) kormányrendeletet.

 

A módosult és új szabályok könnyebb alkalmazása érdekében egy rövid tájékoztatót állított össze a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, elsősorban a duális képzőhelyeket érintő legfontosabb változásokról.

Nyári diákmunka szakképzési munkaszerződéses tanulók esetén

2023. június 22.

A nyári szünetben sok tanuló keres ideiglenes munkalehetőséget, azok is, akik szakképzési munkaszerződés keretében vesznek részt szakirányú oktatásban. Az alábbiakban összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Módosul a szakképzésről szóló törvény

2023. június 8.

A Magyar Közlöny 2023. évi 81. számában hirdették ki a szakképzésben lezajlott átalakítás utólagos hatásvizsgálatából adódó törvénymódosításokról szóló 2023. évi XXXIII. törvényt.

 

A módosult és új szabályok könnyebb alkalmazása érdekében egy rövid tájékoztatót állított össze a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a duális képzőhelyeket érintő legfontosabb változásokról az alábbiak szerint.

Élelmiszerár-infláció csökkentése

2023. május 24.

Megjelent a Magyar Közlöny 75.számában

<https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/34c7afe3e2e8adfe5afabb204d1907e821d1562e/megtekintes> a háborús élelmiszerár-infláció csökkentése érdekében szükséges intézkedésekről szóló 162/2023. (V. 5.) Korm. rendelet végrehajtásáról szóló 2/2023. (V. 19.) MK rendelet.

A magyar vállalkozások pályázati támogatása az Európai Bizottság Brexit kárenyhítő forrásának keretéből

2023. április 19.

 BAR-2023 kódszámú felhívás.

 

 A pályázat célja, hogy magyar vállalkozások részére támogatást biztosítson azon negatív gazdasági hatások ellensúlyozására, melyeket az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból történt kilépése miatt szenvedtek el.

A pályázati felhívás keretében mikro-, kis-, és középvállalkozások, valamint nagyvállalatok területi és iparági korlátozások nélkül nyújthatnak be támogatási kérelmet a csatolt felhívásban részletezett korlátok figyelembevételével.

A pályázat keretén belül az alábbi tevékenységek támogathatók:

  • Technológiai fejlesztést eredményező új eszközök beszerzése (ideértve a saját maga által előállított és/vagy feldolgozott termék áruszállításra használható szállítójárművek beszerzését is);
  • Energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések
  • Megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása, melyek célja a gazdasági termelési folyamatok és az üzemen belüli építmények energiaigényének fedezése megújuló energia előállításával.

A támogatási kérelem 2023. április 24-től - a forrás kimerüléséig nyújtható be az elektronikus kitöltő program segítségével. A pályázattal kapcsolatos minden további információt a csatolt felhívás tartalmaz.

Megjelent a "A fiatalkorúak és a tanulók foglalkoztatásának szabályairól" című kiadvány

2023. március 31.

A GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztály által készített kiadványból tájékozódhatnak a fiatalkorúak foglalkoztatásáról, a munkaviszony létesítéséről, az egyszerűsített foglalkoztatásról, az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatásról, továbbá a munkavégzési korlátokról.

Kézápoló és körömkozmetikus mesterképzés 2023

2023. március 6.

A Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kézápoló és körömkozmetikus szakemberek részére mesterképzést szervez!

ERASMUS+ Második gasztronómiai tanulmányút Gradoban

2023. február 13.

Kamaránk az ERASMUS+ „Tanuljunk egymástól, hasznosítsuk mások eredményeit is” (2021-1-HU01-KA122-VET-000017897) c. projekt keretében az elmúlt év októberi kiutaztatásához hasonlóan a Marco Polo G.E.I.E olasz partnercéggel közösen egy 15 fős, a vendéglátás területén tevékenykedő gyakorlati oktatói csoportot utaztatott ki Olaszországba, Grado városába. 

Fodrász mesterképzés 2023!

2023. február 6.

 

A Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara fodrász szakemberek részére mesterképzést szervez!

Vállalkozások munkaerő támogatása

2023. január 20.

 

 Kormány 17,6 milliárd forintos kerettel újra elindította a "Vállalkozások munkaerő támogatását" és a munkatapasztalat szerzését elősegítő támogatásokat

A "Vállalkozások munkaerő támogatása" program legfeljebb 6 hónapon keresztül támogatja azon munkát keresők elhelyezkedését, akik 25 év alatti vagy legalább 1 hónapja nyilvántartott 25 év feletti álláskeresők. A támogatás mértéke a foglalkoztatót terhelő bérköltség 50%-a, de teljes munkaidős foglakoztatás esetén legfeljebb 250 ezer forint havonta.

A munkatapasztalat szerzést elősegítő támogatás a fiatal szakképzettek munkatapasztalat szerzése esetén a támogatás mértéke a foglalkoztatót terhelő bruttó bér és tényleges átutalásra kerülő szociális hozzájárulási adó összegének 100%-a, de teljes munkaidő esetén maximum a hatályos garantált bérminimum kétszerese, azaz havi legfeljebb 592.800 forint.

A foglalkoztatás szempontjából hátrányos helyzetűek munkatapasztalat-szerzést elősegítő támogatás esetében a támogatás mértéke a foglalkoztatót terhelő bruttó bér és tényleges átutalásra kerülő szociális hozzájárulási adó összegének 100%-a, de teljes munkaidő esetén havonta legfeljebb a megállapítás napján hatályos minimálbér 150%-a, azaz jelenleg 348 ezer forint.

A támogatások részletes hirdetményei és pályázati anyagai a foglalkoztatási portálon elérhetők.