Üdvözöljük a

Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Termékdíj Ügyinzéző Szakmai Képzés

2023. december 20.

Az MVSZ Képzési Központ szakmai képzést indít  termékdíj ügyintézői szakmában.

A képzés indulása 2024.01.24. a záró modul 2024.09.28.-án lesz.

A szakmai kézésről bővebben a mellékletben olvashatnak.

Meghívó

2024. február 8.

Meghívó

A Nógrád Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara a megye vállalkozói, cégvezetői számára a szakmai együttműködés elmélyítése érdekében „Kamarai beszélgetések” címmel sikeres rendezvénysorozatot indított, ahol minden alkalommal más neves előadóval és más megyei vállalkozás bemutatkozásával találkozhatnak.

Mesterek mesélnek hivatásukról

2024. január 18.

A legutóbbi mestervizsgán végzett kézápoló és körömkozmetikus mesterek mesélnek hivatásukról a gyarmatihirek.hu riporterének.

Széchenyi Programiroda Tanácsadó és Szolgáltató Nonprofit Kft. (SZPI).

2024. január 10.

Magyarország kiemelt figyelmet fordít a pályázói és kedvezményezetti kapacitásfejlesztésre. Ebben jut kiemelt szerep a Széchenyi Programiroda Tanácsadó és Szolgáltató Nonprofit Kft-nek (SZPI).<https://szpi.hu/>

 

A Széchenyi Programiroda Tanácsadó és Szolgáltató Nonprofit Kft, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium háttérintézményeként, jelentős tapasztalattal rendelkezik hazai és európai uniós fejlesztési programok területén. Az SZPI 2011 óta országos hálózatán keresztül térítésmentes, könnyen elérhető tanácsadói szolgáltatást nyújt a

VOP_PLUSZ-4.3.1-22-2022-00001 projekt keretében, mind személyesen, mind online formában.

Módosul a megváltozott munkaképességűek szakmatanulása esetén elszámolható szocho-kedvezmény

2023. december 1.

2023. november 30-án a Magyar Közlöny 2023. évi 171. számában megjelent a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény módosítása. A módosítás a megváltozott munkaképességűek szakmatanulása esetén elszámolható szocho-kedvezmény (arányosított önköltség egy munkanapra vetített mértéke) arányosítását érinti.

Megjelent a normatíva- és költségkalkulátor aktualizált változata

2023. november 6.

A duális képzési rendszer egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon, ahol a vállalatok és az oktatási intézmények közötti szoros együttműködés lehetővé teszi a diákok számára, hogy elméleti tudásukat gyakorlati környezetben is fejleszthessék. Azonban a költségek és az adókedvezmények pontos kiszámítása sokszor kihívást jelenthet a duális képzőhelyek számára. A 2023. augusztus 1-jétől hatályos új szabályozás értelmében a kalkulátor átdolgozásra került, és mostantól még egyszerűbben számolhatóak ki a várható költségek és az igénybe vehető adókedvezmények.

Megjelent a globális minimumadó bevezetéséről szóló törvénytervezet

2023. október 26.

Október 18-án a Pénzügyminisztérium közzétette a globális minimumadó (GloBE) bevezetéséről szóló törvénytervezetet, amely az EU 2022/2523 irányelvét ülteti át a magyar jogrendbe.

 

A PwC

Magyarország

tml> összefoglalta a törvénytervezetben megjelent változásokat.

EuroSkills Gdansk 2023 záróünnepély

2023. október 12.

A EuroSkills Gdansk 2023 szakmák Európa- Bajnokságának méltó lezárásaként, az MKIK szervezésében 2023. október 10-én megvalósult ünnepségen a Hivatalos Magyar Csapat eredményes szereplését  (versenyzők, szakértők, team leaderek, hivatalos delegált, technikai delegált és technikai delegált asszisztens) Csák János, kultúráért és innovációért felelős miniszter és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elismerő oklevelek átadásával méltatta.

MKIK GVI 2023. októberi konjunktúrafelvétele

2023. október 4.

 

Indul az MKIK GVI 2023. októberi konjunktúrafelvétele – A béren kívüli juttatások

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Nonprofit Kft. (MKIK GVI) 1998 óta évente kétszer rendszeresen felméri a magyar vállalkozások üzleti helyzetét és várakozásait.

A mostani adatfelvétel témakörei között a béren kívüli juttatások gyakorlatát vizsgáljuk kiemelten.

Kérjük, hogy szakítson időt kérdőívünk kitöltésére, mely körülbelül 12-13 percet vesz igénybe. A kérdőív a következő két címen érhető el.

http://gvi.hu/k/konjunktura

https://kutatas.gvi.hu/index.php/881823

A kitöltött kérdőíveket 2023. október 31-én éjfélig várjuk!

Európai Bizottság megnevezte a kapuőröket

2023. szeptember 7.

Az Európai Bizottság kijelölte a digitális világ „kapuőreit”, vagyis azokat az óriáscégeket, amelyeknek méretüknél és piaci erejüknél fogva teljesíteniük kell az új uniós piacszabályozás szigorú előírásait. A szabályok betartásának ellenőrzésében szerepet kap a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is, amely kiemelt figyelmet fordít itthon a digitális tér fogyasztóinak védelmére. Írja a Gazdasági Versenyhivatal.

A 6 kijelölt vállalkozás – mint az Amazon, az Apple, a Microsoft, a Facebookot üzemeltető Meta, vagy épp a Google anyavállalata, az Alphabet – számára a jogszabály mostantól hat hónapot biztosít arra, hogy összhangba hozzák platformjaik működését az új uniós követelményekkel.

Vámügyintézői képzés

2023. szeptember 1.

Az MVSZ szervezésében Vámügyintézői képzés indul.

 

A felhívás szerint a Vámügyintéző képzés 458 óra időtartamú, az új programkövetelmény szerinti „Áruosztályozási ismeretek”, „Vámjogi ismeretek” és „Ügyintézést támogató egyéb szakmai ismeretek” modulokhoz rendelt kimeneti követelmények megszerzését biztosító tematikát öleli fel (166+250+42 óra).  A képzés időtartamába 302 tanórai foglalkozás (22 nap tantermi és 25 nap online platformon élő időben megtartott oktatási napon), 2 telephelylátogatás, illetve 144 óra önálló felkészülést jelentő tananyag tartozik. 

 

A bemeneti feltételként meghatározott alapkövetelmény az érettségi, az elvárt szakmai előképzettséget pedig vagy meghatározott szakmai végzettség, vagy munkakörtől függően fél/egy éves vámszakmai feladatok ellátásával töltött szakmai gyakorlat adja, amely a logisztikai és hulladékgazdálkodási horizontális átjárhatóságot kiemelten kezeli.

Megjelent a 2023/24-es tanév rendje

2023. augusztus 28.

A Magyar Közlöny 2023. augusztus 24-i 121. számában megjelent a 2023/2024. tanév szakképzésben alkalmazandó rendjéről szóló 7/2023. (VIII. 24.) KIM rendelet.

TKP-2021-NVA

2023. július 26.

Tisztelt Cégvezető!

 

A Gábor Dénes Egyetem sikeresen pályázott a TKP2021-NVA „Tématerületi Kiválósági Program 2021 - Nemzetvédelmi, nemzetbiztonság alprogram” felhívására, melynek keretében a TKP2021-NVA-05 azonosítószámú, „Információbiztonsági komplex kutatási program - lakossági és KKV digitális immunitás, drón adatbiztonság, MI alapú információbiztonsági alkalmazásfejlesztés” című tématerületi kutatás valósul meg.

A kutatási program „A polgári lakosság digitális immunitásának erősítése, valamint lakossági technológiát használó KKV-k információbiztonsága, annak fejlesztési lehetőségei” című alprogram egy empirikus kutatással indul, melynek egyik célcsoportja a hazai kis és közepes méretű vállalkozások.

 

A kutatás adatgyűjtése egyrészt online, önkitöltős – a HAIS-Q a modell mentén – összeállított kérdőívek, másrészt strukturált interjúk lefolytatásával valósul meg. A kérdőívek kitöltése a Gábor Dénes Egyetem Unipoll felületén valósul meg.

 

Az online kérdőívek az alábbi oldalon tekinthetőek meg:

 

KKV vezető kérdőív: https://neptun.gdf.hu/unipoll/Survey.aspx?surveyid=157677184&lng=hu-HU

 

KKV IT munkatárs kérdőív: https://neptun.gdf.hu/unipoll/Survey.aspx?surveyid=157677891&lng=hu-HU

 

Együttműködését köszönjük

Módosul a szakképzésről szóló törvény végrehajtásáról szóló rendelet

2023. július 13.

A Magyar Közlöny 2023. évi 101. számában hirdették ki a szakképzésben lezajlott átalakítás utólagos hatásvizsgálatából adódó kormányrendelet-módosításokról szóló 292/2023. (VII. 6.) kormányrendeletet.

 

A módosult és új szabályok könnyebb alkalmazása érdekében egy rövid tájékoztatót állított össze a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, elsősorban a duális képzőhelyeket érintő legfontosabb változásokról.

Nyári diákmunka szakképzési munkaszerződéses tanulók esetén

2023. június 22.

A nyári szünetben sok tanuló keres ideiglenes munkalehetőséget, azok is, akik szakképzési munkaszerződés keretében vesznek részt szakirányú oktatásban. Az alábbiakban összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Megnyílt a Nógrád Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara új irodája Balassagyarmaton

2024. február 13.

 

 

 

Salgótarjáni székhelye és pásztói irodája mellett immáron Balassagyarmaton is jelen van a Nógrád Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (NKIK). A gazdasági kamara új irodáját 2024. február 8-án, ünnepélyes keretek között nyitották meg a Rákóczi fejedelem út 5. szám alatt.

Járműipari Beszállító-fejlesztési Program

2024. január 30.

Tájékoztató a Járműipari Beszállító-fejlesztési Program keretében nyújtott támogatások

igénylésének 2024. évi feltételeiről

A támogatás forrása Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XCV.

törvény. 1. számú mellékletének XXIII. Gazdaságfejlesztési Minisztérium fejezet 10. Fejezeti

kezelésű előirányzatok cím 1. Gazdaságfejlesztési feladatok alcím 6. Vállalkozásfejlesztési

programok jogcímcsoport 4. Magyar Kereskedelmi és Iparkamara támogatása részfeladata,

amelyen a Programra a 2024. évben 738 000 000 forint áll rendelkezésére

 

További részletek a következő linken érhető el:

 

https://ifka.hu/medias/769/bfp_2023_tajekoztato.pdf

Munkahelyi generáció váltást elősegítő program indul januártól

2024. január 11.

Generáció váltás segítésére szolgáló foglalkoztatási program indul 2024 januárjában, melynek célja, hogy az új generációk a tapasztalt munkavállalóktól tanuljanak, ezzel könnyebbé válik munkába állásuk, és a vállalkozások munkaerőpótlása is gördülékenyebb lesz.

 

A program maximum egy évig biztosít vissza nem térítendő támogatást a sikeresen pályázó vállalkozások számára

 

A program részletei megjelentek az OFA Nonprofit Kft. a weboldalán<https://ofa.hu/hu/news/munkakor-megosztas-elterjeszteset-celzo-program-indul?fbclid=IwAR0gQbw6-ZSJ_Td6yIONyehj7wGudSI1bxrx32iVbkMCpv8XXsFUPrjT2GQ_aem_ATwo4pe1K0NqvhRHsZSenn7V17rD2dvwOtacNFhcaMBYgq3t1a8fSnRL-jLu4xzgmz4>, további információ, valamint a pályázati dokumentáció ide kattintva <https://ofa.hu/hu/programs/munkakor-megosztas-elterjeszteset-celzo-program> érhető el.

 

Az érdeklődők felmerült kérdéseiket a jobsharing@ofa.hu> címen tehetik fel.

Megjelent az Üzleti7 szakképzési magazin 2023-as száma

2023. december 15.

A gazdasági lap elsősorban kis- és középvállalkozások számára készült, melynek célja a szakképzéssel kapcsolatos információk átadása. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési lapja 2023. december 15-én online formában jelent meg.

GFM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának tájékoztatása a szállítás és raktározás biztonsága

2023. november 15.

GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztályának

tájékoztatása a szállítás és raktározásbiztonságáról.

 

 

Ingyenes jogosítványszerzés a szakképzésben tanulók számára

2023. november 6.

2023. október 31-én a Magyar Közlöny 2023. évi 154. számában hirdették ki az állam működésének további egyszerűsítésével összefüggő rendelkezésektől szóló 2023. évi LXX. törvényt.

Fodrász mestervizsga

2023. október 12.

Az elmúlt hétvégén lezajlott a Nógrád Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett fodrász mestervizsga. 

BÜKKI NEMZETI PARKI TERMÉK

2023. október 11.

 

 

Felhívás -„ BÜKKI NEMZETI PARKI TERMÉK” VÉDJEGY kérelmezésére

 

Védjegyet kívánunk adományozni azoknak a jellegzetes, helyi előállítású termékeknek, szolgáltatásoknak, amelyek a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, természetvédelmi oltalom alatt álló területen (nemzeti park, tájvédelmi körzet, természetvédelmi terület, Natura 2000) termeltek, vagy készítettek, és előállításuk, valamint szolgáltatásuk a természet védelmével összhangban történik.

Szakmák Európa-bajnoksága

2023. október 4.

Magyarország 2023. szeptember 5-9. között nyolcadik alkalommal vett részt a Szakmák Európa-bajnokságán, a EuroSkills Gdansk 2023 versenyen, melyen 32 országból 576 fiatal szakember mérte össze tudását 42 hivatalos versenyszámban és 1 bemutató szakmában.

A EuroSkills Gdansk 2023 Európa-bajnokságon 22 versenyszámban 26 fő versenyző képviselte hazánkat, melyből 1 bemutató szakmában (szoftverfejlesztő) 1 fő magyar versenyző mérettette meg magát

https://worldskillshungary.hu/cikkek/hirek/hatalmas-magyar-siker-a-szakmak-europa-bajnoksagan?fbclid=IwAR2vu2Asu8US8oikz7HEgE5WiobqR62Ir3-4LAYxwDoU5pgsSr5KSava47A

A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer működésének részletes szabályai

2023. szeptember 6.

Magyar Közlöny 2023. évi 124. számában megjelent a 421/2023. (VIII. 31.) Korm. rendelete a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer működésének részletes szabályairól szóló 80/2023. (III. 14.) Korm. rendelet módosításáról.

Vám,jövedéki és termékdíj asszisztensi képzés

2023. szeptember 1.

Az MVSZ szervezésében Vám, jövedéki és termékdíj asszisztensi képzés indul.

 

Az MVSZ tájékoztatása szerint, a képzés célja a szakmai karrier megalapozása, amivel a képzés eredményes befejezése után a szakemberek alkalmasak lesznek vám, jövedéki és termékdíj asszisztensként érdemben elvégezni a kereskedelmi ügyeleteknél felmerülő részfeladatokat, az ügyintézői munkakörben foglalkoztatottak felügyelete és irányítása mellett.

 

A szakmai képzés 120 órás, mely a programkövetelmény szerinti kimeneti kompetenciákra készít fel (plusz EPR elemekkel kiegészítve) az alábbi tematikai egységekkel: áruosztályozás, vám, jövedéki és termékdíj és ügyvitel alapismeretek. A képzés személyes és online tartott, elméleti és gyakorlati kontakt órákkal, és az e-learning felületre feltett szakmai anyagokkal, gyakorló anyagokkal végzett önálló tanulással valósul meg. A képzés egy online záróvizsgateszttel ér véget, amely minőségbiztosítási céllal és a képzésen megszerezett tudás mérésére szolgál, de nem azonos a szakképzettséget tanúsító szakmai vizsgával (az külön vizsgaközpontban történik, amelyre a csoportnak az MVSZ időpontot szervez).

NAV egyszerűsített foglalkoztatás tájékoztató 2023

2023. augusztus 10.

A NAV által közzétett információs füzetet bemutatja az egyszerűsített foglalkoztatás – idénymunka, alkalmi munka – szabályait, a jogviszony fajtáit és sajátosságait.

Ebben a kiadványban lehet olvasni bővebben az egyszerűsített foglalkoztatásról és annak szabályairól.

 

Módosult a duális képzés adókedvezménye

2023. július 20.

A Magyar Közlöny 2023. évi 105. számában hirdették ki A légitársaságok hozzájárulásáról és egyes adótörvények módosításáról szóló 2023. évi LIX. törvényt.

 

A módosult és új szabályok könnyebb alkalmazása érdekében egy rövid tájékoztatót állított össze a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, elsősorban a duális képzőhelyeket érintő legfontosabb változásokról.

Szakmai út Németországba - Energiainfrastruktúra / 2023.09.25-28.

2023. július 10.

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara a berlini székhelyű energiewaechter GmbH–val együttműködésben szakmai utat szervez Németországba 2023. szeptember 25-28. között energiainfrastruktúra témakörben. A program a Német Gazdasági és Energiaügyi Minisztérium (BMWi) támogatásával valósul meg, és célja, hogy megoldásokat mutasson az intelligens hálózatok, energiatárolás, digitalizáció alkalmazása terén.

A céglátogatások és workshopok lehetőséget nyújtanak a tapasztalatcserére, valamint a német vállalatok termékeinek, szolgáltatásainak és legjobb gyakorlatainak a megismerésére.

További információ és jelentkezési lehetőség az alábbi linken keresztül elérhető:

Szakmai út Németországba: Energiainfrastruktúra – 2023.09.25-28.

Gambiai Nagykövet látogatása

2023. június 20.

A Nógrád Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamaránál járt Ebrima Ousama Camara Gambia Nagykövete, aki országa befektetési és piaci lehetőségeiről adott tájékoztatást.

Látogatására elkísérte dr. Gulyás Gáspár  az ENSZ afrikai utazó nagykövete is , aki évek óta segíti a magyar vállalkozások gambiai piacra jutását.