Üdvözöljük a

Spanyolország

honlapján!

-

Spanyolország

2013. július 26.

Résztvevő partner: Instituto Especifíco de FP superior MIGUEL ALTUNA

 

Baszkföldi tapasztalatok…

 

a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Leonardo Partnerség soron következő programtalálkozójának a baszkföldi Bergara adott helyet.

 

A 14 000 lakosú város szakközépiskolája mintegy 200 tanulót oktat elsősorban gépészeti és elektronikai szakmákra, 60 tanár segítségével. A Miguel Altuna Szakképző Iskola felszereltsége nagyon magas színvonalú, sok speciális, különleges megmunkálásra is képes CNC géppel rendelkeznek. Az iparilag fejlett részen nagyon sok cég működik, amelyek szponzorként is segítik a képzés színvonalának emelését. Az alap állami támogatáson felül az iskola tanári kara anyagilag is érdekelt a projektek fejlesztésében, az új technológiák és gépek tesztelésében. Mivel viszonylag kis létszámú tanulót oktatnak, sokszor eltérő életkorúakat is, az innovatív tevékenységre sokkal több idejük marad, mint a mi tanárainknak.

 

A tanulók 16 éves korukig alapiskolai oktatásban részesülnek, eredményeik alapján kerülnek be a középiskolákba. ahol már csak szakmai tárgyakat és idegen nyelvet tanulnak. Két éves képzés után a legjobbak választhatnak a szakirányú egyetemi, vagy a technikusi tanulmányok folytatása között, a kevésbé jól teljesítők szakmunkás végzettséget kapnak.

 

A NKIK küldöttség tagjai: Erdei Györgyné szakképzési vezető, Sztanek Olga szakképzési tanácsadó és Sulcz Zoltán elnökségi tag nagy érdeklődéssel tanulmányozták az iskola gyakorlati tanműhelyeit, többek között a vállalati munkafolyamatok megismerését elősegítő szaktantermét is, ahol a tanulók reális körülmények között gyakorolhatják többek között a recepciós, a HR-es, a marketing és vevőszolgálati teendőket is, mielőtt kikerülnek vállalati gyakorló helyekre.

 

Természetesen a megbeszéléseken a tanulási stílusokat vizsgáló technikák és a partnerországokban előzetesen kitöltött kérdőívek kiértékelésére is sor került. A baszk, német, svéd, szlovák, angol és a magyar kérdőívek eredményeit elemeztük, és minden partner bemutatta azokat a tanórai technikákat, amelyeket a program megbeszélései során a különböző tanulási stílusú tanulóknak „személyre szabottan” készítettünk.

 

Kulturális ismerkedésként a viharos San Sebastian, és a baszk főváros Bilbao nevezetességeit ismerhettük meg.

 

A következő találkozó májusban, Salgótarjánban a NKIK szervezésében lesz - számolt be a programkoordinátor Bocsok Józsefné.